Τρία είναι τα βασικά σημεία που αποτελούν πόλο έλξης για την Πάτρα και που οπωσδήποτε οι τουρίστες που έρχονται από τα μέρη μας θα περάσουν και θα επισκεφτούν.

Ο Ιερός Ναός του Αγίου Ανδρέα, το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της Πάτρας και η Achaia ClaussΤα δύο έχουν να κάνουν με τα μνημεία της πόλης, δηλαδή, ο ναός του Αγίου Ανδρέα με τη θρησκευτική κληρονομιά μας και το μουσείο με την αρχαιολογική, αλλά και τον πολιτισμό που κρύβει πίσω της αυτή η πόλη και η ευρύτερη περιοχή της.

Οινοτουρισμός, γαστρονομία και γευσιγνωσία

Το ενδιαφέρον που αξίζει να διερευνήσει κανείς αφορά την Achaia Clauss που δείχνει ότι αποτελεί την κορυφή του οινοτουρισμού της χώρας μας και που θα μπορούσε να χαράξει το δρόμο, σε μία νέα μορφή τουρισμού που στην Πάτρα, παραμένει άγνωστη, ωστόσο θα έδινε πολλά κέρδη στην εστίαση και στα καταστήματά της.

Μιλάμε για το γαστρονομικό τουρισμό, μία μορφή που επιζητεί να αναπτύξει ο ΣΚΕΑΝΑ - έχοντας σωστά εντοπίσει τη μεγάλη δυναμική του - και που σχετίζεται άμεσα με τον οινοτουρισμό.

Στην Καστροπολιτεία της Achaia Clauss, ένα μεγάλο μέρος των τουριστών που έρχονται για να επισκεφτούν το χώρο, σύμφωνα με τα όσα τονίζει στο patrasevents.gr, o διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Σπύρος Ρεπούσης, είναι γευσιγνώστες. 

Έρχονται, δηλαδή, στο παλαιότερο οινοποιείο της χώρας, όχι μόνο για να δουν το χώρο και να ξεναγηθούν στις αποθήκες, βλέποντας από κοντά τα ιστορικά βαρέλια, αλλά και για να δοκιμάσουν τα κρασιά της από την πηγή στην οποία φτιάχνονται.


4.500 ξένοι έχουν επισκεφθεί την Καστροπολιτεία

Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας το φετινό καλοκαίρι έχουν περάσει την πύλη της Καστροπολιτείας (μέχρι στιγμής) γύρω στις 4.500 τουρίστες. 

Οι περισσότεροι από αυτούς είναι Γερμανοί που γνωρίζουν την ιστορία του Γερμανού Clauss, (του ανθρώπου που αποδείχτηκε πρωτοπόρος για την εποχή του και έφτιαξε το μεγαλύτερο οινοποιείο), ενώ αρκετοί προέρχονται από την Αμερική, την Ιταλία και τη Γαλλία (δύο χώρες που έχουν τη δική τους παράδοση στον αμπελουργία και στην οινοποιία και αγαπούν το καλό κρασί), αλλά και από τη Ρωσία. 

Γενικότερα, η Achaia Clauss είναι ένας πόλος έλξης για τον τουρισμό, ειδικότερα τα τελευταία χρόνια, έχοντας τη δυνατότητα να συμβάλει σε μεγάλο βαθμό στην προσπάθεια που θα πρέπει να γίνει για να αποκτήσει η πόλη μία τουριστική δυναμική, επιλέγοντας στη συνέχεια τις μορφές εκείνες στις οποίες θα μπορούσε να δώσει μεγαλύτερη βάση (βλέπε θρησκευτικός, γαστρονομικός τουρισμός κτλ). 


Τα σημεία που κεντρίζουν το ενδιαφέρον των τουριστών

Ο Σπύρος Ρεπούσης τονίζει: "Εμείς προσπαθούμε να συμβάλουμε όπως μπορούμε στην αύξηση του τουρισμού της περιοχής μας, ενημερώνοντας τον κόσμο για τα αξιοθέατα και τα σημεία αναφοράς της, αλλά και που θα μπορούσαν να καταλύσουν, εφόσον το επιθυμούσαν, θέλοντας να τους κρατήσουμε στην πόλη. 

Είμαστε, άλλωστε, σε συνεργασία με τουριστικά γραφεία που φέρνουν τουρίστες στη Δυτική Ελλάδα, έχοντας ως βασικό τους προορισμό την Αρχαία Ολυμπία. Αυτό που έχουμε καταφέρει είναι πολλά από τα λεωφορεία αυτά να έρχονται και να κάνουν στάση στη διαδρομή τους στην Achaia Clauss". 

To ενδιαφέρον των τουριστών επικεντρώνεται βέβαια όχι μόνο στα κρασιά της Achaia Clauss, αλλά και γενικότερα στην όλη ατμόσφαιρα της Καστροπολιτείας. Τους αρέσει η ξενάγηση στα μουσειακά εκθέματα της οινοποιίας, στις αποθήκες με τα ιστορικά βαρέλια και δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον σε όλα, στην κάθε λεπτομέρεια, ταξιδεύοντας επί της ουσίας στο χρόνο, σε μία άλλη εποχή, όπως σχηματίζει κανείς την εντύπωση πηγαίνοντας στα κτίσματα που περιβάλλουν τον "θησαυρό" αυτόν της Πάτρας. 


19.500 επισκέπτες μέσα στο πρώτο 7μηνο του 2019

Ο δείκτης της επισκεψιμότητας, μάλιστα, έχει ανοδική τάση και αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για τα επόμενα χρόνια.

Μόνο από τον Ιανουάριο μέχρι τώρα, το πρώτο εφτάμηνο δηλαδή του 2019, το σύνολο των επισκεπτών έφτασε τις 19.500, με το 80% εξ αυτών να είναι Έλληνες και το 25% ξένοι τουρίστες. 

Η επισκεψιμότητα μάλιστα στην Achaia Clauss είναι σταθερή και κρατάει μήνες, ξεκινώντας από τις αρχές της άνοιξης, τον Απρίλιο, φτάνοντας έως και τον Οκτώβριο, στις αρχές δηλαδή του χειμώνα.

Η Achaia Clauss δείχνει λοιπόν την πορεία που θα πρέπει να ακολουθήσει η Πάτρα στο θέμα του τουρισμού. Μια πορεία που δεν είναι απλώς και μόνο ένα μονοπάτι, αλλά ένας πλατύς ορίζοντας για την ανάπτυξη της οικονομίας της πόλης, αλλά και της ευρύτερης περιοχής.