Ένα από τα κοντινά παραθαλάσσια χωριά της Πάτρας που έχει μία γραφική ομορφιά και είναι σε απόσταση αναπνοής από την αχαϊκή πρωτεύουσα, είναι τα Τσουκαλαίικα. 

Είναι ένα από τα χωριά εκείνα που βρίσκονται μεταξύ της Πάτρας και της Κάτω Αχαΐας και που τις τελευταίες δεκαετίες έχουν γνωρίσει τη δική τους ανάπτυξη, με πολλούς Πατρινούς να φτιάχνουν εκεί τα εξοχικά τους. 

Ωστόσο, ένα μεγάλο μέρος αυτών μένουν πλέον μόνιμα στα Τσουκαλαίικα, αφού το χωριό είναι αρκετά κοντά στην Πάτρα και υπάρχει συχνή συγκοινωνία μέσω των λεωφορείων του Αστικού ΚΤΕΛ. 

Η εκκλησία του Πολιούχου του χωριού Αγίου Χαραλάμπου είχε κριθεί σεισμόπληκτη από τον σεισμό του 2008 και πρόσφατα ολοκληρώθηκε η αναδιαμόρφωσή της, έχοντας κτιστεί σχεδόν από την αρχή και αποτελώντας πλέον έναν από τους ομορφότερους ναούς της περιοχής. 

Είναι δεύτερο "ακριτικό" στα δυτικά της επικράτειας του δήμου Πατρέων, πριν από τα Καμίνια, ενώ από εδώ και στο εξής, θα υπάρχει συγκοινωνία και με τη γραμμή του τρένου του Προαστιακού, όταν το έργο λειτουργήσει. 

Καμάρι του χωριού είναι και η ομάδα του ο Αστέρας Τσουκαλαιίκων, ένα σωματείο που τα τελευταία χρόνια είναι σε συνεχή ανοδική πορεία στα τοπικά πρωταθλήματος της ΕΠΣ Αχαΐας.

Το χωριό, σύμφωνα με τις ιστορικές πηγές που υπάρχουν πήρε το όνομά του από τον πρώτο οικιστή του χωριού και για αυτό την προεπαναστατική περίοδο, ονομαζόταν Τσουκαλά ή Τζουκαλά. 

Δείτε το χωριό των Τσουκαλαιίκων από ψηλά μέσα από του βίντεο του Alex Koulos. 


Τσουκαλεικα Πατρών