Πλησιάζει η μέρα που η φετινή παραγωγή του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, μία από τις παραστάσεις που αποτελούν ήδη σημείο αναφοράς στα θεατρικά δρώμενα του καλοκαιριού, θα κάνουν την πρεμιέρα τους, ανεβαίνοντας στην ορχήστρα του επιβλητικού θεάτρου της Επιδαύρου. 

Μιλάμε για την πρεμιέρα της παράστασης του "Προμηθέα Δεσμώτη" του Αισχύλου που ανεβάζει φέτος το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο της Πάτρας, σε σκηνοθεσία του καλλιτεχνικού διευθυντή του, Σταύρου Τσακίρη, ένα έργο που ήδη έχει συζητηθεί αρκετά σε όλα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. 

Ένα έργο με μία ομάδα μεγάλων ηθοποιών, αλλά και ταλαντούχων ανερχόμενων νεαρών, συνθέτοντας ένα κράμα που αναμένεται να δώσει μία άλλη διάσταση στο περίφημο αυτό έργο του πιο επιβλητικού και μεγαλοπρεπή (το περίφημο κλέος και δέος των έργων του Αισχύλου) αρχαίου δραματουργού. 

Η πρεμιέρα του Προμηθέα Δεσμώτη θα γίνει στις 9 και 10 Αυγούστου και συγκεντρώνει πάνω της το ενδιαφέρον της θεατρικής και καλλιτεχνικής Ελλάδος, κρίνοντας και μόνο από τα δημοσιεύματα, με την πολυβραβευμένη βρετανίδα Κάθριν Χάντερ στον ρόλο του Προμηθέα, αλλά και τον Νικήτα Τσακίρογλου, τον πιο σύγχρονο εμβληματικό ηθοποιό της αρχαίας δραματουργίας να αποτελεί μέλος και αυτός της πολύ - αναμενόμενης παράστασης. 

Στην Πάτρα η παράσταση του Προμηθέα ανεβαίνει στο Ρωμαϊκό Ωδείο της Πάτρας στις 12 με 13 Αυγούστου, αλλά και στις 25 του μήνα. Το ενδιαφέρον του θεατρικού κοινού της Πάτρας είναι μεγάλο και εδώ και μέρες οι Πατρινοί έχουν ζητήσει εισιτήρια για το έργο, γνωρίζοντας ότι φέτος οι θέσεις του Ρωμαϊκού Ωδείου είναι λιγότερες, φοβούμενοι ότι δεν θα βρουν. 

Το Ρωμαϊκό Ωδείο αναμένεται να είναι γεμάτο και τις δύο μέρες που θα παιχθεί ο Προμηθέας και είναι μεγάλο το ενδεχόμενο να σημειωθεί το αδιαχώρητο.


Μεγάλη η προσέλευση στις μέχρι τώρα παραστάσεις

Μέχρι στιγμής η προσέλευση στα έργα που έχουν έρθει στην Πάτρα είναι άλλωστε αρκετά μεγάλη.

Στις "Νεφέλες" του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας το Ρωμαϊκό ήταν και τις δύο μέρες γεμάτο, ενώ το ίδιο έγινε στην πρεμιέρα του Φεστιβάλ Πάτρας με τον "Οιδίποδα Τύραννο", ειδικότερα την Δευτέρα όπου οι "ουρά" ήταν μεγάλη και αρκετοί δεν κατάφεραν να μπουν. 

Μεγάλη ήταν και η προσέλευση σε δύο ακόμα παραστάσεις του νεότερου θεάτρου στην "Λωξάνδρα" (Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας) και στην "Ρένα" (Φεστιβάλ Πάτρας). Ακολουθούν και άλλες σημαντικές παραστάσεις μέσα στον Αύγουστο που έρχονται στην Πάτρα, όπως ο "Κατά Φαντασίαν Ασθενής" του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας στις 5 και 6 Αυγούστου, ενώ ταυτόχρονα κορυφώνεται το Φεστιβάλ Πάτρας από τον Δεκαπενταύγουστο και μετά φέρνοντας τις εξής θεατρικές παραστάσεις: 

"Toc - Toc" στις 21 Αυγούστου, "Όνειρο καλοκαιρινής Νυχτός" στις 22 και 23 Αυγούστου, "Οι Γαμπροί της Ευτυχίας" στις 29 και 30 Αυγούστου, η "Μαρία Πενταγιώτισσα" στις 4 και 5 Σεπτέμβρη, ο "Δον Ζουάν" στις 8 Σεπτεμβρίου και "ο Ριχάρδος ο 2ος Το Ρέκβιεμ ενός Βασιλιά" στις 14 και 15 Σεπτεμβρίου. 


Λείπουν φέτος οι παραγωγές του Εθνικού Θεάτρου

Έργα και παραστάσεις που φέρνουν την υψηλή τέχνη στην Πάτρα. 

Το μόνο αρνητικό θεατρικά του φετινού καλοκαιριού στην Πάτρα είναι ότι απουσιάζουν για πρώτη φορά οι παραγωγές του Εθνικού Θεάτρου, λόγω της κατάστασης που υπάρχει εκεί.

Να αναφέρουμε ότι μέχρι στιγμής, από πλευράς ποιότητας, ξεχωρίζουμε τον "Οιδίποδα Τύραννο" με την συγκλονιστική ερμηνεία του Δημήτρη Λιγνάδη βάζοντας σε μία άλλη διάσταση τις ερμηνείες του συγκεκριμένου ήρωα, αλλά και τις "Νεφέλες" του Αριστοφάνη ειδικότερα στο σημείο της παράβασις που αποτελεί μία από τις πιο έξυπνες διακωμωδήσεις της σύγχρονης πραγματικότητας, σε συνδυασμό πάντα με το αρχαίο στοιχείο.