Ανεξέλεγκτη μαίνεται η φωτιά στη Εύβοια που ξέσπασε τα ξημερώματα και καίει συμπαγές πευκοδάσος Natura, που είναι καταφύγιο άγριας ζωής.

Στη φωτιά επιχειρούν συνολικά 227 πυροσβέστες με 75 οχήματα, 7 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων,το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο «ΟΛΥΜΠΟΣ», 6 Α/Φ, 5 Ε/Π, & 1 Ε/Π ως Συντονιστικό. Αναλυτικά οι επίγειες δυνάμεις: 139 πυροσβέστες με 67 οχήματα, 7 ομάδες πεζοπόρων με 72 πυροσβέστες & 6 οχήματα με 12 #πυροσβέστες Μ.Ε.Τ.Π.Ε.. Συνδράμουν 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων του Ε.Σ.,8 μηχανήματα έργου καθώς και 10 υδροφόρες της Περιφέρειας και των ΟΤΑ.

Σε ετοιμότητα για εκκένωση δύο χωριά στην Εύβοια εξαιτίας της φωτιάς

Με εισήγηση της Πυροσβεστικής ζητήθηκε να συγκεντρωθούν οι κάτοικοι των χωριών Σταυρός και Κοντοδεσπότι και να είναι σε ετοιμότητα για να γίνει προληπτική απομάκρυνση αν κριθεί αναγκαίο, καθώς οι φλόγες κατευθύνονται προς τα εκεί, ενώ πνέουν ισχυροί άνεμοι. Το ίδιο έγινε και το πρωί με τον οικισμό Μακρυμάλλη, όπου οι κάτοικοι συγκεντρώθηκαν στην πλατεία, αλλά δεν έγινε εκκένωση, καθώς δεν απειλήθηκε τελικά. Απομακρύνθηκαν προληπτικά μόνο τρεις μοναχοί από το μοναστήρι Μακρυμάλλης Παναγία Θεοτόκος, το οποίο επίσης δεν έπαθε τίποτα από τη φωτιά.

Οι ισχυροί άνεμοι δυσχεραίνουν το έργο της κατάσβεσης της φωτιάς

Την ίδια ώρα, το βλέμμα στραμμένο στη φορά αλλά και στην ένταση του ανέμου έχουν όλοι οι επιτελείς που βρίσκονται στη φωτιά στα Ψαχνά της Εύβοιας. Οι άνεμοι είναι τοπικά ιδιαίτερα ισχυροί, με βόρεια και δυτική κατεύθυνση, οδηγώντας τις φλόγες μέσα σε ένα παρθένο πευκοδάσος.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής και της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος που έχουν συγκεντρωθεί στην περιοχή δεν μπορούν να προσφέρουν κάτι περισσότερο, καθώς η φωτιά είναι σε δύσβατη περιοχή που δεν μπορούν να την πλησιάσουν. Σε ό,τι αφορά τις ισχυρές εναέριες δυνάμεις, αυτές αντιμετωπίζουν μεγάλη δυσκολία κυρίως από τους πυκνούς καπνούς με συνέπεια να μην επιτρέπουν στους πιλότους να πλησιάσουν πολύ κοντά τις εστίες για καλύτερα αποτελέσματα.

Φ. Σπανός: Έχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας

«Από νωρίς το πρωί δίνουμε μια πραγματική μάχη αλλά η εξέλιξη της εξαρτάται κυρίως από τους ανέμους. Όταν οι άνεμοι πέφτουν σε ένταση βλέπουμε αποτέλεσμα. Δυστυχώς όμως έχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας καθώς δεν μας διευκολύνουν ισχυροί άνεμοι» δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Ευβοίας και νέος περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός. Ο ίδιος μάλιστα συγκλίνει και στην εκτίμηση ότι «τα προληπτικά μέτρα σε σχέση με την πιθανότητα εκκένωσης των χωριών δεν πρέπει να σπείρουν τον πανικό, καθώς είναι μέτρα προληπτικά και θα εφαρμοστούν αν και εφόσον χρειαστεί κάτι τέτοιο». Την ίδια στιγμή πυροσβεστικές δυνάμεις ενισχύονται συνεχώς έτσι ώστε, όταν δοθεί η ευκαιρία από τους ανέμους, να μπορέσουν συντονισμένα να περιορίσουν την καταστροφική πορεία της φωτιάς.

Επιτόπου το Εγκληματολογικό της Πυροσβεστικής

Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι από νωρίς το πρωί είναι στην περιοχή το Εγκληματολογικό της Πυροσβεστικής και ξεκίνησε την έρευνα για την έναρξη της φωτιάς καθώς οι αρμόδιοι στην περιοχή αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο εμπρησμού τόσο σχετικά με την ώρα που ξέσπασε η φωτιά όσο και σχετικά με το σημείο από όπου ξεκίνησε.

Στην Εύβοια ο ΓΓ Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς

Λίγο μετά τις 12:00 η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ανακοίνωσε ότι ο ΓΓ Νίκος Χαρδαλιάς μεταβαίνει με ελικόπτερο στα Ψαχνά Ευβοίας. Ο κ. Χαρδαλιάς μεταβαίνει στην Εύβοια μαζί με κλιμάκιο της Διεύθυνσης Σχεδιασμού & Αντιμετώπισης Εκτακτων Αναγκών.


Σύμφωνα με την ενημέρωση της ΓΓ Πολιτικής Προστασίας, ο Νίκος Χαρδαλιάς θα προσγειωθεί στο Δημοτικό Γήπεδο Ψαχνών. Ταυτόχρονα, η ΓΓ Πολιτικής Προστασίας ενεργοποίησε τις εθελοντικές ομάδες Πολιτικής Προστασίας της περιοχής, ενώ γνωστοποίησε ότι θα ενισχυθούν άμεσα οι δυνάμεις που δίνουν μάχη στα μέτωπα της πυρκαγιάς στην Εύβοια.

«Πολύ σοβαρή φωτιά»

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, ο δήμαρχος της περιοχής Γιώργος Ψαθάς, μίλησε για «πολύ σοβαρή φωτιά με "μεγάλη τροφή" καθώς καίγεται πευκοδάσος, που εκδηλώθηκε στις 3 τα ξημερώματα».


Για «επικίνδυνη φωτιά» έκανε λόγο και ο αντιπεριφερειάρχης Εύβοιας, Φάνης Σπανός, μιλώντας στον Real FM. «Είναι μία μεγάλη, επικίνδυνη και δύσκολη φωτιά η οποία βρίσκεται μέσα σε πυκνό πευκοδάσος, μακριά από κατοικημένες περιοχές, αλλά σε μεγάλο μέτωπο και με εναλλασσόμενους ανέμους», επισήμανε μεταξύ άλλων.


Από το πρωί στο κέντρο επιχειρήσεων της πυροσβεστικής βρίσκεται ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, απ’ όπου παρακολουθεί τις εξελίξεις μαζί με τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά και τον αρχηγό του πυροσβεστικού σώματος Βασίλη Ματθαιόπουλο.