Η Ουάσινγκτον κλιμακώνει απότομα την πίεση στον Νικολάς Μαδούρο, λέγοντας πως «τώρα είναι η ώρα για δράση».

Σε μια απότομη κλιμάκωση της πίεσης της Ουάσινγκτον για να εκδιώξει από την εξουσία τον Νικολάς Μαδούρο, ο Αμερικανός σύμβουλος ασφάλειας Τζον Μπόλτον κάλεσε σήμερα για αυστηρότερη διεθνή δράση ενάντια στον πρόεδρο της Βενεζουέλας, έπειτα από την υπογραφή διατάγματος του Ντόναλντ Τραμπ για πάγωμα στους πόρους της κυβέρνησης της Βενεζουέλας. Παράλληλα, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ θα χρησιμοποιήσουν όλα «τα κατάλληλα μέσα» για να τερματίσει τη «δικτατορία» Μαδούρο.

Σε ομιλία του σε μια σύνοδο κορυφής για την Βενεζουέλα, που διεξάγεται στην πρωτεύουσα του Περού Λίμα, ο Μπόλτον τόνισε ότι οι αμερικανικές αρχές θα στοχεύουν πλέον και θα επιβάλουν κυρώσεις σε οποιονδήποτε, και σε αλλοδαπούς, που στηρίζουν την κυβέρνηση Μαδούρο.
Το μήνυμα των ΗΠΑ για τη Βενεζουέλα και τον Νικολάς Μαδούρο
«Στέλνουμε ένα μήνυμα σε τρίτα μέρη που θέλουν να συναλλάσσονται με το καθεστώς Μαδούρο: να προχωρήσετε με ιδιαίτερη προσοχή», είπε ο σύμβουλος ασφάλειας του Αμερικανού πρόεδρου.

Ζήτησε πιο σκληρή διεθνή δράση ενάντια στον σοσιαλιστή πρόεδρο της Βενεζουέλας, τον οποίο κατηγόρησε ότι προσποιείται ότι διαπραγματεύεται με την αντιπολίτευση, απλά για να κερδίσει χρόνο. «Ο χρόνος για διάλογο τελείωσε. Τώρα είναι η ώρα για δράση», τόνισε. «Ο Μαδούρο βρίσκεται στο τέλος του», συμπλήρωσε, προειδοποιώντας τη Ρωσία να μην παράσχει επιπλέον στήριξη.

Χθες, ο Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε εκτελεστικό διάταγμα με το οποίο επιβάλλει πάγωμα στους πόρους της κυβέρνησης της Βενεζουέλας και απαγορεύει κάθε συναλλαγή με αυτή, μια ενέργεια που μπορεί να παγιδεύει τις εμπορικές της συναλλαγές με τη Ρωσία και την Κίνα, καθώς και με εταιρείες δυτικών χωρών.

Σύμφωνα με την Wall Street Journal, αυτά είναι τα πρώτα μέτρα ενός συνολικού οικονομικού εμπάργκο που θα επιβάλει η Ουάσινγκτον ενάντια στο Καράκας. Αυτό θα φέρει την λατινοαμερικανική χώρα στο ίδιο επίπεδο με χώρες όπως η Βόρεια Κορέα, το Ιράν, η Συρία και η Κούβα.