Μπορεί η πτώση στην τουριστική κίνηση το φετινό καλοκαίρι να μην είναι και τόσο ανησυχητική για τον ελληνικό τουρισμό που τις προηγούμενες χρονιές είχε απογειωθεί στο ζενίθ, όμως, από την άλλη είναι δεδομένη και ασφαλώς θα πρέπει να ληφθεί υπόψη από τους κυβερνώντες, από τη στιγμή που ο τουρισμός είναι το πιο δυναμικό κομμάτι της ελληνικής οικονομίας. 

Η πτώση αυτή με βάση τα στοιχεία των παραγόντων της τουριστικής αγοράς ξεκινά από το 10% και φτάνει έως το 15%, σε διάφορα σημεία της χώρας, ενώ στα νησιά και στα τοπ τουριστικά μέρη της Ελλάδος, στην Κρήτη, στο Ιόνιο, στη Ρόδο, στο Αιγαίο κτλ., η μείωση της κίνησης ενδέχεται να είναι ακόμα μεγαλύτερη. 

Σε ότι αφορά την περιοχή μας, την Αχαΐα και την Ηλεία, που παρά τη δυναμική που είχε επιδείξει τα τελευταία χρόνια, συγκαταλέγεται στους πιο μικρούς τουριστικούς προορισμούς, η πτώση είναι πιο μικρή, ωστόσο δείχνει να είναι αισθητή στις ξενοδοχειακές μονάδες της περιοχής. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων της Αχαΐας, Δημήτρη Διαμαντόπουλο, η πτώση της τουριστικής κίνησης, θα κυμανθεί με βάση τα μέχρι τώρα στοιχεία, από 8 έως και 10%. 

"Το βασικό στοιχείο σε ότι αφορά την περιοχή μας που δείχνει τη κύμανση του τουρισμού στην Αχαΐα και στην Ηλεία, είναι το αεροδρόμιο του Αράξου. Στον Άραξο υπάρχει μείωση των αφίξεων και των πτήσεων, όμως δεν είμαστε σε θέση να μιλήσουμε με πιο συγκεκριμένα στοιχεία, από τη στιγμή που βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού και η τουριστική σεζόν είναι σε εξέλιξη. Εκτιμώ όμως ότι η πτώση και στην περιοχή μας θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη και πιστεύω ότι θα κυμανθεί μεταξύ του 8% και του 10%". 

Πόσο μάλλον όταν το κενό που υπάρχει από τους ξένους επισκέπτες δεν πρόκειται να καλυφθεί από τον εσωτερικό τουρισμό, ο οποίος παραδοσιακά ξεκινάει στα τέλη του Ιουλίου και κορυφώνεται τον Αύγουστο. "Από τους Έλληνες επισκέπτες και τον εγχώριο τουρισμό τα πράγματα που περιμένουμε είναι δεδομένα και δεν αλλάζουν" τονίζει ο κ. Διαμαντόπουλος. 

"Δεν περιμένουμε, δηλαδή, κάποια αύξηση, γνωρίζοντας ότι οι οικονομικές δυνατότητες του Έλληνα είναι περιορισμένες" τονίζει ο. Ωστόσο, αναγνωρίζει ότι οι Μεσογειακοί Παράκτιοι Αγώνες θα δώσουν μία σημαντική ανάσα, κυρίως στα ξενοδοχεία των πόλεων όπου θα διεξάγεται η διοργάνωση τα οποία συνήθως τις καλοκαιρινές τουριστικές περιόδους είναι άδεια, υπογραμμίζοντας: "Σίγουρα τέτοιου είδους διοργανώσεις είναι σημαντικό να γίνονται και βοηθούν"


Οι επιπτώσεις της πτώσης στον τζίρο

Ένα ακόμα μείον στο θέμα της πτώσης της τουριστικής κίνησης που παρατηρείται σε όλη την επικράτεια το φετινό καλοκαίρι και το οποίο αφορά την περιοχή της Δυτικής Ελλάδος, είναι ότι ένα σημαντικό ποσοστό της μείωσης αυτής έχει να κάνει με τη γερμανική και τη ρώσικη αγορά που αποτελούν και τους κύριους τροφοδότες των ξενοδοχείων της Αχαΐας και της Ηλείας. 

Η μείωση των Γερμανών τουριστών στην χώρα μας με βάση τα στοιχεία που υπάρχουν πρόκειται να ξεπεράσει το 20%, ενώ το ίδιο ποσοστό αναμένεται να φτάσει η πτώση των Ρώσων επισκεπτών. "Η μείωση που παρατηρείται έχει και επιπλέον επιπτώσεις στον ξενοδοχειακό κλάδο και στον τζίρο μας, αφού αναγκαζόμαστε προκειμένου να προσελκύσουμε πελάτες να προσφέρουμε πιο φθηνά οικονομικά πακέτα, παρόλο που από το κράτος δεν μας δίνονται τα ανάλογα κίνητρα, αφού η φορολογία και ο συντελεστής του ΦΠΑ παραμένουν υψηλά". 

Η μεγαλύτερη ζημιά, σύμφωνα με τον κ. Διαμαντόπουλο, έχει γίνει από την Τουρκία, την Αίγυπτο και την Τυνησία, τρεις χώρες που τα προηγούμενα καλοκαίρια λόγω των καταστάσεων που υπήρχαν εκεί και των συχνών τρομοκρατικών επιθέσεων, είχαν βγει εκτός της τουριστικής αγοράς.

"Μονόδρομος" η μείωση της φορολογίας

Πλέον επέστρεψαν και μάλιστα με ευνοϊκούς παράγοντες (όπως για παράδειγμα η μείωση της τούρκικης λίρας), που τους έδωσε τη δυνατότητα να προχωρήσουν σε φθηνά τουριστικά πακέτα, τα οποία η Ελλάδα δεν μπορεί να ανταγωνιστεί. 

"Περιμένουμε την υλοποίηση των εξαγγελιών της κυβέρνησης για μείωση της φορολογίας και του ΦΠΑ, προκειμένου να μειώσουμε και εμείς τις τιμές μας για τις επόμενες καλοκαιρινές τουριστικές σεζόν" τονίζει ο κ. Διαμαντόπουλος.

Μόνο έτσι, σύμφωνα με τους ξενοδόχους και τους παράγοντες της τουριστικής αγοράς, θα μπορέσει η Ελλάδα να ανταγωνιστεί στο μέλλον αυτές τις χώρες, μη αφήνοντας τον ελληνικό τουρισμού σε νέες απώλειες. Σε απώλειες που ίσως τα επόμενα καλοκαίρια, αν συνεχιστούν, να γίνουν πλέον ανησυχητικές.

"Εμείς από την πλευρά μας αισιοδοξούμε" καταλήγει ο κ. Διαμαντόπουλος.