Τα τελευταία 20 χρόνια, ο Leonardo DiCaprio έχει προσηλωθεί όχι μόνο στην κινηματογραφική του καριέρα αλλά και στη διάσωση του πλανήτη από τις ανθρωπογενείς δραστηριότητες.

Το 1998, ο αστέρας του Χόλιγουντ, ίδρυσε τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Leonardo DiCaprio Foundation με στόχο την ενημέρωση του κοινού και την αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη, την προστασία της βιοποικιλότητας και την ανάπτυξη «πράσινων» μορφών ενέργειας.

Ο 44χρονος Αμερικανός επισκέπτεται αυτή την περίοδο την Ελλάδα και πριν από λίγες ώρες ανέβασε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Instagram ένα βίντεο με πλαστικά σκουπίδια στον βυθό της Άνδρου.

«Πλαστικές σακούλες και καθίσματα τουαλέτας. Εκατοντάδες κομμάτια διχτυών. Όλα αυτά ήταν κολλημένα στον πυθμένα της θάλασσας στο νησί της Άνδρου στην Ελλάδα», έγραψε στη λεζάντα ο Ντι Κάπριο. «Εθελοντές συγκέντρωσαν περίπου 300 κιλά σκουπιδιών. Αλλά κάποιοι υποστηρίζουν ότι τα μικροπλαστικά έχουν μηδενικό αντίκτυπο στο περιβάλλον και ακόμα και σε εμάς. Αυτά μπορούν να καταναλωθούν από ψάρια που στη συνέχεια γίνονται μέρος της δικής μας διατροφής», κατέληξε.


Τα προβλήματα για το νησί γιγαντώθηκαν το 2011, όταν η παράνομη χωματερή της Άνδρου κατέρρευσε κατά τη διάρκεια μιας κακοκαιρίας και κατέληξε στη θάλασσα.

Οκτώ χρόνια μετά, ο βυθός παραμένει γεμάτος από πλαστικά απορρίμματα. Ο DiCaprio είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένος οικολογικά και αρκετά ρεπορτάζ τον θέλουν να ακολουθεί πλέον, σχεδόν αυστηρά χορτοφαγική διατροφή.

Ο λογαριασμός του στο Instragram «μονοπωλείται» από αναρτήσεις για πρωτοβουλίες με στόχο τη διάσωση του περιβάλλοντος και είναι δύσκολο πια να βρει κανείς, μια «κοσμική» φωτογραφία ανάμεσα σε στιγμιότυπα με ζώα υπό εξαφάνιση.