Μπορεί ο τουρισμός στην περιοχή της Δυτικής Ελλάδας και γενικότερα σε όλη τη χώρα να έχει παρουσιάσει μία πτώση που αναμένεται να κυμανθεί μεταξύ του 8% με 15%, ωστόσο, τα στοιχεία του αεροδρομίου του Αράξου, δίνουν μία διαφορετική εικόνα. 

Σύμφωνα με αυτά, η επισκεψιμότητα στο αεροδρόμιο του Αράξου το φετινό καλοκαίρι, δείχνει μία σταθερότητα σε σύγκριση με το καλοκαίρι του 2018, που έσπασε κάθε ρεκόρ.

Με βάση στα στοιχεία που παρουσιάζει ο αερολιμενάρχης Γιώργος Γκουβίτσας στο patrasevents.gr, οι αφίξεις στον κρατικό αερολιμένα της Δυτικής Ελλάδος την περσινή χρονική περίοδο, από την 1 Ιανουαρίου του 2018 μέχρι και τις 20 Ιουλίου του ίδιου έτους, είχαν φτάσει τις 40.400.

Οι αναχωρήσεις την ίδια χρονική περίοδο έφταναν τις 31.401 και τα trashit τις 1.741, ενώ ο συνολικός αριθμός της κίνησης από τις 1 Ιανουαρίου του 2018 μέχρι τις 20 Ιουλίου του ίδιου έτους ήταν 75.643. 

Φέτος στο ίδιο χρονικό διάστημα οι αφίξεις στο αεροδρόμιο του Αράξου φτάνουν τις 40.700, οι αναχωρήσεις τις 33.744 και τα trashfit τις 2.071, ενώ συνολικά ο αριθμός της κίνησης φτάνει τις 76.582.

Με λίγα λόγια, συγκρίνοντας τις δύο χρονικές περιόδους, φέτος υπάρχει μία αύξηση της τάξεως των 900 περίπου τουριστών στο δείκτη της επισκεψιμότητας στο αεροδρόμιο του Αράξου. 

"Δεν πιστεύω ότι ο Αύγουστος θα εκινηθεί πτωτικά για το αεροδρόμιο μας, αφού παραδοσιακά αυτόν το μήνα υπάρχει μεγαλύτερη επισκεψιμότητα" τονίζει ο Γιώργος Γκουβίτσας. "Με βάση τη γενική πτώση που υπάρχει, πράγματι το φετινό καλοκαίρι στον τουρισμό της χώρας, το γεγονός ότι βρισκόμαστε στο ίδιο επίπεδο με την περασμένη χρονιά όπου σπάσαμε κάθε ρεκόρ επισκεψιμότητας, αυτό μας ικανοποιεί και μας δίνει μία αισιοδοξία για τη συνέχεια". 

Την περασμένη χρονιά, το 2018, η επισκεψιμότητα στο αεροδρόμιο του Αράξου άγγιξε τις 187.000. "Δεν ξέρω αν θα καταφέρουμε να φτάσουμε αυτό το νούμερο, με δεδομένη τη γενικότερα πτώση που υπάρχει, όμως θεωρώ ότι κινούμαστε ανταγωνιστικά και έχουμε ενισχύσει και αυτό το καλοκαίρι σε μεγάλο βαθμό τον τουρισμό της περιοχής μας". 


Όσοι φτάνουν είναι επισκέπτες της Δυτικής Ελλάδας

Σύμφωνα με τον κ. Γκουβίτσα το μεγαλύτερο μέρος των τουριστών που έρχονται στο αεροδρόμιο του Αράξου είναι τουρίστες της Δυτικής Ελλάδας, θα διαμείνουν, δηλαδή, με κάποιο τρόπο, στην περιοχή μας.

Οι περισσότεροι από αυτούς, όπως υποστηρίζει ο κ. Γκουβίτσας, έρχονται για να πάνε σε κάποιο από τα μεγάλα ξενοδοχειακά συγκροτήματα της Ηλείας, σε ένα ποσοστό που ξεπερνά το 65%. 

Ωστόσο, και η Δυτική Αχαΐα, αλλά και γενικότερα η Αχαΐα δεν αφήνουν αδιάφορους τους ξένους τουρίστες, ειδικότερα μετά την ανακαίνιση στην οποία προχώρησαν ορισμένα ξενοδοχειακά συγκροτήματα του νομού μας, όπως αυτά της Καλόγριας και της Λακκόπετρας. "Πρόκειται για τουρίστες που έρχονται για να επισκεφτούν τις ομορφιές της Δυτικής Ελλάδος, την Ηλεία και την Αχαΐα.

Άλλωστε, τα νησιά των Επτανήσων ή η Καλαμάτα έχουν τα δικά τους αεροδρόμια και σίγουρα δεν θα έρχονταν μέσω Αράξου στη χώρα μας, αν ήθελαν να επισκεφτούν ένα άλλο μέρος" τονίζει ο Γκουβίτσας.

Το μεγαλύτερο μέρος των τουριστών που έρχονται στη Δυτική Ελλάδα, μέσω του αεροδρόμιο του Αράξου, παραμένουν Γερμανοί, αρκετοί φέτος επισκέπτες έρχονται από την Ιταλία, ενώ μεγάλος είναι ο αριθμός των τουριστών που προέρχονται από τη Ρωσία και από χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ, κυρίως από την Ουκρανία και τη Λευκορωσία.