Παραμονές Δεκαπενταύγουστου και είναι η χρονική περίοδος που τα χωριά της ορεινής Αχαΐας παίρνουν και πάλι ζωή, με τους παραθεριστές να τα επισκέπτονται και να διαμένουν σε αυτά για λίγες ημέρες. 

Βλέπετε, το ελληνικό καλοκαίρι δεν είναι μόνο ταυτόσημο με τα παραθαλάσσια μέρη ή τα νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου. Υπάρχουν και αρκετοί που επιλέγουν ένα μέρος των διακοπών τους να το περνούν στο βουνό, βρίσκοντας εκεί την πραγματική έννοια της χαλάρωσης και της ξεκούρασης, αλλά και την δροσιά για να ξεφύγουν από τις καυτές μέρες του καλοκαιριού. 

Ο Αύγουστος, λοιπόν, είναι ο μήνας που τα χωριά της ορεινής περιφέρειας γεμίζουν από κόσμο ή τουλάχιστον παίρνουν και πάλι ζωή, εκεί που τους προηγούμενους μήνες είναι άδεια και έρημα. Τα επισκέπτονται κυρίως χωριανοί που έχουν κατέβει για να ζήσουν στην πόλη, αλλά διατηρούν το πατρικό τους ή το εξοχικό τους στο χωριό όπου γεννήθηκαν. 

Ανάμεσα τους υπάρχουν όμως και αρκετοί παραθεριστές, ενώ τα τελευταία χρόνια με την ανάπτυξη που έχει πάρει ο τουρισμός, σε κάποια από αυτά τα χωριά έχουν γεννηθεί νέες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις που λειτουργούν τον χειμώνα, αλλά ανοίγουν τις πόρτες τους τον Αύγουστο, από τις αρχές μέχρι το τέλος του μήνα.

Άλλωστε, η Αχαΐα είναι ένας νομός που περιτριγυρίζεται, όχι μόνο από θάλασσα, αλλά και από σχετικά χαμηλά βουνά και λόφους και έτσι υπάρχουν δεκάδες χωριά σε όλους τους δήμους στα οποία που μπορεί να περάσει κανείς ξεκούραστες και φτηνές διακοπές, ακόμα και το καλοκαίρι, έχοντας για συντροφιά του την αύρα του δάσους και των ποταμιών. 

Χωριά που έχουν αναπτύξει έναν παραθεριστικό τουρισμό αυτού του είδους, όπως για παράδειγμα η Τσαπουρνιά, το Λεόντιο, το Καλέντζι στον Ερύμανθο, το Σκεπαστό, τα Τριπόταμα, η Άνω Βλασία, το Κρυονέρι στα Καλάβρυτα, η Άνω Ζήρια, η Πτέρη, η Ζαρούχλα στην Αιγιάλεια ή ακόμα το Σανταμέρι, το Μαζαράκι, η Ρακίτα στην Δυτική Αχαΐα και τόσα ακόμα μέρη. 

Μέρη που αναδεικνύουν την ομορφιά της ελληνικής υπαίθρου και του βουνού και έρχονται για να συμπληρώσουν το υπέροχο καλοκαίρι της χώρας μας. 

(Η φωτογραφία του εξωφύλλου είναι από το Καλέντζι).