Το κλασικό κινούμενο σχέδιο της Disney «Ο Βασιλιάς των Λιονταριών» (1994) αποκτά την εντυπωσιακή τεχνολογικά live-action εκδοχή του, δίχως να χάνει τη μαγεία του.

Η ιστορία είναι λίγο-πολύ γνωστή. Ο Σίμπα είναι ένα θαρραλέο λιοντάρι που δεν μπορεί να περιμένει τη στιγμή που θα γίνει βασιλιάς. Ο ζηλιάρης θείος του, Σκαρ όμως έχει τα δικά του σχέδια. Προκειμένου να ανέβει στον θρόνο, οδηγεί τον Σίμπα στην εξορία. Μόνος και αποπροσανατολισμένος, ο Σίμπα σύντομα βρίσκει σύντροφο στην περιπέτειά του τον Τιμόν και τον καλόκαρδο φίλο του, Πούμπα. Ο ελεύθερος χαρακτήρας τους, τους οδηγεί σε μια ζωή με στυλ «Hakuna Matata», ώσπου ο Σίμπα θυμάται την πραγματική αποστολή και το πεπρωμένο του. Η επιστροφή στον τόπο του θα τον οδηγήσει να διεκδικήσει ξανά τη θέση του στον «Κύκλο της Ζωής».

Περισσότερο και από τη «Χιονάτη και τους Επτά Νάνους», την «Πεντάμορφη και το Τέρας» ή το «Ντάμπο», ο «Βασιλιάς των Λιονταριών» θα αρκούσε από μόνος του για να αναλύσει κανείς οτιδήποτε ήταν, είναι και θα είναι η μυστική συνταγή της Disney: Ταυτόχρονα βιβλική (με σαφείς αναφορές στο μύθο του Μωυσή) και μοντέρνα (μέρος της οικολογικής αφύπνισης πριν αυτή γίνει μόδα), απλοϊκή (όσο ένα παραμύθι) και σύνθετη (όσο ένα καλό παραμύθι), η ιστορία του Σίμπα περιλαμβάνει στις τέλειες δόσεις ολόκληρη την ιστορία του animation.

Η αιώνια πάλη του καλού με το κακό, οι οικογενειακοί δεσμοί, η φιλία, ο έρωτας, η ενηλικίωση, μεταφέρονται στον «Βασιλιά των Λιονταριών» με έναν ρεαλισμό που δύσκολα συναντάς σε μια ταινία φτιαγμένη κατεξοχήν για παιδιά. Από τον αρχετυπικό κακό του μέχρι τους συνήθεις αστείους χαρακτήρες που δεν λείπουν ποτέ από τα κινούμενα σχέδια, όλα στον «Βασιλιά των Λιονταριών» λειτουργούν ως νότες αληθοφάνειας που με φόντο την καθόλα συμβολική ζούγκλα χτίζουν κυριολεκτικά τον «Κύκλο της Ζωής» που υπό τους ήχους του Ελτον Τζον ορίζει την αφετηρία της αφήγησης.

Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα της σύγχρονης εκδοχής του «Βασιλιά των Λιονταριών» είναι ο αψεγάδιαστος τεχνικός τομέας, με τα γραφικά να έχουν αγγίξει τέτοιο επίπεδο ρεαλισμού ώστε να αναρωτιέται κανείς αν αυτό που παρακολουθεί είναι όντως προϊόν επεξεργασίας σε υπολογιστή ή πλάνα από κάποιο καλογυρισμένο ντοκιμαντέρ αφιερωμένο στην άγρια φύση. 

Εκατόν δεκαοκτώ λεπτά μετά, αυτό που έχεις παρακολουθήσει είναι ένα βαθιά συγκινητικό, διασκεδαστικό και τελικά «ανθρώπινο» παιδικό φιλμ.


Ο Βασιλιάς των Λιονταριών – Νέο Μεταγλωττισμένο Trailer

ΗΠΑ, 2019

Σκηνοθεσία: Τζον Φαβρό

Σενάριο: Τζεφ Νέιθανσον

Φωτογραφία: Κέιλεμπ Ντεσανέλ

Μοντάζ: Μαρκ Λιβόλσι, Ανταμ Γκέρστελ

Μουσική: Χανς Τσίμερ

Με τις φωνές των: (στα αγγλικά) Ντόναλντ Γκλόβερ, Σεθ Ρόγκεν, Τσιουετέλ Ετζιόφορ, Μπιγιονσέ Νάουλς - Κάρτερ, Τζον Ολιβερ | (στα ελληνικά) Γιάννη Λάφη, Εύα Τσάχρα, Φοίβου Ριμένα, Βασίλη Μήλιου

Διάρκεια: 118 λεπτά

ΠΡΟΒΑΛΛΕΤΑΙ ΣΤΟ ODEON VESO MARE (Ακτή Δυμαίων 17, Πάτρα)

ΩΡΕΣ ΠΡΟΒΟΛΗΣ: 19:00 (GR) & 20:00 (3D-GR) & 21:30 (ENG)