Ο Πατρέας, η μασκότ των Μεσογειακών Παράκτιων Αγώνων της Πάτρας που ήδη έχει κάνει αίσθηση κλέβοντας τις εντυπώσεις, είναι ένα αυθεντικό δημιούργημα Πατρινών καλλιτεχνών. 

Ο συμπαθής γλάρος που "χόρεψε" αθλητές και θεατές στο test event που ολοκληρώθηκε, έρχεται να αποδείξει το πόσα πολλά μπορεί να προσφέρει η καρναβαλική δημιουργία σε αυτή την πόλη. 

Γιατί το Απολλώνιο πνεύμα του καρναβαλιού, το δημιουργικό δηλαδή πνεύμα της Πάτρας, δεν υπάρχει μόνο την καρναβαλική περίοδο, αλλά όλο τον χρόνο, αρκεί η πόλη να το εμπιστευτεί και να το αξιοποιήσει. Ο Πατρέας, λοιπόν, είναι ένα δημιούργημα του Πατρινού Καρναβαλιού, το εμπνεύστηκαν Πατρινοί καρναβαλιστές και στη συνέχεια το δημιούργησαν. 

Η κατασκευή του στηρίχτηκε, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η γνωστή καρναβαλίστρια Νάντια Κωνσταντινίδη, σε τρόπους και μεθόδους κατασκευής που έχουν προκύψει μέσα από το Καρναβάλι και είναι χαρακτηριστική της δουλειάς που γίνεται κάθε χρόνο από τα καρναβαλικά γκρουπ του Κρυμμένου Θησαυρού. 

Τη σύλληψη της ιδέας την είχε η Κανέλα Στασινοπούλου, τη μάσκαρα κατασκεύασε η ομάδα του Αρίστου Σταθόπουλου από την εταιρεία Asteriscos. Η μασκαράτα εμφανίστηκε στο Πατρινό Καρναβάλι, αρχές της δεκαετίας του 1960 με τον δημιουργό-κατασκευαστή Αλέκο Χαράρη και μέχρι και σήμερα έχει μόνιμη παρουσία στις παρελάσεις από καλλιτεχνικά πληρώματα.

Τοο υπόλοιπο σώμα της μασκός των αγώνων πήρε μορφή μέσα από τη συνεργασία ντόπιων ανθρώπων δημιουργών που κατασκευάζουν κάθε χρόνο στολές για την παρέλαση του Πατρινού Καρναβαλιού στο εργαστήριο της Νίκης Αντζουλάτου. 

Το μαγιό ζωγραφίστηκε στο χέρι από την Πατρινή δημιουργό Αδαμαντία Ξένου. Όλα έως και την τελευταία λεπτομέρεια είναι ιδιαίτερα προσεγμένα, έτσι ώστε να αποτυπώνεται, μέσα από τη δουλειά αυτή η ψυχή των ντόπιων καλλιτεχνών.

Η Νάντια Κωνσταντινίδη που είχε σημαντικό ρόλο στη δημιουργία του Πατρέα, αφού ήταν αυτή που σκέφτηκε την σύνδεση της μεγάλης αυτής αθλητικής γιορτής της Πάτρας, με τον θεσμό του Πατρινού Καρναβαλιού και των καρναβαλιστών του,  προτείνει μάλιστα σε ανάρτησή της το εξής:

Ο Πατρέας, ως ένα αυθεντικό καρναβαλικό δημιούργημα που φτιάχτηκε για να δώσει το δικό του ύφος στους Μεσογειακούς Παράκτιους Αγώνες, με ξεκάθαρη αναφορά και σύνδεση με το Πατρινό Καρναβάλι, να ανοίξει τιμητικά την παρέλαση του Πατρινού Καρναβαλιού του 2020. 

Μια ιδέα καθόλου άσχημη που αξίζει να προσεχθεί από τους αρμοδίους. Ο Πατρέας, πέρα από μασκότ των Μεσογειακών Παράκτιων Αγώνων της Πάτρας, αποτελεί μια διαφήμιση της πατρινής καρναβαλικής δημιουργίας και της δουλειάς των ντόπιων καλλιτεχνών, του ταλέντου και της τεχνογνωσίας τους.

Ταξιδεύοντας με το πέταγμα του σε κάθε γωνία της Μεσογείου, ανεβάζοντας ταυτόχρονα το κύρος και το διεθνές βεληνεκές του Πατρινού Καρναβαλιού.