Ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας Ματέο Σαλβίνι, ο οποίος προκάλεσε την Πέμπτη την κατάρρευση του λαϊκιστικού κυβερνητικού συνασπισμού της χώρας, έχει ξεκινήσει έναν μαραθώνιο συναντήσεων και συγκεντρώσεων με σκοπό να επιβάλει τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών το ταχύτερο δυνατό.

Αδριατική ακτή χθες, Μπαζιλικάτα σήμερα, Σικελία αύριο, ο αρχηγός της ακροδεξιάς Λέγκα περιοδεύει πράγματι στις ιταλικές ακτές επαναλαμβάνοντας μέχρι στιγμής σε κάθε σταθμό του το ίδιο μήνυμα.

«Πρέπει να δώσουμε τον λόγο στους Ιταλούς. Πρόκειται για μια επιλογή θάρρους, συνοχής, αλλά και αξιοπρέπειας», επανέλαβε χθες ο Σαλβίνι από το Τέρμολι, στις ακτές της Αδριατικής, προτού αρχίσει να βγάζει σέλφι με ένθερμους υποστηρικτές του.

Λίγο μετά την απόφασή του την Πέμπτη να δώσει τέλος στην συμμαχία του με το αντισυστημικό Κίνημα 5 Αστέρων (M5S), ο Σαλβίνι επωφεληθηκε συνάντησης που είχε στην Πεσκάρα, στην ανατολική Ιταλία, για να καλέσει τους βουλευτές να "σηκωθούν από τις ξαπλώστρες και να επιστρέψουν στη Ρώμη" για να ρίξουν την κυβέρνηση.

Ως εκ τούτου μολονότι το ιταλικό κοινοβούλιο έχει παύσει τις εργασίες του για το καλοκαίρι, όλοι οι βουλευτές της Λέγκα εκλήθησαν να επιστρέψουν τη Δευτέρα το απόγευμα.

Την ίδια ώρα, μετά τον αιφνιδιασμό αυτόν του πλέον πρώην συμμάχου του, ο Λουίτζι ντι Μάιο, ο αρχηγός του M5S, σκοπεύει από την πλευρά του να υπολογίσει τις δυνάμεις του την Δευτέρα το πρωί.

Στις 18:00 τη Δευτέρα οι επικεφαλής της Γερουσίας θα συναντηθούν για να ορίσουν το χρονοδιάγραμμα αυτού που θα ακολουθήσει μετά το ξέσπασμα αυτής της άνευ προηγουμένου κυβερνητικής κρίσης. Μολονότι η Ιταλία είναι συνηθισμένη στις κυβερνητικές κρίσεις, είναι η πρώτη φορά που μπορεί να χρειαστεί να κάνει εκλογές το φθινόπωρο, όταν θα πρέπει να συζητήσει για τον προϋπολογισμό.