Ο μοναδικός Έλληνας ομιλητής και συμμετέχων στις εργασίες του 31ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Λογοθεραπευτών και Φωνιάτρων που διοργανώνεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Λογοπεδικών IALP( International Association of Logopedics and Phoniatrics), δεν είναι άλλος από τον γνωστό λογοθεραπευτή Μποχατζιάρ Σπ. Ευάγγελο που κατάγεται και ζει στην πόλη μας, Πάτρα.

Και μάλιστα με δύο αποκλειστικές και καινοτόμες παρουσιάσεις – ομιλίες στον διεθνή επιστημονικό κόσμο της λογοθεραπείας με πρώτη την παρουσίαση σύγχρονων κλινικών δεδομένων με περιστατικά από όλο τον κόσμο πάνω στον αυτισμό για την πιθανότητα ύπαρξης νέου συνδρόμου σύμφωνα με μελέτη του Πρότυπου Θεραπευτικού Κέντρου που διευθύνει στην Πάτρα καθώς και ανάλυση ριζικών μεθόδων παρέμβασης.

Η δεύτερη παρουσίαση, με τίτλο «Δεν υπάρχει μη ομιλητικός Αυτισμός» όπου στην αναφερθείσα ομιλία ο ίδιος αναλύει για πρώτη φορά βήμα προς βήμα την μέθοδο που χρησιμοποιεί όπου μετατρέπει όλους τους μη ομιλητικούς αυτισμούς σε ομιλούντες, βασισμένη στην πολυετή καθημερινή συναναστροφή του με αυτιστικά άτομα από όλο τον κόσμο. Όπως ο ίδιος σημειώνει, θεωρεί υποχρέωσή του να διαδώσει τις γνώσεις του σε όλη την θεραπευτική κοινότητα όσο πιο πιστά γίνεται έτσι ώστε όλο και περισσότερα παιδιά να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα επικοινωνίας που βασανίζουν τα αυτιστικά άτομα σε κάθε γωνιά του πλανήτη.

Είναι σημαντικό, τονίζει, να κατανοήσουμε ότι το πρόβλημα με τον αυτισμό δεν βρίσκεται στην παραγωγή ομιλίας αλλά σε πρώιμα στάδια ανάπτυξης που προηγούνται αυτής. Συγκεκριμένα, στην λανθασμένη καταγραφή και επεξεργασία του περιβάλλοντος με αποτέλεσμα να δυσκολεύονται στην κοινωνική επικοινωνία και να μένουν πίσω στην κοινωνικότητα που είναι η ικανότητα του ατόμου να προσαρμόζεται στις κοινωνικές συνθήκες και η επιθυμία του να συνάπτει φιλικές σχέσεις και να συμμετάσχει σε κοινές δραστηριότητες. Το σημαντικό όμως είναι ότι τα παιδιά αυτά θέλουν να επικοινωνήσουν όπως κάθε συνάνθρωπός μας και όλοι, ο καθένας από την πλευρά του, μπορούν να συμβάλλουν σε αυτό με πρώτο βήμα την ευαισθητοποίηση πάνω σε τόσο λεπτά ζητήματα.

Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στην Ταιπέι, Ταιβάν από τις 18 έως και τις 22 Αυγούστου με πάνω από 1500 σύνεδρους από όλο τον κόσμο. Πάνω από 57 χώρες απ’ όλες τις Ηπείρους, θα παρουσιάσουν ομιλίες βασισμένες στις τελευταίες λέξεις της επιστήμης στη λογοθεραπεία και στις διαταραχές επικοινωνίας.