Αγαπητέ κ.Κοτρώνη, χαίρομαι που σας γνώρισα μέσα από τις «Παιχνιδοϊστορίες». Ήσασταν ένας από τους δύο βασικούς εμπνευστές και διοργανωτές της εκδήλωσης. Γι΄ αυτόν τον λόγο θα ήθελα να σας φιλοξενήσω στις «Σελίδες ημερολογίου» και να μιλήσουμε για το τριήμερο αυτό Παιδικό Φεστιβάλ, το οποίο πραγματοποιήθηκε στις 26, 27 & 28 Ιουλίου στην πόλη σας, τη Ναύπακτο.

-Πρώτα απ΄ όλα θα ήθελα να μου πείτε πόσα χρόνια διοργανώνετε τις «Παιχνιδοϊστορίες» και ποιος ο σκοπός αυτής της εκδήλωσης;

Είναι η δεύτερη συνεχή χρονιά που διοργανώνουμε τις «Παιχνιδοϊστορίες» και πραγματικά η συμμετοχή των παιδιών φέτος ξεπέρασε κάθε προσδοκία!  Από την πρώτη στιγμή η σκέψη μας ήταν να συνδυάσουμε το δημιουργικό παιχνίδι με τη γνώση της ιστορίας.  Δεν επελέγη άλλωστε τυχαία ως σημείο αναφοράς η Δυτική Πύλη του Κάστρου της Ναυπάκτου.  Πρόκειται για έναν από τους πλέον σημαντικούς ιστορικούς τόπους της πόλης, ο οποίος αναδείχθηκε τα τελευταία χρόνια και θεωρήσαμε ότι είναι ο ιδανικός για να φιλοξενηθούν εκεί οι δράσεις μας.  Έτσι λοιπόν, το moto μας είναι «Παιχνιδοϊστορίες στη Δυτική Πύλη!  Εκεί που το παιχνίδι συναντά την ιστορία!»

Όλο αυτό βέβαια, μπορεί να το οραματιστήκαμε και να το οργανώσαμε σε συνεργασία με τη Σβούρα, ωστόσο θα πρέπει να ευχαριστήσουμε για τη στήριξή τους, από την πρώτη κιόλας στιγμή, τη Δημοτική Κοινότητα Ναυπάκτου, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας-Λευκάδος και το Ίδρυμα Δημητρίου και Αίγλης Μπότσαρη.


-Εύχομαι λοιπόν, οι «Παιχνιδοϊστορίες» να γίνουν θεσμός για την πόλη της Ναυπάκτου και να τα εκατοστίσουν! Πραγματικά, σας αξίζουν συγχαρητήρια που σκεφτήκατε ότι τα παιδιά το καλοκαίρι χρειάζονται ακόμα περισσότερο παιχνίδι. Παιχνίδι που συνδυάζει την απόκτηση γνώσεων μέσω εκπαιδευτικών και ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων. Θα μπορούσατε να μοιραστείτε με τους αναγνώστες του Patras Events τις δραστηριότητες που ετοιμάσατε στις «Παιχνιδοϊστορίες» και ως Διοργάνωση και ως Εκπαιδευτήρια Πάνου για τις μικρές φίλες και τους μικρούς φίλους;

Για τη φετινή διοργάνωση είχαν οριστεί τρεις θεματικές ενότητες ανά ημέρα και συγκεκριμένα οι «Πράσινες Παιχνιδοϊστορίες», το «Πικ Νικ στο Κάστρο» και ο «Κρυμμένος Θησαυρός».  Τόσο εμείς ως «Εκπαιδευτήρια Πάνου» όσο και οι επιχειρήσεις της πόλης που δραστηριοποιούνται στον τομέα της δημιουργικής απασχόλησης παιδιών και μας τίμησαν με τη συμμετοχή τους, είχαμε οργανώσει αντίστοιχες θεματικές δράσεις στα επιμέρους εργαστήρια με πολλές εκπλήξεις και δώρα για τα παιδιά.  Ιδιαίτερες στιγμές των «Παιχνιδοϊστοριών» ήταν τα μουσικά διαλείμματα, τα θεατρικά δρώμενα, το σκάκι, καθώς επίσης και η παράσταση κουκλοθεάτρου στον Κήπο Μπότσαρη και Καραγκιόζη στα Σκαλάκια του Αγίου Δημητρίου στο Στενοπάζαρο.

Θα ήθελα να σταθώ ιδιαίτερα στο γεγονός ότι κατά τη διάρκεια του τριημέρου καταφέραμε να περάσουμε σημαντικά μηνύματα στα παιδιά μέσα από στοχευμένες δραστηριότητες.  Μεταξύ αυτών ήταν το μήνυμα της προστασίας του πλανήτη μας. Γνωρίσαμε  τα υλικά, μάθαμε να τα ξεχωρίζουμε και να τα οδηγούμε σε ανακύκλωση!

Τόσο ως συνδιοργανωτές των «Παιχνιδοϊστοριών», αλλά και ως Εκπαιδευτήρια Πάνου βασικός στόχος και επιθυμία μας είναι να επενδύουμε σε δράσεις και δραστηριότητες μέσα από τις οποίες καλλιεργείται η κουλτούρα και ο πολιτισμός των πολιτών του αύριο.


-Πολύ ενδιαφέρουσες και εποικοδομητικές οι δραστηριότητες που παρουσιάσατε με το άρτια εκπαιδευμένο προσωπικό σας και αυτό ήταν μόνο ένα μικρό  -ας το πούμε δείγμα-για ό,τι γίνεται και στο summer camp. Αποτελεί όμως και δείγμα της δουλειάς σας, η οποία γίνεται κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους;

Το Summer Camp των Εκπαιδευτηρίων περιλαμβάνει μία πληθώρα αθλητικών και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, αλλά και εξορμήσεων που στο σύνολό τους είναι ενταγμένες σε ένα ισορροπημένο πρόγραμμα, το οποίο διαμορφώνεται κατάλληλα για τις ηλικίες 4-6 ετών (Junior) και 6-14 ετών (Kids).  Πιο συγκεκριμένα, οι αθλοπαιδιές περιλαμβάνουν τένις, κολύμβηση, ping pong, ξιφασκία, ενόργανη, pilates, ιππασία, σκυταλοδρομίες, handball, water polo.  Οι εκπαιδευτικές εστιάζουν στη ρομποτική, σε πειράματα στο εργαστήριο και τη φύση, τη δημιουργική γραφή, το σκάκι, τα μαθήματα διατροφής, το χοροθέατρο, την κηπουρική, τα εικαστικά, τη μουσικοκινητική, καθώς και στη δημιουργία και κατασκευή μουσικών οργάνων. 

Τα περισσότερα από όσα σας αναφέρω αποτελούν μέρος της εκπαιδευτικής μας διαδικασίας κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, δεδομένου ότι κύρια επιδίωξή μας είναι να προσφέρουμε στους μαθητές τη δυνατότητα πρόσβασης και συμμετοχής σε ποικίλες δραστηριότητες, πέραν του βασικού εκπαιδευτικού μας προγράμματος.


-Αυτό σημαίνει ότι τα «Εκπαιδευτήρια Πάνου» εμπνέουν μαθητές και εκπαιδευτικούς να δημιουργούν, να μαθαίνουν, να συνεργάζονται, να συμμετέχουν σε πολυποίκιλες εκδηλώσεις. Τι είναι όμως εκείνο που κάνει τους γονείς να εμπιστεύονται την εκπαίδευση των παιδιών τους στα χέρια σας;

Τα πεπραγμένα του εκπαιδευτικού μας έργου καταδεικνύουν περίτρανα ότι είμαστε δίπλα στο παιδί και την κοινωνία, πράγμα που επιθυμούμε να συνεχίσουμε με αμείωτο δυναμισμό και αποφασιστικότητα στο μέλλον.  Θεωρώ ότι οι γονείς έχουν αντιληφθεί πως ως Σχολείο πρωτίστως επενδύουμε στην καλλιέργεια της παιδείας των πολιτών του αύριο, των παιδιών μας. Αυτό γίνεται πράξη μέσα από το πλήθος δράσεων που υλοποιούμε, αλλά και των ευκαιριών ανάδειξης της δημιουργικότητας και της καινοτομίας μαθητών και εκπαιδευτικών, στοχεύοντας στη συνεχή βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών μας και στην ολόπλευρη ανάπτυξη των παιδιών.


-Λίγο πριν κλείσουμε αυτήν την όμορφη συζήτηση ποιοι είναι οι βασικοί σας στόχοι ως Εκπαιδευτήρια και ποιο το όραμά σας για τη νέα σχολική χρονιά;

Το Σχολείο μας θέλουμε να είναι ανοικτό στη ζωή και σε αλληλεπίδραση με την κοινωνία, να καλλιεργεί την αληθινή επικοινωνία, την ελεύθερη έκφραση και να διδάσκει πολιτισμό.  Θέλουμε να ανοίγει το βλέμμα και το μυαλό των παιδιών στις πραγματικότητες του κόσμου και να τους αφυπνίζει ώστε να διεκδικούν έναν κόσμο δικαιότερο, ισότητας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων για όλους.

Αυτό είναι το όραμά μας και η φιλοσοφία βάσει της οποίας πορευόμαστε.


-Κύριε Κοτρώνη, σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο που μου διαθέσατε για να μου παραχωρήσετε αυτήν τη συνέντευξη. Θέλετε κάτι άλλο να προσθέσετε, κάτι που ίσως παρέλειψα;

Όσον αφορά στις «Παιχνιδοϊστορίες» θα ήθελα να ευχαριστήσω τη Σβούρα (Άντζυ Κάντζου) για τη συνεργασία, τους χορηγούς, τους εθελοντές μας και φυσικά τις επιχειρήσεις που ασχολούνται με τη δημιουργική απασχόληση των παιδιών και που με τη δική τους βοήθεια καταφέραμε να έχουμε ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα.  Το σίγουρο είναι ότι οι «Παιχνιδοϊστορίες» θα συνεχιστούν με ακόμη μεγαλύτερες εκπλήξεις για τα παιδιά και τους γονείς τους! 

*Ο Γιώργος Κοτρώνης είναι επιχειρηματίας και Πρόεδρος των Εκπαιδευτηρίων Πάνου.