Μια ανάσα από την Μαραθόπολη Μεσσηνίας βρίσκεται ένα πανέμορφο νησί, που όταν το κοιτάς από μακριά μοιάζει με κροκόδειλο!

Το όνομά του Πρώτη Μεσσηνίας. Το νησί, που βρίσκεται απέναντι από την Μαραθόπολη και μόλις 20 λεπτά μακριά από την ξακουστή Βοϊδοκοιλιά, έχει μόνο μία παραλία, τη Βουρλιά με τιρκουάζ νερά, έτοιμα να δροσίσουν κάθε επισκέπτη. Λίίγα μέτρα από την παραλία βρίσκεται το ναυάγιο του πλοίου Ανουάρ, μήκους 40 μέτρων, το οποίο βομβαρδίστηκε κατά τον Β. Π.Π. και κείτεται λίγα μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, στον προφυλαγμένο όρμο της Βουρλιάς.

Το νησί έχει μόνο έναν μόνιμο κάτοικο τον μοναχό του Μοναστηριού της Ι.Μ. Κοιμήσεως Θεοτόκου της Γοργοπηγής, που αποτελεί το μοναδικό κτίσμα της Πρώτης Μεσσηνίας. Ο επισκέπτης μπορεί να δει στο νησάκι μισογκρεμισμένα σήμερα ασκητάρια, επιγραφές ναυτικών σε βράχια και ερείπια αρχαίας ακρόπολης.

Εκεί είχαν αναζητήσει καταφύγιο κατά τον Πελοποννησιακό Πόλεμο τα πλοία των Αθηναίων που κατέβαιναν από τη Ζάκυνθο προς την Πύλο και έπεσαν σε φοβερή τρικυμία. Κατά την Τουρκοκρατία, το νησί αποτέλεσε το λημέρι του Μανιάτη Πειρατή Κατούλια, ο οποίος πραγματοποιούσε επιθέσεις σε διερχόμενα ιστιοφόρα.

Πτήση πάνω από την Πρώτη Μεσσηνίας με τον haanity


Το άγνωστο ελληνικό νησί σε σχήμα κροκόδειλου με το ναυάγιο και την εξωτική παραλία Πρώτη Μεσσηνίας