Μπορεί η διεθνής ακαδημαϊκή κοινότητα να συμφωνεί σε μεγάλο βαθμό ότι ο Αδόλφος Χίτλερ δεν είχε εβραϊκές ρίζες, αλλά ένας διάσημος Αμερικανός συγγραφέας υποστηρίζει ότι ο παππούς του παρανοϊκού αρχηγού του Τρίτου Ράιχ ήταν Εβραίος, γεγονός που φρόντισαν να αποκρύψουν επιμελώς οπαδοί των Ναζί.

Ο δρ Λέοναρντ Σαξ επικαλείται τις αποκαλύψεις του προσωπικού δικηγόρου του Aδόλφου Χίτλερ, διοικητή της Πολωνίας στη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής της χώρας και εγκληματία πολέμου, Χανς Φρανκ, ο οποίος στη Δίκη της Νυρεμβέργης είχε υποστηρίξει ότι είχε ερευνήσει τις ρίζες του Φύρερ, όταν ένας ανεψιός του τελευταίου, ο Γουίλιαμ Πάτρικ Χίτλερ, τον εκβίασε ότι θα προβεί σε ενοχλητικές αποκαλύψεις για την οικογένειά του.

Ο Φρανκ λέγεται ότι ανακάλυψε επιστολές της γιαγιάς του Χίτλερ, Μαρία Άννα Σίκλγκρουμπερ, από τις οποίες προέκυπτε ότι εργαζόταν στη δούλεψη ενός Εβραίου στην πόλη Γκρατς της Αυστρίας κι ότι ο γιος του τελευταίου την άφησε έγκυο το 1836, ένα χρόνο πριν φέρει στον κόσμο τον πατέρα του ηγέτη των Ναζί, Αλόις Χίτλερ.

Η οικογένειά της φέρεται να έδιωξε την άγαμη κοπέλα, που αναγκάστηκε σε ηλικία 42 ετών να γεννήσει στον αχυρώνα ενός αγνώστου. Στο πιστοποιητικό από τη βάπτιση του Αλόις δεν αναφέρεται το όνομα του πατέρα του. Σύμφωνα με τον Σαξ, η γιαγιά του Χίτλερ επιβίωνε με τα χρήματα της διατροφής που της έστελνε η οικογένεια του Εβραίου πρώην εργοδότη της. Παντρεύτηκε στη συνέχεια κάποιον ονόματι Γιόχαν Γκέοργκ Χίντλερ κι όταν ο γιος της έφθασε σε ηλικία 39 ετών, τον καταχώρησε ως βιολογικό του πατέρα, αλλά λόγω ορθογραφικού λάθους από έναν ιερέα, γράφτηκε στα αρχεία ως Χίτλερ.

Ο Αμερικανός συγγραφέας υποστηρίζει ότι ο Αδόλφος Χίτλερ γνώριζε πως ο παππούς του από την πλευρά του πατέρα του ήταν Εβραίος και προσπαθούσε πάση θυσία να το αποκρύψει απαγορεύοντας τη δημοσίευση των επιστολών της γιαγιάς του και οποιαδήποτε αναφορά στην πόλη όπου εκείνη ζούσε. Επιστράτευσε μάλιστα τον γενεαλόγο Ρούντολφ Κόπενσταϊνερ για να φτιάξει το γενεαλογικό του δέντρο κι ο τελευταίος ανακοίνωσε ότι όλοι οι πρόγονοι του Χίτλερ ήταν Γερμανοί από την Αυστρία.

Πολλοί ερευνητές έχουν αμφισβητήσει τους ισχυρισμούς του Φρανκ, μεταξύ των οποίων κι ο Αυστριακός ιστορικός Νικολάους φον Πρεράντοβιτς, ο οποίος είχε υποστηρίξει το 1957 ότι δεν υπήρχε ούτε ένας Εβραίος στο Γκρατς όταν ζούσε εκεί η γιαγιά του Χίτλερ. Αλλά ο δρ Σαξ ερεύνησε αυστριακά αρχεία του 19ου αιώνα και ανακάλυψε έγγραφα, που αποδεικνύουν ότι υπήρχε όντως μια εβραϊκή κοινότητα που ζούσε στο Γκρατς πριν το 1850. Ο Αμερικανός ιστορικός λέει ακόμη ότι μελέτησε τις γνωστότερες βιογραφίες και αναφορές στον Χίτλερ και διαπίστωσε ότι όσοι απορρίπτουν τις εβραϊκές του ρίζες στηρίχθηκαν στον ισχυρισμό του Πρεράντοβιτς, τον οποίο χαρακτήρισε οπαδό των Ναζί, που έπλεκε το εγκώμιο του Φύρερ και συνήθιζε να απαγγέλλει ολόκληρα αποσπάσματα από το βιβλίο του Χίτλερ «Ο Αγών Μου». Γι’ αυτό -κατά τον Σαξ- απέρριπτε μετά βδελυγμίας ο φον Πρεράντοβιτς τα περί εβραϊκής ρίζας του Χίτλερ, επειδή ένιωθε «προσβεβλημένος», που ο Φύρερ, ο άνθρωπος που διέταξε το Ολοκαύτωμα, ήταν κατά 1/4 Εβραίος.

«Σεξουαλικό» υπόβαθρο είχε το μίσος του Χίτλερ για τους Εβραίους

«Συλλογίζομαι εδώ και καιρό το γεγονός ότι οι Νεοναζί προσβάλλονται από την ιδέα ότι ένας από τους παππούδες του Χίτλερ είναι Εβραίος, επειδή μισούν τους Εβραίους. Αλλά και οι τελευταίοι προσβάλλονται συχνά από την ιδέα αυτή, επειδή μισούν τον Χίτλερ. Τώρα, όμως, που έχει περάσει τόσος καιρός από το τέλος του Τρίτου Ράιχ, ίσως μπορούμε επιτέλους να αναρωτηθούμε όχι τι είναι προσβλητικό και τι όχι, αλλά ποια είναι η αλήθεια. Και τι αυτή σημαίνει για την προσπάθειά μας να κατανοήσουμε τον Χίτλερ και το Ολοκαύτωμα», είπε ο Σαξ στη βρετανική εφημερίδα Daily Mail.

O Σαξ πιστεύει ότι σε αντίθεση με πολλούς Γερμανούς αντισημίτες της περιόδου του Μεσοπολέμου, το μίσος του Χίτλερ για τους Εβραίους δεν είχε οικονομικό αλλά «σεξουαλικό» υπόβαθρο, δεδομένου ότι δεν τον εμπόδιζε να αγοράζει όπλα από Εβραίους κατασκευαστές, αλλά απαγόρευε σε μη Εβραίες να εργάζονται στη δούλεψη Εβραίων, ενώ κατέστρεψε και την πόλη της γιαγιάς του. Τα ευρήματα του δρος Σαξ για τον παππού του Χίτλερ δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Journal of European Studies.