Αντίστροφη μέτρηση για τον Δεκαπενταύγουστο και διανύοντας πλέον το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου, η Πάτρα ερημώνει σιγά - σιγά, με τους αδειούχους να φεύγουν για τις καλοκαιρινές τους διακοπές. 

Ήδη, πολλά από τα καταστήματα της Πάτρας, εμπορικά και όχι μόνο, έχουν κατεβάσει για λίγο τα ρολά τους, ενημερώνοντας τους πελάτες τους ότι θα κλείσουν για λίγες ημέρες. Το ίδιο ισχύει και τα μαγαζιά εστίασης που δραστηριοποιούνται στο κέντρο της Πάτρας τα οποία κλείνουν με αφορμή και τη νηστεία που γίνεται από αρκετούς, παραμονές του Δεκαπενταύγουστου. 

Είναι η περίοδος, άλλωστε, που πολλά από αυτά φρεσκάρονται και ανανεώνονται εν όψει του Σεπτέμβρη που πλησιάζει. Εκτός όμως από τα καταστήματα που κλείνουν, νεκρώνει και η πόλη, κάτι που εύκολα μπορεί να παρατηρήσει κανείς, κάνοντας μία βόλτα στο κέντρο τις ώρες που υπό φυσιολογικές συνθήκες, ήταν αιχμής. 

Το φαινόμενο αυτό, της μισό άδειας Πάτρας, αναμένεται να κορυφωθεί τις επόμενες ημέρες, όσο πλησιάζουμε προς τον Δεκαπενταύγουστο. Ο Αύγουστος είναι παραδοσιακά ο μήνας των διακοπών για τους Έλληνες και η Πάτρα δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση στον κανόνα.

Οι περισσότεροι που φεύγουν από την Πάτρα, μπορεί να μην έχουν την οικονομική δυνατότητα για να πάνε σε κάποιο νησί ή σε κάποιο άλλο τουριστικό μέρος, όμως βρίσκουν λύσεις για να χαλαρώσουν και να ξεκουραστούν, μέσω συγγενών και φίλων ή πηγαίνοντας στα χωριά και στα εξοχικά τους. 

Εξάλλου, η Πελοπόννησος και η Δυτική Ελλάδα, έχουν τόσα μέρη που προσφέρονται για χαλάρωση και ξεκούραση, τα οποία είναι αρκετά κοντά στην Πάτρα και στα οποία μπορεί να διαμείνει μία οικογένεια για λίγες ημέρες, χωρίς να είναι αναγκασμένη να χαλάσει τόσα πολλά χρήματα.

Αρκετοί Πατρινοί ετοιμάζονται για να κάνουν τις φετινές τους διακοπές, σε κοντινά παραθεριστικά θέρετρα, όπως στη Σκαφιδιά και στην Κουρούτα, στην Ηλεία, στα Νιφορέικα στην Δυτική Αχαΐα, απέναντι στην Ιτέα, στο Μοναστηράκι και σε άλλα δεκάδες ακόμα μέρη που έχουν όλα τα στοιχεία ενός νησιού, χωρίς όμως να είναι νησιά. 

Μέρη που αυτές τις μέρες, πριν και μετά τον Δεκαπενταύγουστο, γεμίζουν από παραθεριστές και από κόσμο. Η Πάτρα λοιπόν μένει άδεια για τους λίγους που πρόκειται να μείνουν πίσω, εντός της πόλης, μη καταφέρνοντας να αποδράσουν κάπου. Η πόλη θα επιστρέψει στους κανονικούς της ρυθμούς από τις 18 με 20 Αυγούστου και μετά.