ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΑΤΡΑΣ 2019
«ΗΡΑ»
Από τη Δήλο στην Πάτρα

“….Εγώ τους φτιάχνω τους αθάνατους θεούς; Ή αυτοί εμένα;
Κι εκείνοι; Ζουν; Ή από μας, για μας υπάρχουν;….»

Έξι χρόνια μετά την παράσταση «Τρωάδες», που παρουσιάστηκε στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου, ο συνθέτης και σκηνοθέτης Θοδωρής Αμπαζής συνεργάζεται ξανά με την Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων “Θανάσης Τσιπινάκης» του Δήμου Πατρέων.

Η όπερα «Ήρα» , που δημιουργήθηκε ειδικά για την Ορχήστρα Νυκτών Eγχόρδων και παρουσιάστηκε τον Οκτώβριο του 2018 σε μια εμβληματική παράσταση στον αρχαιολογικό χώρο της Δήλου, αναβιώνει στις 10 Σεπτεμβρίου στο Ρωμαϊκό Ωδείο της Πάτρας.

Ένα σημαντικό καλλιτεχνικό γεγονός που στόχο έχει να δημιουργήσει μια γέφυρα επικοινωνίας μεταξύ του αρχαίου πολιτισμού και της σύγχρονης τέχνης, μέσα από το σύγχρονο λυρικό έργο ενός σημαντικού Έλληνα δημιουργού.

Η Ειρήνη Καράγιαννη (μεσόφωνος), ο Μανώλης Μαυροματάκης (ηθοποιός) και η Αγγελική- Ζωή Καραγκούνη (υψίφωνος) συμπράττουν με την Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων του Δήμου Πατρέων – καλλιτεχνική διεύθυνση Βάγιας Ζεππάτου- και τους: Ναταλία Γεράκη (φλάουτο), Αρίωνα Γυφτάκη (κοντραμπάσο), Βασίλη Πουρνιά (κιθάρα) και Ιάκωβο Παυλόπουλο (κρουστά), υπό τη μουσική διεύθυνση του διακεκριμένου μαέστρου Αναστάσιου Συμεωνίδη.

Υπόθεση
Ο Άνθρωπος, άρρωστος, καταφθάνει, καθώς κατακλύζεται από τον τρόμο του θανάτου, στον ιερό και σημαίνοντα τόπο της Δήλου. Εδώ, στη γενέτειρα του φωτεινού Απόλλωνα, θα προσπαθήσει εναγωνίως να διαπραγματευτεί τη σωτηρία, θα εμβαθύνει σε ό,τι νοηματοδοτεί τη ζωή, θα συναντηθεί με την ετερότητα –τόσο με την έννοια του φύλου, όσο και με αυτήν της μακαριότητας της αθανασίας- καθώς έρχεται αντιμέτωπος με τις αρχετυπικές μορφές της Ήρας και της Αφροδίτης και θα οδεύσει στο τέλος. Μέσω αυτού του ταξιδιού θα κατακτήσει τη νηφαλιότητα μιας νέας συνειδητοποίησης συλλαμβάνοντας, τόσο τη ματαιότητα της αποφυγής, όσο και την ενότητα της ζωής.
10 Σεπτεμβρίου στο Ρωμαϊκό Ωδείο της Πάτρας
Ώρα έναρξης 21.30

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

ΣΥΝΘΕΣΗ – ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Θοδωρής Αμπαζής
ΣΥΛΛΗΨΗ ΙΔΕΑΣ: Αλεξάνδρα Δήμου
ΛΙΜΠΡΕΤΟ: Έλσα Ανδριανού

ΜΟΥΣΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: Αναστάσιος Συμεωνίδης
ΜΟΥΣΙΚΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ: Βάγια Ζεππάτου
ΦΩΤΙΣΜΟΙ: Νίκος Σωτηρόπουλος
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΣΚΗΝΙΚΟΥ: Κωνσταντίνος Ζαμάνης
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΚΟΣΤΟΥΜΙΩΝ: Νόπη Φουντουκίδου
ΚΙΝΗΣΗ: Νατάσσα Σαραντοπούλου
ΜΟΥΣΙΚΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ: Παύλος Σιφναίος
ΒΟΗΘΟΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ: Ελεάνα Τσίχλη

ΗΧΗΤΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ-ΗΧΟΛΗΨΙΑ: Διονύσης Μπάστας
ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ-ΑΦΙΣΣΑΣ: Creative Lab -Άγγελος Θεοδωρόπουλος
ΕΙΚΑΣΤΙΚΟ ΑΦΙΣΣΑΣ: Νίκος Δεληγιάννης
ΟΡΓΑΝΩΣΗ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ: ΔΙΗΧΟ

Ερμηνεύουν:

ΗΡΑ: Ειρήνη Καράγιαννη (Μεσόφωνος)
ΑΦΡΟΔΙΤΗ: Αγγελική Ζωή Καραγκούνη (Υψίφωνος)
ΑΝΘΡΩΠΟΣ: Μανώλης Μαυροματάκης (Ηθοποιός)

ΦΛΑΟΥΤΟ: Ναταλία Γεράκη
ΣΟΛΟ ΚΙΘΑΡΑ: Βασίλης Πουρνιάς
ΚΟΝΤΡΑ ΜΠΑΣΟ: Αρίωνας Γυφτάκης
ΚΡΟΥΣΤΑ: Ιάκωβος Παυλόπουλος