Κατά τη διάρκεια του καύσωνα που έπληξε την Ευρώπη τον Ιούλιο, στην Ολλανδία πέθαναν σχεδόν 400 άνθρωποι επιπλέον, σε σύγκριση με τον φυσιολογικό μέσο όρο για την εποχή.

Το συγκεκριμένο κύμα καύσωνα ανέβασε σε επίπεδα- ρεκόρ τη θερμοκρασία στην Ολλανδία. Στις 25 Ιουλίου το θερμόμετρο έφτασε στους 40,4 βαθμούς Κελσίου, καταρρίπτοντας το ρεκόρ του 1944. Ηταν η πρώτη φορά που η θερμοκρασία ξεπέρασε τους 40 βαθμούς Κελσίου στη χώρα, από την έναρξη των μετρήσεων.

Οι θάνατοι κατά τη διάρκεια του καύσωνα

Συνολικά, 2.964 άνθρωποι πέθαναν την εβδομάδα 22-27 Ιουλίου, ανακοίνωσε το Κεντρικό Γραφείο Στατιστικής της Ολλανδίας, που επισήμανε ότι «αυτός ο αριθμός αντιπροσωπεύει σχεδόν 400 ανθρώπους επιπλέον σε σύγκριση με μια φυσιολογική για την καλοκαιρινή περίοδο εβδομάδα. Ο καύσωνας ήταν σύντομης διάρκειας, όμως πολύ έντονος και η θερμοκρασία κατέρριψε όλα τα ρεκόρ που είχαν ποτέ μετρηθεί στην Ολλανδία».
Οι περισσότεροι νεκροί ήταν ηλικιωμένοι. Συνολικά 1.687 άνθρωποι άνω των 80 ετών πέθαναν κατά τη διάρκεια του καύσωνα, 300 περισσότεροι σε σύγκριση με μια φυσιολογική εβδομάδα του καλοκαιριού. Τα ποσοστά θνησιμότητας ήταν αυξημένα στο ανατολικό τμήμα της Ολλανδίας, εκεί όπου καταγράφηκαν οι υψηλότερες θερμοκρασίες, σε σχέση με άλλες περιοχές, σύμφωνα με το ΑΠΕ.