Οι Μεσογειακοί Παράκτιοι Αγώνες της Πάτρας έρχονται στο προσκήνιο και μέχρι τώρα οι οιωνοί δείχνουν ότι θα αφήσουν ένα θετικό αποτύπωμα στην τοπική οικονομία της αχαϊκής πρωτεύουσας και στην αγορά της. 

Ήδη αυτό το σημάδια έχει ξεκινήσει να φαίνεται σε ότι αφορά την τουριστική κίνηση της Πάτρας, με αρκετούς ξένους επισκέπτες να κάνουν τις βόλτες τους στο ιστορικό κέντρο της πόλης, συναντώντας τους κανείς είτε στην παλιά πόλη, στις σκάλες της Αγίου Νικολάου, στο Ρωμαϊκό Ωδείο, στο Κάστρο, αλλά και σε άλλα σημεία, όπως στη Ρήγα Φεραίου, στην Τριών Ναυάρχων, στη Μαρίνα κτλ. 

Το γεγονός είναι ότι ένα μεγάλο μέρος των κλινών στα ξενοδοχεία της Πάτρας, αλλά και της ευρύτερης περιοχής είναι φουλ από κρατήσεις για τις ημέρες που θα ξεκινήσουν οι αγώνες, από τις 25 Αυγούστου έως και την 1η Σεπτεμβρίου.

Τα ξενοδοχεία βρίσκονται σε σχεδόν 100% πληρότητα για τους Μεσογειακούς Παράκτιους Αγώνες και είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο από τους αθλητές, τις αποστολές των ομάδων και των χωρών, τους διαιτητές και τους συνοδούς τους οι κρατήσεις στα ξενοδοχεία της Αχαΐας και γενικότερα της Δυτικής Ελλάδος θα ξεπεράσουν τις 2.500 και ενδέχεται να φτάσουν τις 3.000.  

Αν σε αυτές προσθέσουμε και τις κρατήσεις των επισκεπτών που θα έρθουν στην Πάτρα για να δουν τους αγώνες της διοργάνωσης ή έστω και ορισμένα από τα παιχνίδια που θα γίνουν, τότε οι κρατήσεις αυτές για τον ξενοδοχειακό κλάδο της περιοχής, δεν αποκλείεται να φτάσουν τις 4 με 5.000. Σημαντικά νούμερα που δείχνουν ότι όπως και να γίνουν οι Μεσογειακοί Παράκτιοι Αγώνες της Πάτρας θα είναι ευνοϊκοί για την οικονομία της πόλης. 

Άλλωστε, δεν είναι λίγοι οι παράγοντες του τουριστικού και του ξενοδοχειακού κλάδου που υποστηρίζουν ότι η όποια τουριστική κίνηση υπάρχει αυτή τη στιγμή στην Πάτρα, σε ένα καλοκαίρι όπου παρατηρείται μία πτωτική πορεία στο σύνολο του ελληνικού τουρισμού, οφείλεται σε μικρό ή και μεγάλο βαθμό στη διοργάνωση των Παράκτιων. 

Οι Παράκτιοι λοιπόν διαφημίζουν την πόλη μας και γενικότερα την περιοχή το φετινό καλοκαίρι και αυτό σίγουρα είναι ένα από τα κέρδη αυτής της διοργάνωσης. Κάτι που αναμένεται να δώσει και μία σημαντική ανάσα όχι μόνο στο ξενοδοχειακό και στον τουριστικό κλάδο, αλλά και στα καταστήματα εστίασης και των διαφόρων υπηρεσιών. 

Γιατί σίγουρα οι αθλητές, οι συνοδοί και οι επισκέπτες, τις μέρες που μείνουν στην Πάτρα, θα κινήσουν γενικά την αγορά.

Το υπαίθριο εστιατόριο για τη διοργάνωση

Τέλος, σε ότι αφορά τις προμήθειες, αξίζει να αναφέρουμε ότι η εταιρεία που μειοδότησε στον ηλεκτρονικό ανοικτό διαγωνισμό για την προετοιμασία, την παρασκευή και την παροχή γευμάτων, αλλά και την επάνδρωση και τη λειτουργία της προσωρινής εγκατάστασης εστιατορίου για τους Παράκτιους Αγώνες, είναι πατρινή. 

Το υπαίθριο αυτό εστιατόριο όπου θα τρώνε μαζί όλοι οι αθλητές των χωρών που θα συμμετάσχουν στη διοργάνωση, πρόκειται να στηθεί στο Νότιο Πάρκο, κοντά στις κεντρικές εγκαταστάσεις των Μεσογειακών Παράκτιων Αγώνων.

Εκτός όμως από την συγκεκριμένη εταιρεία, έχουν ανατεθεί σε άλλες επιχειρήσεις της πόλης παροχές διαφόρων υπηρεσιών που έχουν να κάνουν με τους αγώνες και τους αθλητές που θα φιλοξενηθούν στην Πάτρα, έχοντας υπογράψει σχετικές συμβάσεις. 

Κάτι που σημαίνει ότι πέρα από την ανάσα που θα προσφέρουν οι Μεσογειακοί Παράκτιοι Αγώνες στην Πάτρα, θα δώσουν έστω και προσωρινά κάποιες θέσεις εργασίας, σε μία πόλη που ταλανίζεται εδώ και χρόνια από την ανεργία.

Γεγονός που επιβεβαιώνει ότι η εξωστρέφεια, η διοργάνωση τέτοιων μεγάλων εκδηλώσεων στην Πάτρα, μόνο κέρδη μπορεί να της προσφέρει. Αρκεί να γίνονται για το καλό του συνόλου και όχι για τις διάφορες παρέες.