Έξαρση της παραβατικότητας από ανηλίκους και άτομα νεαρής ηλικίας καταδεικνύει το αστυνομικό δελτίο τις τελευταίες ημέρες στην Πάτρα και γενικότερα στην Αχαΐα. 

Τα κρούσματα με τον 17χρονο και τον 18χρονο που μπήκαν στο σπίτι μιας 34χρονης γυναίκας για πάρουν 600 ευρώ από τον κουμπαρά της και τον χρυσό της σταυρό ή το άλλο συμβάν όπου δύο ανήλικοι έχοντας μαζί τους έναν 30χρονο άδειασαν ένα αναψυκτήριο, παίρνοντας από εκεί μέσα ότι μπορούσαν, είναι μόνο τα δύο από τα περιστατικά που έχουν συμβεί το τελευταίο διάστημα, με πρωταγωνιστές διαρρήκτες παιδιά. 

Παιδιά που οργανώνονται σε σπείρες και εξορμούν στις γειτονιές της Πάτρας, αλλά και στα χωριά της Αχαΐας, εκεί όπου υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις στην αστυνόμευση, έχοντας ως μοναδικό τους σκοπό να βρουν την κατάλληλη ευκαιρία για να κλέψουν τα θύματα που βάζουν κάθε φορά στο... μάτι.

Το μεγαλύτερο μέρος της έξαρσης αυτής της παιδικής και εφηβικής παραβατικότητας που ξεκινά από μικροκλοπές και διαρρήξεις και φτάνει τα όρια της εγκληματικότητας και του οργανωμένου εγκλήματος (για παράδειγμα η σπείρα που αλώνιζε τα χωριά της Ηλείας με πάνω από 35 διαρρήξεις στην περιοχή), έχει να κάνει κυρίως με τους Ρομά. 

Στις περισσότερες των περιπτώσεων, οι πρωταγωνιστές των περιστατικών με δράστες ανήλικα παιδιά είναι Ρομά που "εκπαιδεύονται" από τους μεγαλύτερους στην παραβατικότητα. Η διαπίστωση αυτή δίνει μία άλλη διάσταση στο θέμα της μη προσαρμογής της ευαίσθητης αυτής κοινωνικής ομάδας ή φυλής στο κοινωνικό σύνολο, κάτι που ασφαλώς έχει να κάνει με ποικίλους παράγοντες. 

Ωστόσο, στην πράξη, η ουσία δεν αλλάζει. Η παιδική παραβατικότητα έχει αυξηθεί αρκετά τα τελευταία χρόνια, έχοντας εξελιχθεί σε μία μορφή κοινωνικού φαινομένου και έχει κάνει αρκετούς συμπολίτες να φοβούνται να βγουν από τα σπίτια τους ή να έρχονται κάθε φορά αντιμέτωποι με μικρά παιδιά που δείχνουν να είναι αποφασισμένα να πετύχουν τον σκοπό τους.