Βρισκόμαστε στις αρχές Αυγούστου και είναι η περίοδος όπου κάθε καλοκαίρι τα πανηγύρια των χωριών γύρω από την Πάτρα κορυφώνονται. 

Ο Αύγουστος, πέρα από μήνας της Παναγιάς, όπως τον έλεγαν οι παλιοί, είναι και ο μήνας των πανηγυριών που τα τελευταία χρόνια έχουν επιστρέψει για τα καλά στο προσκήνιο της διασκέδασης, με τους φανατικούς των δημοτικών τραγουδιών και της παραδοσιακής μουσικής, να γίνονται ολοένα και περισσότεροι, δείχνοντας το αυτό με τον δικό τους τρόπο. 

Χορεύοντας έως το πρωί και μη χάνοντας πανηγύρι, γυρίζοντας από χωριό σε χωριό. Τα πανηγύρια στα χωριά της Αχαΐας ξεκινούν από τα τέλη του Ιουλίου και κορυφώνονται μετά τον Δεκαπενταύγουστο. Πρόκειται στην ουσία για τον απόηχο θρησκευτικών γιορτών, με ένα όμως κοσμικό τρόπο, που φέρνουν τους κατοίκους των χωριών και των μελών της κάθε κοινότητας, πιο κοντά. 

Τα περισσότερα, άλλωστε, από αυτά ταυτίζονται και γίνονται την ίδια σχεδόν ημερομηνία με την θρησκευτική γιορτή του κάθε χωριού, με την κοινότητα να πανηγυρίζει τον προστάτη Άγιο της. Από τη στιγμή που τα πανηγύρια επέστρεψαν για τα καλά στο προσκήνιο της διασκέδασης μας έχουν πλέον και τους δικούς τους σταρ, τους καλλιτέχνες δηλαδή εκείνους που γνωρίζουν να ξεσηκώνουν τον κόσμο με τα τραγούδια τους. 

Βελισσάρη, Τσαμπά και δεκάδες ακόμα τραγουδιστές, αλλά και οργανοπαίκτες δεξιοτέχνες του είδους. Τα πανηγύρια στα χωριά συγκεντρώνουν ανθρώπους όλων των ηλικιών. Μάλιστα, οι πιο φανατικοί από αυτούς είναι νέοι και νέες που αγαπούν την παράδοση και δεν χάνουν την ευκαιρία να διασκεδάσουν με αυτόν τον τρόπο. 


Ήδη πολλά από τα πιο πανηγύρια της περιοχής της Αχαΐας έχουν πραγματοποιηθεί από τους συλλόγους του κάθε χωριού. Έρχονται όμως και άλλα.

Στην Πάτρα το πιο γνωστό πανηγύρι είναι αυτό των Δεμενίκων που γίνεται κάθε χρόνο ανήμερα ή παραμονή της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος. Φέτος έγινε στις 6 Αυγούστου και είχε στο πρόγραμμα του τα μεγαλύτερα ονόματα της δημοτικής μουσικής, ενώ ήταν κατάμεστο από κόσμο. 

Ωστόσο, τα πανηγύρια είναι συνδεδεμένα στη συνείδηση των πολλών με τα χωριά, είτε του βουνού, είτε του κάμπου και ταυτόσημα με το ελληνικό καλοκαίρι στην περιφέρεια. 

(Οι φωτογραφίες είναι από τη σελίδα Πανηγύρια - Δημοτικά Τραγούδια).