Μπορεί η Κροατία και το Μαυροβούνιο να μην είναι από τα πιο δημοφιλή μέρη για τουρισμό. Μπορεί να διαθέτουν τις μισές ομορφιές από αυτές που έχει η χώρα μας. 

Πηγαίνοντας όμως κανείς εκεί, διαπιστώνει ότι αυτές τις ομορφιές που έχουν, οι φορείς και οι κάτοικοι της περιοχής, τόσο στο Μαυροβούνιο, όσο και στην Κροατία, ξέρουν να τις αξιοποιούν, κάτι που προκύπτει προφανώς από το γεγονός ότι έχουν μάθει να τις σέβονται. 

Το Μαυροβούνιο και η Κροατία αναμένονται να είναι τα επόμενα χρόνια, δύο από τους ανερχόμενους τοπ τουριστικούς προορισμούς των Βαλκανίων, δείχνοντας έτοιμες ως περιοχές να διεκδικήσουν ένα σημαντικό κομμάτι της πίτας από τα αντίστοιχα τουριστικά ηπειρωτικά μέρη της χώρας μας.  Αν δεν το έχουν κερδίσει πλέον με την αξία τους. Ήδη αποτελούν δύο από τους τοπ προορισμούς της νεολαίας και των φοιτητών για όσους θέλουν να κάνουν ένα ταξίδι στο εξωτερικό που να ανταποκρίνεται στις οικονομικές τους δυνατότητες. 

Πατρινοί πήγαν στην πρωτεύουσα του Μαυροβουνίου, στην Ποντογκόριτσα και στις περιοχές γύρω από την πόλη και έμειναν έκπληκτοι από την ιστορία, αλλά και τη φυσική ομορφιά που έχει αυτός ο τόπος. 

Το ίδιο ενθουσιασμένοι έφυγαν και από το Ντουμπρόβινκ, την πόλη της Κροατίας που έχει κτιστεί δίπλα στη θάλασσα και αποτελεί ίσως τον πιο ανερχόμενο τουριστικό προορισμό των Βαλκανίων.

Πρόκειται για δύο μέρη που σε επίπεδο τουριστικό θα μπορούσαν να συγκριθούν με τη Δυτική Ελλάδα, εμφανίζοντας αρκετές ομοιότητες. Δεν είναι νησιά, προσφέρονται για διασκέδαση, αφού έχουν υψηλής ποιότητας υπηρεσίες, ενώ έχουν πίσω τους πλούσια ιστορία, αρκετά μνημεία, σημαντική φυσική ομορφιά, ενώ ταυτόχρονα οι πόλεις τους, έχουν όλες τις δυνατότητες για να εξελίξουν τη μορφή του city break τουρισμού. 


Υπάρχει όμως μία σημαντική διαφορά. Στο Μαυροβούνιο και στην Κροατία έχουν αξιοποιήσει σχεδόν στο 100% τις δυνατότητες τους από πλευράς πολιτιστικής κληρονομιάς μνημείων, αλλά και φυσικής ομορφιάς.

Το διαπιστώνει αυτό κανείς εύκολα βλέποντας τα μνημεία, τα σοκάκια, τα κάστρα, τους ναούς, συγκρίνοντάς τα με τα αντίστοιχα δικά μας που ίσως να είναι περισσότερα και σημαντικότερα. 

Όμως ο τρόπος που τα παρουσιάζουν στον επισκέπτη είναι αυτός που μετράει. Το Μαυροβούνιο με όπλα το παρθένο φυσικό περιβάλλον, τη μοναδικότητα του ανάγλυφου τοπίου και τις όμορφες παραλίες του, είναι ο ανερχόμενος παραθαλάσσιος προορισμός των διάσημων σκαφάτων της Μεσογείου -και όχι μόνο- και έχει κερδίσει επάξια τον τίτλο «Μόντε Κάρλο των Βαλκανίων».

Εκτός όμως από τις φυσικές ομορφιές υπάρχει ακόμη ένας σοβαρός λόγος για να επισκεφτείς και να γνωρίσεις το Μαυροβούνιο. Οι εκπληκτικά διατηρημένες μεσαιωνικές πόλεις (μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO), η νυχτερινή ζωή, η υψηλού επιπέδου παρεχόμενες υπηρεσίες, οι εξαίσιες τοπικές γεύσεις και η γενικότερη κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα. 

Το Ντουμπρόβινκ είναι η πόλη που έχει κτιστεί ανάμεσα στους πύργους Lovrijenac (που είναι χτισμένος σε ένα βράχο ύψους 37 μέτρων) και Bokar (καθοριστικός για την άμυνα της πόλης). Αποτελεί μία πόλη Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO από το 1979, γεμάτη ιστορία, που όμως δεν μοιάζει καθόλου με… μουσείο. Μια πόλη ζωντανή, με πολλές μουσικές, βόλτες, αρώματα και γεύσεις, με αναγεννησιακό και ευρωπαϊκό αέρα, με υπέροχη φύση και φημισμένες ακτές.

Δείτε φωτογραφίες από τους Πατρινούς που τις επισκέφτηκαν: