Σάλος έχει ξεσπάσει στις ΗΠΑ μετά τη δημοσίευση φωτογραφιών που δείχνουν δύο λευκούς έφιππους αστυνομικούς να τραβούν με ένα σκοινί έναν μαύρο συλληφθέντα σε δρόμο πόλης του Τέξας.

Ο 43χρονος Ντόναλντ Νίλι είχε ήδη συλληφθεί για ένα παράπτωμα -παράνομη είσοδο σε ιδιωτικό χώρο- το Σάββατο στο Γκάλβεστον, μιας πόλης περίπου 50.000 κατοίκων στις ακτές του Τέξας στον Κόλπο του Μεξικό. Οι έφιπποι αστυνομικοί τον έδεσαν με σκοινί που πέρασαν από τις χειροπέδες του και στη συνέχεια τον οδήγησαν σε αστυνομικό τμήμα, οκτώ τετράγωνα μακριά σε μια σκηνή που παραπέμπει σε εποχές δουλείας.

Η νύφη του 43χρονου, Κριστίν Νίλι, είπε ότι πρόκειται για έναν «άστεγο με διανοητικά προβλήματα» κι επιτέθηκε φραστικά στους αστυνομικούς που τον μεταχειρίστηκαν «σαν ζώο που το παρελαύνουν στους δρόμους δύο ανίκανοι»…

Εκατοντάδες αναρτήσεις στα social media επισημαίνουν ότι η εικόνα παραπέμπει στη μεταχείριση των σκλάβων στον αμερικανικό Νότο, πριν τον εμφύλιο πόλεμο του 1861. Άλλοι θυμίζουν ότι η δουλεία στο Γκάλβεστον του Τέξας συνεχίστηκε για σχεδόν άλλα δύο χρόνια αφότου ο Αβραάμ Λίνκολν υπέγραψε την Πρωτοχρονιά του 1863 το περίφημο διάταγμα για τη χειραφέτηση των μαύρων.


Η αστυνομία του Γκάλβεστον ζήτησε συγνώμη από τον Νίλι για την «κακή κρίση των δύο αστυνομικών, που εφήρμοσαν μια τεχνική μεταφοράς συλληφθέντων για την οποία έχουν εκπαιδευτεί, ενώ θα μπορούσαν να περιμένουν να φθάσει ένα περιπολικό στο σημείο για να τον παραλάβει» και υποσχέθηκε ότι θα σταματήσει τη χρήση της τεχνικής αυτής.