Από ψηλά μοιάζει σαν ένα Δρεπάνι και ίσως επιβεβαιώνει τον μύθο του που αναφέρει ο Παυσανίας, σύμφωνα με τον οποίο ο Κρόνος έριξε στην θάλασσα το δρεπάνι με το οποίο ακρωτηρίασε τον πατέρα του τον ουρανό και σχηματίστηκε έτσι το συγκεκριμένο ακρωτήρι που πήρε το όνομα Δρέπανο. 

Το Δρέπανο αποτελεί μία από τις πιο ιδιαίτερες παράκτιες περιοχές έξω από την Πάτρα, έχοντας τον δικό του Φάρο και ένα μονοπάτι που από ψηλά μοιάζει σαν δρεπάνι που σχίζει την θάλασσα. Ένα μονοπάτι που οι παλιότεροι, οι ψαράδες και οι αλιείς της περιοχής του είχαν ονομάσει το μονοπάτι της Παναγίας.

Το Δρέπανο είναι ένα από τα καλύτερα σημεία για kite surf και wind surf, συγκεντρώνοντας στην θάλασσα του, τους ανέμους, δίνοντας έτσι την δυνατότητα στους λάτρεις των συγκεκριμένων σπορ να επιδίδονται καθημερινά, τους θερινούς και τους χειμερινούς μήνες, σε εντυπωσιακές επιδείξεις και κόλπα πάνω στα κύματα. 

Είναι ένα από τα spot της Πάτρας που έχει κάνει σημαντικά βήματα για την ανάπτυξη του εναλλακτικού τουρισμού, προσελκύοντας λόγω αυτής της ιδιαιτερότητας του επισκέπτες από όλα τα μέρη του κόσμου, καθώς έρχονται στο Δρέπανο για kite surf και wind surf. Στο Δρέπανο γίνεται άλλωστε και το περίφημο kitesurf festival που φέτος θα πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο. 

Το μονοπάτι της Παναγίας ή το δρεπάνι του Κρόνου που μπαίνει στη θάλασσα για 1 χλμ. και στέκει με τη στενή λωρίδα του αγέρωχο κόντρα στα έντονα κύματα και ρεύματα του Πατραϊκού Κόλπου, είναι εντυπωσιακό και αποτελεί μαζί με τον Φάρο (κατασκευάστηκε το 1888 και λειτουργεί έως και σήμερα). τα σημεία αναφοράς του ιδιαίτερου αυτού μέρους της Πάτρας. 

Δείτε το βίντεο: 


Το "δρεπάνι" που κόβει τη θάλασσα για 1 χλμ. Δρέπανο Πάτρα Αχαΐα Drone