Το περίφημο Κάστρο του Ρίου εδώ και αιώνες «ελέγχει» το θαλάσσιο πέρασμα από το Ιόνιο Πέλαγος στον Κορινθιακό Κόλπο στολίζοντας την περιοχή με την εμβληματικότητα του.

Το "Καστέλι" του Μοριά όπως αλλιώς ονομάζεται εντυπωσιάζει με την ομορφιά και την αρχιτεκτονική του γι' αυτό αποτελεί και ένα από τα σημεία κατατεθέν της περιοχής. Στέκεται εκεί, αγέρωχο στο πέρασμα του χρόνου «κουβαλώντας» στην πλάτη του την δική του ιστορία αλλά και… μυστικά.

Πρόκειται για πληροφορίες που ίσως να μην γνωρίζαμε όμως έχουν αρκετό ενδιαφέρον να τις ανακαλύψουμε.

1) Κατασκευάστηκε από τον Σουλτάνο Βαγιαζήτ Β΄ το 1499 πάνω στα ερείπια του αρχαίου ναού του Ποσειδώνα, μέσα σε τρεις μόλις μήνες.

2) Μαζί με το απέναντι κάστρο του Αντιρρίου και με την δύναμη πυρός που είχαν αποτελούσαν για τους Οθωμανούς τα «Μικρά Δαρδανέλια», σε μια τοποθεσία που οι Ρωμαίοι αποκαλούσαν «σιαγόνες του Κορινθιακού».


φωτο - dimitriszer

φωτο - dimitriszer

3) Το 1533 το καταλαμβάνουν οι Γενοβέζοι με τον Αντρέα Ντόρια αλλά την ίδια χρονιά το ξαναπαίρνουν οι Οθωμανοί.

4) Το 1687 ο Φραγκίσκος Μοροζίνι πολιορκεί το κάστρο του Ρίου και το καταλαμβάνει, αλλά αναγκάζεται να το ανακατασκευάσει αφού η πολιορκία προξένησε μεγάλες καταστροφές στα τείχη. Τότε προστέθηκαν νέοι πύργοι και το κάστρο πήρε την μορφή που έχει σήμερα. Την ίδια εποχή κατασκευάστηκε και ο σημερινός ναός της Ζωοδόχου πηγής.

5) Το κάστρο ξαναπέρασε στην κατοχή των Οθωμανών το 1715, την ίδια περίοδο χρησιμοποιήθηκε και σαν φυλακή.


φωτο - vagios80

φωτο - vagios80

6) Το 1828 παραδόθηκε στους Γάλλους της εκστρατείας του Μωριά υπό τον Μαιζών, από το 1831 και έως το 1912 μετατράπηκε σε στρατιωτική και πολιτική φυλακή.

7) Το κάστρο του Ρίου έχει εξωτερικά σχήμα ισοσκελούς τριγώνου του οποίου η βόρεια γωνία συμπίπτει με τη μύτη της χερσονήσου ενώ οι δύο του πλευρές είναι παράκτιες.

8) H βόρεια γωνία του κάστρου προστατευόταν και αυτή από πύργους ενώ στο εσωτερικό του τριγώνου υπάρχουν τα ερείπια ενός τεράστιου κυκλικού οικοδομήματος.


φωτο - silveratlas

φωτο - silveratlas