Ένα δάσος γεμάτο σκουπίδια, βρήκαν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής μπροστά τους, την ώρα της κατάσβεσης της μεγάλης πυρκαγιάς που ξέσπασε χθες στο δάσος του Ξηρόκαμπου. Στα περισσότερα σημεία υπήρχαν μπροστά τους μικρές ανεξέλεγκτες χωματερές με κάθε λογής σκουπίδια. Σε κάποιες περιπτώσεις φιαλίδια από γκαζάκια ή φιάλες σπρέι, αποτέλεσαν τα μέσα εκείνα που έδωσαν μεγαλύτερη ώθηση στην φωτιά, ενώ οι εκρήξεις ακούγονταν για αρκετή ώρα μέσα στο δάσος που καιγόταν. Μάλιστα τέτοιες εστίες κράτησαν για ώρες απασχολημένους τους πυροσβέστες προκειμένου να γίνει πλήρης κατάσβεση.

Ο φακός του ilialive.gr αποτύπωσε τις εικόνες ντροπής, με τα μπάζα, τα σκουπίδια, τα μεταλλικά τενεκεδάκια, τα λάστιχα και ότι άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς.

Η καύση των σκουπιδιών δυσκόλεψε πολύ τους πυροσβέστες που φόρεσαν αναγκαστικά μάσκες προκειμένου να μην εισπνεύσουν τις καρκινογόνες τοξίνες που εκλύονταν στην ατμόσφαιρά. Σε κάποιες περιπτώσεις η μυρωδιά θύμιζε έντονα πετρέλαιο από τα πλαστικά που καίγονταν και έλιωναν στις φλόγες.

Αλλά και ο Δασάρχης Πύργου Παναγιώτης Λάττας δεν πίστευε σε αυτό που έβλεπε μπροστά του με τα σκουπίδια. Όπου δεν είχε αποκαλύψει η φωτιά στο πέρασμά της το χάλι αυτό μέσα στο δάσος, το αποκάλυπταν τα χωματουργικά μηχανήματα που άνοιγαν ζώνες, καθώς υπήρχαν και θαμμένα σκουπίδια σε κάποια σημεία. "Είναι κάτι τραγικό αυτό που συμβαίνει, τόσα σκουπίδια μέσα σε ένα παρθένο δάσος" σημείωσε.

Το γεγονός αυτό προβληματίζει τις Αρχές, αλλά θα πρέπει να προβληματίσει κυρίως την τοπική κοινωνία… Γιατί χθες μπορεί να γλίτωσε ο Ξηρόκαμπος και η πορεία της πυρκαγιάς να ανακόπηκε από τους πυροσβέστες. Σε άλλη περίπτωση όμως μπορεί τα πράγματα να γίνουν χειρότερα και τα διάσπαρτα σκουπίδια να δώσουν μεγαλύτερη ώθηση στη φωτιά…