O Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, με ανακοίνωσή του, εκφράζει τον αποτροπιασμό και τον βαθύτατο συγκλονισμό του για τη δολοφονική επίθεση στο Ελ Πάσο του Τέξας, των ΗΠΑ, από την οποία έχασαν τη ζωή τους είκοσι συνάνθρωποί μας και τραυματίστηκαν άλλοι είκοσι έξι, αλλά και για την επίσης αιματηρή επίθεση στην πόλη Ντέιτον του Οχάιο, από την οποία φέρεται να βρήκαν τον θάνατο και να τραυματίστηκαν αρκετοί συνάνθρωποί μας.

Ο Παναγιώτατος καταδικάζει απερίφραστα κάθε πράξη μίσους, φυλετικού, θρησκευτικού ή κοινωνικού, αλλά και κάθε μορφή βίας και φονταμενταλισμού, από όπου και αν αυτές προέρχονται. Το μίσος και η βία, επισημαίνει, προκαλούν πολύ πόνο και φόβο, ενίοτε δε είναι η αιτία περαιτέρω πράξεων βίας με τη μορφή της εκδίκησης. Απέναντι σε αυτό το διογκούμενο, επικίνδυνο και αιματηρό φαινόμενο, σημειώνει, κάθε άνθρωπος καλής θελήσεως οφείλει να προβάλλει ισχυρή πνευματική αντίσταση. Καλεί δε όλους να εργαστούν, μέσω του διαλόγου και σε πνεύμα αλληλοσεβασμού, για τη διαφύλαξη του αγαθού της ειρηνικής συνύπαρξης και συνεργασίας, ενάντια σε πρακτικές που ενισχύουν το φόβο και τον διχασμό της κοινωνίας.

Η Αγία του Χριστού Μεγάλη Εκκλησία, με πίστη στη διδασκαλία του Κυρίου μας, καταβάλλει άοκνες προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση. Προσεύχεται δε για την ανάπαυση των ψυχών των θυμάτων, εκφράζοντας τα θερμά συλλυπητήριά της προς τις οικογένειές τους, ενώ εύχεται κουράγιο και ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες. Ταυτόχρονα, εκφράζει τη συμπάθεια και τη συμπαράστασή της προς την τοπική κοινωνία του Ελ Πάσο αλλά και του Ντέιτον, την κυβέρνηση και τον λαό των ΗΠΑ.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης ζήτησε από τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο να μεταφέρει το παραπάνω μήνυμα του Οικουμενικού Πατριαρχείου προς τις τοπικές και εθνικές Αρχές και συνολικά στον λαό των ΗΠΑ.