Στα Αγράμπελα στα σύνορα της Αχαΐας και της Ηλείας, ετοιμάζονται για τον Δεκαπενταύγουστο και η φετινή γιορτή αναμένεται να έχει ένα διαφορετικό χρώμα στην Ιερά Μονή Πορετσού που πανηγυρίζει κάθε χρόνο στην Κοίμηση της Θεοτόκου. 

Ιδιώτης ανέλαβε την χρηματοδότηση της αναστύλωσης της ιστορικής Ιεράς Μονής, του μοναστηρίου που αποτελεί ένα σύμβολο αναφοράς για την περιοχή της ορεινής Αχαΐας και όλα δείχνουν ότι ύστερα από αρκετά χρόνια η μονή θα λειτουργήσει και πάλι. 

Πρόκειται για μία ανδρώα μονή, κτισμένη δίπλα στον ποταμό του Ερυμάνθου, ανάμεσα στο Πορετσό (Αγράμπελα) και στο Γερμοτσάνι (Πλατανίτσα), που είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου, έχοντας πίσω της αιώνες ζωής. Η ιστορία της μονής χάνεται στο πέρασμα των χρόνων.

Η βασική εκδοχή, σε ότι αφορά το ιστορικό της, αναφέρει ότι η μονή ιδρύθηκε μεταξύ του 10ου και του 11ου αιώνα, ενώ τη σημερινή της μορφή την έλαβε τα έτη 1608 με 1611, όταν ανακαινίστηκε "εκ βάθρων" με την συνδρομή του άρχοντα Σπυλιώτη Κλωκόνη, σύμφωνα με επιγραφή που υπάρχει στο καθολικό. 

Το καθολικό της αγιογραφήθηκε την ίδια περίοδο από τους Ναυπλιώτες αδελφούς Μόσχου. Το μοναστήρι είχε σημαντική και μεγάλη δράση στα χρόνια της Τουρκοκρατίας και υπήρξε προπύργιο του Χριστιανισμού, αλλά και καταφύγιο του Ελληνισμού σε δύσκολες ώρες.

Απογραφόταν, μάλιστα, ως οικισμός Πορετσού, λόγω της μεγάλης κτηματικής περιουσίας που είχε και των πολλών μοναχών της που κάποτε διέμεναν σε αυτή. 


Η ανάγκη διάσωσης του μνημείου

Όμως το κτίριο του θρησκευτικού αυτού μνημείου με την πάροδο των χρόνων, παρουσίασε σταδιακά επικίνδυνα στατικά προβλήματα στους ξενώνες του και στο καθολικό του.

Προβλήματα που έκαναν ορατά ακόμα και το ενδεχόμενο της κατάρρευσης του, αν δεν γίνονταν κάποια στιγμή οι αντίστοιχες παρεμβάσεις. Η μονή ανακαινίστηκε με βάση το πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων του 2003, ύστερα από κινητοποίηση της Ιερά Μητρόπολης Ηλείας, του συλλόγου των Αγράμπελων ο "Άγιος Δημήτριος" και των κατοίκων της περιοχής. 

Ο χώρος, τα μονοπάτια και το κτίριο της μονής ήταν στοιχεία ιδανικά για την ανάπτυξη του προσκυνηματικού τουρισμού και η διάσωση του μνημείου θεωρήθηκε απαραίτητη για την ανάπτυξη της περιοχής.

Το έργο προχώρησε, έγιναν κάποιες εργασίες για την ανακαίνιση του κτιρίου,  όμως, όλα τα άλλα σχέδια για το μοναστήρι, αλλά και για την περιοχή, έμειναν στα "χαρτιά". 


O σεισμός του 2008 άφησε τον ναό σεισμόπληκτο

Ωστόσο, τα προβλήματα εμφανίστηκαν αργότερα και πάλι, καθώς ο σεισμός του 2008 αφήσε σεισμόπληκτο το μοναστήρι. Από τότε οι λειτουργίες κάθε Δεκαπενταύγουστο, στην Κοίμηση της Θεοτόκου, γίνονται στους εξωτερικούς χώρους της μονής και όχι στο εσωτερικό του ναού. 

Στο μεταξύ η μονή είχε εγκαταλειφθεί και δεν λειτουργούσε. Πλέον μετά την αναστήλωση που της έγινε, ύστερα από πρωτοβουλία ιδιώτη που αποφάσισε ως προσφορά λατρείας προς την Παναγία να προχωρήσει σε ένα τέτοιο έργο, η λειτουργία του Δεκαπενταύγουστου φέτος αναμένεται να γίνει μέσα στο ναό.

Παράλληλα, η Ιερά Μητρόπολη της Ηλείας έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες εκείνες για την επαναλειτουργία της Ιεράς Μονής Πορετσού, αναζητώντας μοναχούς. Κάτι που πρόκειται να έχει ένα αίσιο τέλος. Έτσι, η αναστήλωση της Ιεράς Μονής θα δώσει ζωή και πάλι στο ιστορικό μοναστήρι. 

(Οι φωτογραφίες είναι του Νίκου Παναγόπουλου και έχουν ανέβει στο facebook).