Οι Μεσογειακοί Παράκτιοι Αγώνες της Πάτρας έρχονται για να φανερώσουν ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζει έντονα η αχαϊκή πρωτεύουσα και που θα πρέπει να βρει τρόπους για να το ξεπεράσει, εφόσον θέλει να αποκτήσει μια τουριστική δυναμική και μια ανάπτυξη που θα δώσει άλλη πνοή στην αγορά της, φέρνοντας κόσμο και επισκέπτες. 

Το θέμα αυτό δεν άλλο από την έλλειψη κλινών που πηγάζει από την μη ύπαρξη ξενοδοχειακών και τουριστικών υποδομών που θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν τουρίστες και επισκέπτες όταν η Πάτρα πραγματοποιεί μία διοργάνωση ή ένα event που έχει τις δυνατότητες για να προσελκύσει κόσμο. Είναι ένα ζήτημα που αντιμετωπίζει η πόλη κάθε καρναβάλι όταν η πόλη "βουλιάζει" από τους επισκέπτες και τον κόσμο που έρχεται για να ζήσει από κοντά αυτή τη γιορτή. 

Τότε είναι που τα ξενοδοχεία της Πάτρας εμφανίζουν 100% πληρότητα. Όταν όμως λέμε 100% πληρότητα αυτό δεν σημαίνει από μόνο του και τόσο πολλά πράγματα. Τα δωμάτια στην Πάτρα είναι μετρημένα, όπως και τα ξενοδοχεία της πόλης, κάτι που σημαίνει με τη σειρά του ότι εύκολα μπορούν να γεμίσουν όταν γίνεται ένα γεγονός που έχει μία εξωστρέφεια στον χαρακτήρα του. 

Η έλλειψη ξενοδοχειακών μονάδων για πολλούς είναι ένα γεγονός που οφείλεται ακριβώς σε αυτό: Στην εσωστρέφεια που έχει αυτή η πόλη και στην χαμηλή τουριστική δυναμικότητα, καθώς εδώ και πολλά χρόνια οι φορείς δεν έχουν εργαστεί προς μία τέτοια κατεύθυνση και δεν έχουν καταφέρει να αξιοποιήσουν εκείνα τα σημεία που θα μπορούσαν να εξελιχθούν σε συγκριτικά πλεονεκτήματα για τον τουρισμό της. 

Είναι χαρακτηριστικό, άλλωστε, ότι ένα μεγάλο μέρος των 2.500 κρατήσεων που έχουν φέρει οι Μεσογειακοί Παράκτιοι Αγώνες για τους αθλητές και τους συνοδούς των αποστολών, έχουν να κάνουν όχι με ξενοδοχεία της πόλης, αλλά κυρίως με ξενοδοχεία της γύρω περιοχής της Αχαΐας και όχι μόνο. Στην Πάτρα είναι αμφίβολο αν τα ξενοδοχεία θα μπορούσαν να εξυπηρετήσουν τόσες πολλές κρατήσεις, αν επαρκούν δηλαδή, τα δωμάτια που υπάρχουν. 

Η επένδυση του ξενοδοχειακού ομίλου Marriot στην Πάτρα και συγκεκριμένα στο πρώην Μωρέας, μετατρέποντας το σε Moxy Patras Marina έδωσε μία πνοή, όμως από μόνη της δεν είναι αρκετή. Αποτέλεσμα αυτού (της έλλειψης ξενοδοχειακών κλινών) είναι ότι οι Παράκτιοι, που πέρα από τους αθλητές και τα μέλη των αποστολών φαίνεται ότι θα φέρουν και άλλο κόσμο (αν και θα μπορούσαν να είχαν φέρει περισσότερο αν είχε γίνει η σωστή δουλειά από την αρχή), θα δώσουν μια άλλη ώθηση στην βραχυχρόνια μίσθωση. 

Ήδη ακίνητα που βρίσκονται κυρίως έξω από το κέντρο της Πάτρας έχουν κλειστεί από επισκέπτες και τουρίστες που πρόκειται να έρθουν στην αχαϊκή πρωτεύουσα για να δουν τους αγώνες ή έστω ένα μέρος αυτών. Όμως σίγουρα για να μπορέσει να κάνει κάτι η Πάτρα τα επόμενα χρόνια στον τουρισμό και να μπορεί εύκολα να φιλοξενήσει τέτοιου είδους μεγάλες διεθνείς εκδηλώσεις χρειάζεται ξενοδοχεία.

Χρειάζονται με λίγα λόγια επενδύσεις και εξωστρέφεια.