Αν η κυβέρνηση Μητσοτάκη σκοπεύει να κάνει επανάσταση στον πολιτισμό, όπως λέει και να τον συνδέσει άμεσα με τον τουρισμό, θεωρώντας ότι ο αρχαίος ελληνικός πολιτισμός και γενικότερα η πολιτιστική κληρονομιά που μας έχουν αφήσει οι πρόγονοι μας είναι το μεγάλο πλεονέκτημα που τροφοδοτεί την ονομαζόμενη βαριά βιομηχανία της χώρας μας, τότε είναι σίγουρο ότι θα πρέπει να κάνει κάτι με τα κυλικεία των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων. 

Το κυλικείο στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Πάτρας είναι κλειστό για παραπάνω από τέσσερα χρόνια. Στην ουσία από την δεκαετή λειτουργία του Μουσείου το κυλικείο είναι ζήτημα να έχει λειτουργήσει τα μισά χρόνια από το ξεκίνημα του, το 2009. 

Τι σημαίνει αυτό; Κάποιοι από τους χιλιάδες επισκέπτες που έχουν πάει όλα αυτά τα χρόνια στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών είναι σίγουρο ότι θα έμειναν διψασμένοι, δίχως να μπορούν να πιουν μια πορτοκαλάδα, μία λεμονάδα, ένα αναψυκτικό ή έστω και λίγο νερό κατά την διάρκεια της ξενάγησης τους στα εκθέματα που έχουν φιλοξενηθεί εκεί και στις κατά καιρούς εκθέσεις του μουσείου. 

Το χειρότερο από όλα είναι ότι δεν φαίνεται να υπάρχει και κάποιο ενδιαφέρον από επιχειρηματίες για να ανοίξει το κυλικείο και αυτό παρόλο που ειδικότερα τα τελευταία πέντε χρόνια το Αρχαιολογικό Μουσείο έχει μετατραπεί σε έναν από τους σημαντικότερους πολιτιστικούς φορείς της περιοχής, έχοντας απλώσει γέφυρες προς την κοινωνία της πόλης, έχοντας δώσει πνοή στον πολιτισμό και παίρνοντας ζωή, κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες από τους τουρίστες που το επισκέπτονται. 

Γιατί δεν υπάρχει το ενδιαφέρον αυτό; Το όλο ζήτημα έχει να κάνει με την αναλγησία και τους γραφειοκρατικούς μηχανισμούς του κράτους και ειδικότερα του υπουργείου Πολιτισμού και σίγουρα δεν αφορά μόνο το Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών, αλλά γενικότερα τα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους της χώρας. 

Κενά τα 54 κυλικεία, λειτουργούν μόλις τα 22

Η λειτουργία των κυλικείων και των εστιατορίων στα μουσεία και στους αρχαιολογικούς χώρους εντάσσεται στις αρμοδιότητες του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων του υπουργείου Πολιτισμού. 

Στο λεγόμενο ΤΑΠΑ. Εκεί θα πρέπει να απευθυνθούν οι ενδιαφερόμενοι που θα ήθελαν να επενδύσουν σε τέτοιους χώρους, βλέποντας την τεράστια δυναμική που έχει ο τουρισμός και ο πολιτισμός μαζί. Ένα ταμείο που μέχρι σήμερα δεν έχει κάποια αντίστοιχη υπηρεσία στην Πάτρα ή στην περιφέρεια και εδρεύει μόνο στην Αθήνα, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσει ένας επενδυτής, προκειμένου να πάρει χρήσιμες πληροφορίες. 

Αποτέλεσμα αυτού; Από τα 76 κυλικεία που υπάρχουν σε όλη την επικράτεια λειτουργούν μόλις τα 22, με τα υπόλοιπα 54 να μένουν κενά, όπως το κυλικείο του Αρχαιολογικού Μουσείου της Πάτρας.

Το ακόμη πιο ενδιαφέρον είναι ότι οι περισσότεροι από τους διαγωνισμούς που έχουν γίνει για τις μισθώσεις τέτοιων χώρων έχουν κηρυχθεί άγονοι. Κάτι που μάλλον δεν είναι τυχαίο και έχει να κάνει με τους όρους που προβλέπουν για τους συμμετέχοντες.

Το Αρχαιολογικό Πάρκο και οι προοπτικές

Η ουσία είναι ότι το ΤΑΠΑ και η κατάσταση που υπάρχει μέχρι τώρα, δίνει μια τεράστια "τάπα" στα ενδεχόμενα έσοδα του δημοσίου, προκαλώντας μεγάλες απώλειες από τα κέρδη που θα μπορούσαν να είχαν τα ταμεία του κράτους. 

Ειδικότερα, στην Πάτρα εφόσον προχωρήσει το πρότζεκτ που υπάρχει για την δημιουργία ενός μεγάλου αρχαιολογικού πάρκου που να αποτελεί τον συνδετικό κρίκο στο τρίγωνο Αρχαιολογικού Μουσείου - Ρωμαϊκού Υδραγωγείου και Μυκηναϊκού Νεκροταφείου, στο οικόπεδο που αυτή τη στιγμή αποτελεί γκαράζ για τα κατασχεμένα οχήματα της τοπικής ΕΛ.ΑΣ. στην Πατρών - Αθηνών, οι προοπτικές για την ουσιαστική σύνδεση του πολιτισμού με τον τουρισμό, θα ήταν τεράστιες. Όχι μόνο για τους ιδιώτες, αλλά και για το δημόσιο.