Η Πάτρα ετοιμάζεται για τους Μεσογειακούς Παράκτιους Αγώνες.

Πρόκειται για μία γιορτή που δεν έχει απλά και μόνο σαν σκοπό της να αναδείξει την ύπαρξη της πόλης στον διεθνή αθλητικό χάρτη, αλλά και να κάνει γνωστά τα σημεία αναφοράς της, τα μνημεία, τα αξιοθέατα της, τα σημεία που σε τελική ανάλυση χαρακτηρίζουν την προσωπικότητα και την φυσιογνωμία της ως πόλη. 

Αυτά δεν είναι πολλά, καλώς ή κακώς. Ίσως να είναι μετρημένα και στα δάκτυλα του ενός χεριού. Το Ρωμαϊκό Ωδείο, το Δημοτικό Θέατρο Απόλλων, το Κάστρο, ο Άγος Ανδρέας και κάποια νεοκλασικά κτίρια που αποτυπώνουν την πολιτιστική κληρονομιά που έχει πίσω της αυτή η πόλη. Άντε να προσθέσουμε σε αυτά το Ρωμαϊκό Υδραγωγείο, ίσως τον ναό του Παντοκράτορα και τις σκάλες που ενώνουν την άνω με την κάτω όλη, όπως για παράδειγμα αυτές της Αγίου Νικολάου όπου στους τουρίστες αρέσουν να βγάζουν φωτογραφίες. 

Πρόκειται για σημεία που εν όψει της μεγάλης αυτής γιορτής θα έπρεπε η πόλη, ο δήμος και οι φορείς της να κάνουν το κάτι παραπάνω, την υπέρβαση αν θέλετε, προκειμένου αυτά να διαφημίζουν την Πάτρα και όχι να την δυσφημίζουν στους επισκέπτες που είναι να έρθουν.

Γιατί μπορεί οι αγώνες να γίνονται στην παραλιακή ζώνη, στο Νότιο Πάρκο και στην Πλαζ, όμως, είναι σίγουρο ότι οι αθλητές, οι συνοδοί τους και οι επισκέπτες γενικότερα, θα κάνουν την βόλτα τους στο κέντρο της πόλης και ίσως να θελήσουν να επισκεφτούν τα σημεία αναφοράς της. 

Η εικόνα που θα αντικρίσουν, μάλλον, δεν θα είναι η πρέπουσα, όσο και να τρέξουν αυτές τις μέρες οι δημοτικοί υπάλληλοι για να διορθώσουν την κατάσταση. Βλέπετε, οι φθορές, οι ζημιές και τα κενά σε ότι αφορά την συντήρηση των σημείων αναφοράς της Πάτρας είναι πολλά.

Στο Δημοτικό Θέατρο Απόλλων για παράδειγμα, στο κέντρο της Πάτρας, στο κυριότερο νεότερο μνημείο της πόλης, αυτό που θα αντικρίσουν θα είναι διάσπαρτα συνθήματα, σπασμένες ξύλινες πόρτες, κόκκινα φανάρια και άλλα που καθρεφτίζουν τη μιζέρια μας. 


Σε ένα από τα ωραιότερα νεοκλασικά κτίρια της Πάτρας που ανήκουν στην πόλη (στον δήμο δηλαδή), στο πρώην μουσείο, στην συμβολή της Αράτου και της Μαιζώνος, θα συναντήσουν ένα ακίνητο ετοιμόρροπο το οποίο ανασκευάζεται εδώ και μήνες, χωρίς να έχει ολοκληρωθεί.

Παρόμοιες εικόνες θα συναντήσουν και σε άλλα τέτοια κτίρια ή σημεία αναφοράς της Πάτρας. Το πρώην Αρσάκειο που είναι οικοδομή, το Παλαιό Δημοτικό Νοσοκομείο που οι γύρω χώροι του δεν είναι σε καλή κατάσταση και άλλα που συμπληρώνουν τη λίστα. 

Το μόνο θετικό είναι ότι είδαμε μετά από καιρό αυτές τις μέρες τα συντριβάνια της πλατείας Γεωργίου να λειτουργούν και τα μπρούτζινα λιοντάρια να βγάζουν νερό. Όμως δεν φτάνει αυτό από μόνο του.

Η εντολή του Κώστα Πελετίδη, εν όψει των Μεσογειακών Παράκτιων Αγώνων ήταν να καθαριστεί η πόλη στο κομμάτι της παραλιακής της ζώνης, στους δρόμους του ιστορικού κέντρου της και να αλλάξει η εικόνα της. 

Ανεξάρτητα από την επιτυχία και το αποτέλεσμα της προσπάθειας αυτής, με τα σημεία αναφοράς όμως της Πάτρας, εκείνα δηλαδή που θα θελήσουν οι επισκέπτες των Μεσογειακών Παράκτιων Αγώνων να δουν από κοντά τι γίνεται; Δεν θα έπρεπε η πόλη ξέροντας ότι θα φιλοξενήσει αυτή την διοργάνωση να είχε φροντίσει ώστε να βελτιώσει κάπως την κατάσταση; 

Πρόκειται για σημεία που επαναλαμβάνουμε. Χαρακτηρίζουν την Πάτρα και είναι αυτά που θα αφήσουν στον επισκέπτη την γενικότερη εντύπωση που θα σχηματίσει για την πόλη. 

(Οι φωτογραφίες είναι του Μάκη Σεραφείμ Τσαούσογλου. Η πρώτη είναι από το πρώην Αρχαιολογικό Μουσείο και οι άλλες από την πόρτα του Δημοτικού Θεάτρου Απόλλων).