Οικονομική βοήθεια ύψους 2,9 εκατομμυρίων ευρώ για την καταπολέμηση της αφρικανικής πανώλης των χοίρων που πλήττει κλάδους της βουλγαρικής οικονομίας και προκαλεί απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας, θα λάβει η Βουλγαρία από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η ανακοίνωση της χορήγησης της οικονομικής βοήθειας έγινε μετά τη συνάντηση που είχε η υπουργός Γεωργίας και Τροφίμων της Βουλγαρίας, Ντεσισλάβα Τάνεβα με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, Βιτένις Αντριουκαΐτις. Παράλληλα και μετά τον συναγερμό που σήμανε στη Βουλγαρία εξαιτίας των κρουσμάτων αφρικανικής πανώλης χοίρων, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με τη λήψη προληπτικών μέτρων για την αποτροπή της εισόδου της ασθένειας στη χώρα μας.

Αποζημιώσεις κτηνοτρόφων που υπέστησαν απώλειες από αφρικανική πανώλη χοίρων
Επίσης, η Βουλγαρία που είναι σε συναγερμό αναμένει έκτακτη οικονομική ενίσχυση, ύψους 11 εκατομμυρίων ευρώ, από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τις αποζημιώσεις των κτηνοτρόφων που υπέστησαν απώλειες ζωϊκού κεφαλαίου από την αφρικανική πανώλη των χοίρων. Το ποσό αυτό, σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινωθεί, αναμένεται να διατεθεί -μεταξύ άλλων- για την αγορά του απαραίτητου εργαστηριακού εξοπλισμού και την υλοποίηση δράσεων αντιμετώπισης της νόσου.

Στη Βουλγαρία κλιμάκιο της ΕΕ

Εξάλλου, κλιμάκιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναμένεται τον επόμενο μήνα στη Βουλγαρία για να εξετάσει την πρόοδο των βημάτων που λαμβάνονται με στόχο την εξάλειψη της νόσου. Τα ευρήματα του κλιμακίου θα καθορίσουν, σε μεγάλο βαθμό, τη μελλοντική οικονομική στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη Βουλγαρία.

Υπενθυμίζεται ότι τα μέτρα που έλαβε η βουλγαρική κυβέρνηση για την καταπολέμηση της αφρικανικής πανώλης των χοίρων, περιλαμβάνουν τρεις διαφορετικές ομάδες - "στόχους", τα άγρια ζώα, τα ζώα που εκτρέφονται σε μονάδες εμπορικής εκμετάλλευσης και τα ζώα που εκτρέφονται σε αυλές σπιτιών.