Ανάμεσα στα μεγάλα ονόματα που συνθέτουν τη φετινή καλλιτεχνική παραγωγή του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου της Πάτρας, τον Προμηθέα Δεσμώτη, υπάρχουν και ορισμένα νεαρών ηθοποιών, παιδιών που έχει ξεχωρίσει ο Σταύρος Τσακίρης, παίρνοντάς τα μαζί του, δίνοντάς τους ρόλους που ενδεχομένως να αποδειχθούν κλειδιά στην εξέλιξη του έργου. 

Παιδιά που όλο αυτό το διάστημα από τη στιγμή που ξεκίνησαν οι πρόβες, είχαν την ευκαιρία να δουλέψουν δίπλα σε ηθοποιούς, όπως ο Νικήτας Τσακίρογλου, η Κάθριν Χάντερ, ο Δημήτρης Πιατάς, ο Γεράσιμος Γεννατάς και όλους τους υπολοίπους που αποτελούν τους συντελεστές της πιο πολυαναμενόμενης παράστασης ίσως του φετινού καλοκαιριού. 

Η στιγμή έφτασε. Το βράδυ της Παρασκεύης και του Σαββάτου, είναι η μεγάλη πρεμιέρα του Προμηθέα Δεσμώτη του Αισχύλου στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου, στην αυλαία του φετινού Φεστιβάλ της Αθήνας. Οι πρόβες ολοκληρώθηκαν. Ο Κώστας Νικούλι, ένα από τα νεαρά ταλαντούχα παιδιά της φετινής παραγωγής του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας, όταν βρέθηκε μπροστά από το θέατρο της Επιδαύρου, ένιωσε να ανατριχιάζει. 

"Αισθάνθηκα δέος όταν μπήκα στο θέατρο αυτό και ένιωσα μια διαφορετική αύρα, μετρώντας τις αποστάσεις, την ορχήστρα, τις κερκίδες και όλα τα υπόλοιπα στοιχεία που το χαρακτηρίζουν" τονίζει μιλώντας στο patrasevents.gr λίγες ώρες πριν τη μεγάλη πρεμιέρα.


"Αισθάνθηκα μικρός μπροστά στο μεγαλείο αυτού του θεάτρου" μας λέει και έρχεται για να δικαιώσει με τα λόγια του τα βαθύτερα ίσως αίτια της επιλογής του Σταύρου Τσακίρη. 

Γιατί όταν ένας νέος ηθοποιός - ακόμα και έμπειρος - αισθάνεται έτσι, σε έναν τέτοιο χώρο, είναι αυτό ακριβώς το στοιχείο που αποτυπώνει την ταπεινότητά του, μια ταπεινότητα που είναι υποχρεωμένος να νιώσει κάθε ηθοποιός που συμμετέχει σε ένα έργο της Αρχαίας Δραματουργίας, γιατί μόνο με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις. 

Πόσο μάλλον όταν το έργο αυτό είναι ο Προμηθέας, πόσο μάλλον όταν ο χώρος αυτός είναι η Επίδαυρος. "Είναι η πρώτη φορά που θα παίξω στην Επίδαυρο και θεωρώ ότι είναι λογικό να υπάρχει ένα άγχος που όμως πιστεύω ότι είναι δημιουργικό και θα βοηθήσει στο καλύτερο αποτέλεσμα". 

Ο Προμηθέας και η πρόταση του Σταύρου Τσακίρη, άλλωστε, ήταν από την αρχή ένα δώρο για τον νεαρό απόφοιτο της Δραματικής Σχολής "Δήλος" της Δήμητρα Χατούπη. "Είναι ένα δώρο για μένα, μία ευλογία να παίζω στην ίδια παράσταση με τόσο καταξιωμένα ονόματα, με τόσο σημαντικούς ηθοποιούς που έχουν γράψει ο καθένας τη δική του σελίδα στο θέατρο, αλλά και στη σύγχρονη δραματουργία" τονίζει. 

"Ένα σχολείο που δεν τελειώνει, μια σπουδή διαρκείας, μόνο έτσι μπορώ να χαρακτηρίσω αυτή την εμπειρία που ζω". Ο Κώστας Νικούλι δεν είναι άγνωστος στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας. Έχει συνεργαστεί και σε άλλες παραγωγές του, από τη περίοδο εκείνη που ο Σταύρος Τσακίρης ανέλαβε τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή. 

"Ήταν ο δάσκαλος μου στην αρχαία δραματουργία στη σχολή και ακόμα στη συνείδησή μου παραμένει ένας δάσκαλος, ένας από τους σημαντικότερους ανθρώπους του θεάτρου" τονίζει ο νεαρός. "Από τότε έδεσα μαζί του και είναι ένα δώρο για μένα κάθε συνεργασία με αυτόν. Όταν είχαμε συνεργαστεί στη χειμερινή παραγωγή του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας μου είχε πει "Κώστα θα σε χρειαστώ σύντομα και για άλλα γήπεδα", εννοώντας προφανώς το αρχαίο δράμα. Καταλαβαίνετε τον ενθουσιασμό μου όταν με πήρε για τον Προμηθέα".


Έχοντας πάρει το βραβείο του πρωτοεμφανιζόμενου ηθοποιού το 2014 στη ταινία "Ξενία" στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας, έχει κάνει σημαντικά βήματα στη θεατρική του πορεία, συμμετέχοντας και στη χειμερινή παραγωγή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας το 2017, στο έργο «Φουέντε Οβεχούνα- Η Πηγή των Αμνών».

Αυτή τη φορά θα τον δούμε ως μέλος του χορού, αλλά και σε ένα από τα τρία πρόσωπα του Ερμή. "Θα υποδυθώ τον Ερμή μαζί με την Ηλιάνα Μαυρομάτη και την Αντιγόνη Φρυδά, δίνοντας ένα τρισυπόστατο πρόσωπο στον Ερμή, ο οποίος προσπαθεί μέχρι και το τέλος να πείσει τον Προμηθέα να αλλάξει την στάση του". 

Ο Προμηθέας του Αισχύλου είναι ίσως το πιο φωτισμένο κείμενο των εποχών, όπως το χαρακτήρισε και ο σκηνοθέτης της παράστασης, Σταύρος Τσακίρης. "Είναι διαχρονικός γιατί εκφράζει τη δύναμη του ανθρώπου που έχει για να ξεπεράσει την ανάγκη του να πιστεύει σε μία ανώτερη δύναμη, δίνοντάς του το μήνυμα να πιστέψει πάνω από όλα στον εαυτό του. Στον άνθρωπο και στους συνανθρώπους του, μέσα από τους οποίους μπορεί να βρει τη λύτρωση και τη σωτηρία του. Κάπως έτσι το αντιλαμβάνομαι". 


Ο Κώστας Νικούλι, μετά την πρεμιέρα της Επιδαύρου, ετοιμάζεται να έρθει μαζί με τους υπόλοιπους συντελεστές της παράστασης στο Ρωμαϊκό Ωδείο της Πάτρας. "Είναι χαρά μου που θα βρεθώ μπροστά στο κοινό της Πάτρας.

Η Πάτρα είναι μία πόλη που έχω ζήσει από κοντά, έχω μείνει σε αυτή, έχει μια άλλη αύρα για μένα και είναι μια πόλη που σε τελική ανάλυση αγαπάει το θέατρο. Το να παίξω στο κοινό της, στο χώρο του Ρωμαϊκού Ωδείου και μάλιστα σε μία τόσο σημαντική παράσταση, είναι κάτι που κάνει το δώρο που έχει έρθει για μένα, ακόμα μεγαλύτερο".