Σημαντικό πρόβλημα αναμένεται να αντιμετωπίσουν τα παραθαλάσσια καταστήματα εστίασης της Αχαΐας, με βάση τον νέο νόμο που θα εφαρμοστεί από την νέα χρόνια για τις άδειες χρήσης αιγιαλού. 

Μπορεί το φετινό καλοκαίρι η Κτηματική Υπηρεσία να έχει δείξει μία επιείκεια σε ότι αφορά τα όσα ορίζει ο νέος νόμος που ψηφίστηκε τον περασμένο Απρίλιο και τυπικά έχει τεθεί σε λειτουργία, όμως από την νέα χρονιά δεν υπάρχουν περιθώρια, τα δεδομένα έχουν αλλάξει και οι επαγγελματίες θα είναι αναγκασμένοι να συμβιβαστούν και να συμμορφωθούν στους νέους όρους. 

Διαφορετικά δεν θα καταφέρουν να πάρουν την άδεια χρήσης αιγιαλού και θα βρεθούν αντιμέτωποι με τις κυρώσεις που προβλέπονται οι οποίες είναι από κάθε άποψη αυστηρές και ξεκινούν από τα χρηματικά τσουχτερά πρόστιμα έως και το αυτόφωρο, με την αφαίρεση της άδειας (και στα συγγενή πρόσωπα) για τρία χρόνια. 

Η αλλαγή και η αυστηριοποίηση του νομοθετικού πλαισίου για τις άδειες χρήσης αιγιαλού που ουσιαστικά δεν εφαρμόστηκε το φετινό καλοκαίρι (έως τώρα τουλάχιστον), ύστερα από τις προσπάθειες που έκανε ο Σύλλογος Καταστηματαρχών Εστίασης και τις συνεχείς επαφές που είχε με την Κτηματική Υπηρεσία, προβλέπει τη χρήση μόνο τραπεζιών, καθισμάτων, ξαπλωστρών και μετακινούμενων ομπρελών. 

Απαγορεύει κάθε μορφής κατασκευής εντός της ζώνης του αιγιαλού, είτε αυτή έχει να κάνει με κιόσκια, με ξύλινα μπαρ, ακόμα και με ομπρέλες ψάθες. Στοιχεία που βλέπουμε σε πολλά παραλιακά καταστήματα της Αχαΐας, ξεκινώντας από την Ακράτα και φτάνοντας έως και τις ακτές της Ηλείας.  

Πού εντοπίζεται κυρίως το πρόβλημα

Από πλευράς Πάτρας το μεγάλο πρόβλημα εντοπίζεται σε περιοχές όπως τα Βραχνέικα, το Μονοδέντρι, τα Ροΐτικα, αλλά και σε ορισμένες περιπτώσεις στον Ψαθόπυργο. 

Στα Βραχνέικα και γενικότερα σε αυτήν την περιοχή,  δυτικά της Πάτρας, ένα μεγάλο μέρος των καταστημάτων είχε κατασκευές που έχουν φτιαχτεί εδώ και χρόνια και οι οποίες με τον νέο νόμο θεωρούνται παράνομες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από τα 65 καταστήματα της περιοχής, μετά τους σχετικούς ελέγχους που έγιναν, μόνο τα τέσσερα κατάφεραν να αδειοδοτηθούν για τη χρήση αιγιαλού.  Αντίθετα, τα περισσότερα καταστήματα από την Ροδινή έως τον Καστελόκαμπο, αδειοδοτήθηκαν. Τι σημαίνει για τα μαγαζιά των Βραχνείκων και της ευρύτερης εκεί περιοχής;

Στον παραμικρό έλεγχο, είτε της Κτηματικής Υπηρεσίας, είτε του Λιμεναρχείου, ακόμα και στην οποιαδήποτε καταγγελία, ενός πολίτη, εφόσον δεν έχουν συμμορφωθεί σε ότι αφορά την χρήση του αιγιαλού, κινδυνεύουν με τα βαριά πρόστιμα που προβλέπει ο νέος νόμος που αυτή τη στιγμή ουσιαστικά δεν έχει εφαρμοστεί. 

Λεπτοί χειρισμοί για το ζήτημα

Στην εστίαση και στον σύλλογο εξετάζουν τις κινήσεις που θα πρέπει να κάνουν από εδώ και στο εξής, όχι τόσο για το φετινό καλοκαίρι, αλλά κυρίως με βάση μία μακροπρόθεσμη προοπτική.

Δεν αποκλείεται να επιδιώξουν να έχουν συναντήσεις τους μήνες που μεσολαβούν με στελέχη της κυβέρνησης, κοιτάζοντας να τους πείσουν ότι θα πρέπει να υπάρξουν ίσως ορισμένες εξαιρέσεις από το νόμο για κάποιες περιοχές που η ιδιομορφία τους είναι τέτοια που επιβάλλεται κάποιας μορφής κατασκευών για τη χρήση των αιγιαλών, προκειμένου να δουλέψουν τα καταστήματα εστίασης. 

Το θέμα πάντως είναι αρκετά πολύπλοκο και απαιτεί λεπτούς χειρισμούς. Ωστόσο, ο σύλλογος, όπως έχει δηλώσει ξεκάθαρα ο πρόεδρος Σπύρος Στεργίου, είναι υπέρ των νομίμων επιχειρήσεων και όχι αυτών που με κάθε τρόπο αυθαιρετούν, αδιαφορώντας για το σύνολο.

Όπως και να έχει η χρήση αιγιαλού και η αδειοδότηση θα φέρει τυφώνα στην εστίαση και στα παραλιακά καταστήματα που ανοίγουν για να δουλέψουν τέσσερις με πέντε μήνες, έχοντας μπροστά τους τόσα και τόσα εμπόδια να ξεπεράσουν.