Το 2020 θα γίνει από τα Ελληνικά Πετρέλαια η πρώτη γεώτρηση στον Πατραϊκό Κόλπο για την εξόρυξη υδρογονανθράκων. Αυτό δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης σε συνέντευξη στο ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά.

Όπως έχει γνωστό το πρώτο τρίμηνο του 2020 θα ξεκινήσει η πρώτη ερευνητική γεώτρηση στον Πατραϊκό από την κοινοπραξία των ΕΛΠΕ με την ιταλική Edison, καθώς ήδη βρίσκεται στο τελικό στάδιο η προετοιμασία της.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά από τα στελέχη των ΕΛΠΕ εάν οι ενδείξεις είναι σωστές, οι έρευνες θα αποδώσουν πάνω από 140 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου, με τη συγκεκριμένη επένδυση να κοστίζει πάνω από 1,5 δις.

Με βάση το χρονοδιάγραμμα, το 2023 θα ολοκληρωθούν οι έρευνες στην περιοχή από τα Γιάννενα έως την Ηλεία, με τις προοπτικές να είναι καλές και στη συνέχεια στην Κρήτη (το 2024).

Όπως είπε, ο Κωστής Χατζηδάκης για μιλώντας για τις έρευνες υδρογονανθράκων: «Υπάρχει σε εξέλιξη, και από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, μια διαδικασία για τα οικόπεδα με τους υδρογονάνθρακες. Υπάρχει μια αντίληψη ότι θα γίνουμε Σαουδάραβες αύριο το πρωί με τους υδρογονάνθρακες. Δεν θα γίνουμε. Είναι μια πηγή πλούτου, αλλά πρέπει πρώτα να υπάρξουν οι γεωτρήσεις. Να διαπιστώσουμε ακριβώς τι γίνεται. Με βάση το τι γίνεται στην ευρύτερη γειτονιά μας, η λογική λέει, ότι και εδώ υπάρχουν κάποιες τέτοιες δυνατότητες. Αλλά μεταξύ του συμβολαίου και της γεώτρησης μεσολαβούν περίπου 4-7 χρόνια.

Άρα, όλη αυτή η διαδικασία που ξεκίνησε ακόμα και από την κυβέρνηση Σαμαρά, προχωρεί. Μου λένε από τα ΕΛΠΕ ότι το 2020 θα κάνουν την πρώτη γεώτρηση στον Πατραϊκό. Υπάρχουν κάποιες άλλες διαδικασίες στην Ήπειρο και στο Κατάκολο. Θα υπογράψουμε συμβόλαια με την ExxonMobil και τη γαλλική TOTAL νοτίως της Κρήτης. Όλα αυτά θα τα καταθέσουμε, και γρήγορα, στη Βουλή προκειμένου να δείξουμε και τη βούλησή μας να τρέξουμε τους υδρογονάνθρακες».