Λένε στη Μαιζώνος ότι η δημοτική αρχή δίνει βάρος στις αθλητικές εγκαταστάσεις της Πάτρας.

Πράγματι στο ποδόσφαιρο έχει γίνει σπουδαία δουλειά από τον υπεύθυνο του τομέα Κώστα Καραγκούνη, με τον δήμο να έχει αναβαθμίσει ένα μεγάλο μέρος των γηπέδων στα οποία προπονούνται τα σωματεία. Οι χώροι όμως αυτοί δεν αφορούν το μαζικό αθλητισμό, αλλά κυρίως τον ερασιτεχνικό, αφού απευθύνονται σε σωματεία και ομάδες του ποδοσφαίρου. 

Άλλωστε, η ενασχόληση με το ποδόσφαιρο έγκειται βασικά στον ερασιτεχνικό αθλητισμό, δηλαδή, σε σωματεία και ακαδημίες της Πάτρας, στα οποία γράφουν οι γονείς τα παιδιά τους. Ένα παιδί ή ένας έφηβος όμως που θέλει να πάει ένα απόγευμα να παίξει μπάλα μαζί με την παρέα του που θα μπορούσε να ικανοποιήσει την επιθυμία του; 

Το κενό αυτό του ποδοσφαίρου, με τα γήπεδα που δεν υπήρχαν, το κάλυψε τις περασμένες δεκαετίες με τον καλύτερο τρόπο το μπάσκετ, καθώς από το '90 και μετά, ύστερα από την τεράστια επιτυχία που είχε η Εθνική Ελλάδος, κατακτώντας το '87 το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, "φύτρωνε" σε κάθε γειτονιά σχεδόν και από μία μπασκέτα. 

Ήταν ο χώρος που μαζεύονταν οι έφηβοι τότε και παίζαν διπλά ή μονά, ξεφεύγοντας από το σπίτι και για λίγες ώρες από το διάβασμα τους, βρίσκοντας εκεί και έναν τρόπο για να κοινωνικοποιηθούν και να γνωρίσουν νέους φίλους.

Πλέον οι εποχές έχουν αλλάξει και τα περισσότερα παιδιά ή και οι έφηβοι κάνουν αθλητισμό μόνο σε σωματεία ή σε γυμναστήρια ή ακόμα και σε ακαδημίες, ενώ τις υπόλοιπες ώρες είναι με ένα κινητό ή με ένα tablet στο χέρι. 


Ακόμα όμως και όταν θέλουν να πάνε να παίξουν μπάσκετ στο γήπεδο της γειτονιάς τους, ξεφεύγοντας από το διαδίκτυο και από  τα ηλεκτρονικά παιχνίδια, δεν μπορούν.

Τα περισσότερα - για να μην πούμε όλα - από τα υπαίθρια γήπεδα μπάσκετ της Πάτρας είναι εγκαταλειμμένα, με άχρηστες μπασκέτες, με τερέν γεμάτα από τρύπες και με χώρους γύρω από αυτά που θυμίζουν "ζούγκλα". Το τραγικό συμβάν που έγινε στη Χίο όταν έπεσε μία μπασκέτα και σκότωσε έναν 19χρονο φέρνει το θέμα και πάλι στο προσκήνιο. 

Γιατί τα γήπεδα μπάσκετ της Πάτρας είναι εγκαταλειμμένα και ένα τέτοιο συμβάν θα μπορούσε να είχε γίνει και στην Πάτρα (χτύπα ξύλο). Το γήπεδο της Λεύκας, ένας υπέροχος χώρος δίπλα από τα πλατάνια  για τον οποίο ο σύλλογος της περιοχής είχε λάβει την δέσμευση της δημοτικής αρχής για την ανακατασκευή του είναι μόνο ένα από τα γήπεδα αυτά.

Στο γήπεδο είχαν κάνει κατάληψη οι Ρομά και από τότε είναι σχεδόν νεκρό. Παρά τις υποσχέσεις των αρμοδίων το γήπεδο που χρειάζεται ριζική αναβάθμιση, παραμένει στην κατάσταση που ήταν και οι εικόνες του Μεγακλή Παπαγεωργίου μιλούν από μόνες τους. 

Άχρηστο είναι και το γήπεδο στον Κόκκινο Μύλο, το οποίο χρησιμεύει κατά καιρούς στους Ρομά για να στήνουν τα τσαντίρια τους, σε κακή κατάσταση είναι λίγο πιο κάτω το γήπεδο στην Παραλία (κοντά στην Εύα), ενώ τα δύο γήπεδα μπάσκετ που ήταν να φτιαχτούν εδώ και τουλάχιστον τρία χρόνια στο Νότιο Πάρκο, δεν έχουν γίνει. 


Πάμε και στην άλλη πλευρά της Πάτρας.

Το γηπεδάκι μπάσκετ στην περιοχή της Αγυιάς, ένας χώρος που μαζεύονταν παιδιά, ειδικότερα τα απογεύματα του καλοκαιριού, είναι εγκαταλειμμένο, στο πρώην κολυμβητήριο της Αγυιάς τα γήπεδα μπάσκετ που ήταν να γίνουν εκεί δεν προχώρησαν (η ΓΓΑ δεν άφησε τον δήμο), ενώ και στο "Δ. Τόφαλος" τα γήπεδα που υπάρχουν εκεί δεν πλησιάζονται. 

Θέλετε να πάμε και στο ανατολικό διαμέρισμα; Το γηπεδάκι στην Παγώνα είναι μάλλον άχρηστο και χρειάζεται αναβάθμιση, όσο για τα γήπεδα που είναι να φτιαχτούν στο ανατολικό πάρκο, περιμένουμε μέχρι νεοτέρας.

Μοναδικοί ανοικτοί χώροι για μπάσκετ στην Πάτρα είναι έτσι στο Παμπελοποννησιακό Στάδιο και στο Πανεπιστήμιο Πατρών το οποίο προχώρησε πριν από 1,5 χρόνο περίπου στην αναβάθμιση των γηπεδικών του εγκαταστάσεων.

Α, υπάρχουν και τα γήπεδα μπάσκετ στα σχολεία στα οποία για να μπει ένας έφηβος μέσα χρειάζεται πρώτα να γίνει κασκαντέρ, σκαρφαλώνοντας κάγκελα, πηδώντας από τις κλειδωμένες πόρτες, με ότι κινδύνους μπορεί αυτό να σημαίνει. Τι θα γίνει με το θέμα αυτό; Θα προχωρήσει ο δήμος και οι υπόλοιποι εμπλεκόμενοι φορείς στην εξασφάλιση κονδυλίων για την αναβάθμιση των ανοικτών γηπέδων μπάσκετ της Πάτρας;

Αφενός υπάρχουν κίνδυνοι για τα παιδιά που πάνε και παίζουν σε αυτά τα γήπεδα, αφετέρου δεν υπάρχουν οι κατάλληλοι χώροι για να τα οδηγήσουμε στον αθλητισμό και ειδικότερα σε ένα άθλημα που έχει δώσει πολλά τις τελευταίες δεκαετίες στον ελληνικό αθλητισμό, βγάζοντας σημαντικούς παίκτες που ξεκίνησαν κάπως έτσι. Από τα γήπεδα της γειτονιάς τους.


(Οι φωτογραφίες είναι του Μεγακλή Παπαγεωργίου που έστειλε στο patrasevents.gr).