Πρόκειται για μία από τις σημαντικότερες εκδηλώσεις που θα φιλοξενήσει το Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας το φετινό καλοκαίρι.

Ο Χάρης Γκέκας έρχεται στην αχαϊκή πρωτεύουσα, με την ομάδα του, την Strates, για να μας δώσει μία παράσταση που έχει κάνει αίσθηση στο εξωτερικό. 

Είναι η παράσταση "Κάτι Ανοίγεται" με τους συντελεστές της να φιλοδοξούν να ανοίξουν μπροστά μας τα παράθυρα της ψυχής μας και τους διαφορετικούς εκείνους κόσμους που προβάλλονται κάθε φορά, μέσα από το μαγικό ταξίδι της κίνησης. 

Η κίνηση και το κορμί είναι για τον Χάρη Γκέκα η κυρίαρχη μορφή επικοινωνίας που μπορεί να έχει ο άνθρωπος για να πλησιάσει o ένας τον άλλον. Το κορμί, όπως συνηθίζει να λέει, ο διάσημος αυτός χορευτής, δεν λέει ποτέ ψέμματα, δεν μπορεί να κρυφτεί, ακόμα και αν το προσπαθήσει. 

Ο Χάρης Γκέκας, έχοντας συνειδητοποιήσει από νωρίς τον προορισμό του, έφυγε από μικρός από την Ελλάδα, σε ηλικία μόλις 13 ετών για να ακολουθήσει τη διδασκαλία του Daniel Lommel στο Bourges, λαμβάνοντας επιχορήγηση από το Ίδρυμα A. Onassis. Η καριέρα του ξεκίνησε στην ηλικία των 17 ετών με την εταιρεία "Aenaon".

Από τότε μέχρι σήμερα έχει συμμετάσχει σε δεκάδες παραστάσεις και έργα του μοντέρνου και κλασικού χορού, παίρνοντας μέρος σε διάσημα Διεθνή Μπαλέτα, έχοντας σόλο ρόλους, αλλά και πολυάριθμους τίτλους. Οι δημιουργίες με την Catherine Diverrès, τον Maguy Marin, τον Ralph Lemmon, τον Felix Ruckert, τον Otto Ramstad, τον Christian Rizzo τον ωθούν να ξεκινήσει τη δική του έρευνα.

Το 2015 ίδρυσε την εταιρεία Strates και αναπτύσσει τα πρώτα της έργα, Yond.Side.Fore.Hind, VWA, Mille, που παρουσιάστηκε μεταξύ άλλων στην Subsistances, στην KLAP στη Μασσαλία και στο Abbey Royaumont. 

Η δουλειά του στο Strates, όπως υποδηλώνει το όνομα της εταιρείας, είναι αποτέλεσμα μιας σειράς μετασχηματισμών, συγκρούσεων, επαναπροσδιορισμών. Τείνει προς ένα χώρο ευνοϊκό για την εμβάπτιση του θεατή και για την ενεργή ανάπτυξη της ματιάς του.Ο Χάρης Γκέκας στην «Ώρα Ελλάδας» | 26/07/2019 | ΕΡΤ

Η γραφή του χρησιμοποιείται για να βιώσει το κομμάτι. Υπάρχει στη διάταξη των θραυσμάτων η προσπάθεια να διατηρηθεί ο αρχικός κραδασμός και να τους αφεθεί να ακούσουν το μουρμουρητό τους.

Αυτή η χορευτική λέξη προκαλεί χωρίς ιεραρχία, το τεράστιο, το μικροσκοπικό, το αριστερό, το ενστικτώδες, το πρωτογενές ή το πεπερασμένο. Τα κορμιά είναι αστέρια στο σύμπαν που λάμπουν, έτοιμα για να εκραγούν και κινούνται με ρυθμό, διαγράφοντας το καθένα τη δική του πορεία.  

Η συγκεκριμένη παράσταση στο εξωτερικό παρουσιάστηκε με τον τίτλο «Plateux» και απέσπασε θετικές κριτικές. Διακρίνεται για τις λεπτομέρειες που έχει στα βήματα, χωρίς πολλές επαναλήψεις και για την φρεσκάδα της. Τα άτομα γίνονται μονάδες που αυτό που ζητούν είναι να έρθουν κοντά ο ένας στο άλλο, όπως και στη ζωή. 

Και το ταξίδι ξεκινά, στις 21:30, απόψε στο Ρωμαϊκό Ωδείο της Πάτρας.