Πλήγμα για τον ελληνικό τουρισμό είναι η αφαίρεση συνολικά 17 Γαλάζιων Σημαιών του Διεθνούς Προγράμματος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης από τον εθνικό και τον διεθνή κατάλογο του 2019. 

Πρόκειται για 17 παραλίες που έχασαν το βραβείο τους καθώς έπαψαν να πληρούν τα αυστηρά κριτήρια του προγράμματος, με βάση τις αξιολογήσεις που έχουν γίνει μέχρι τώρα. Από τις 17 αυτές παραλίες όλης της χώρας οι τέσσερις ανήκουν στην περιοχή της Αχαΐας.  Πρόκειται για την Ακτή Αλυκή στον Δήμο Αιγιαλείας, την Ακτή Διγελιώτικα στον Δήμο Αιγιαλείας, την Ακτή Νιφορέικα στον Δήμο Δυτικής Αχαΐας και την Ακτή Τηγανιά στον Δήμο Δυτικής Αχαΐας. 

Οι υπόλοιπες 13 παραλίες είναι οι εξής: Ακτή Μπατσί, Δήμος Άνδρου, Π.Ε. Άνδρου Ακτή Κακιά Λαγκάδα, Δήμος Κυθήρων, Αττική, Ακτή Περιγιάλλι, Δήμος Καβάλας, Π.Ε. Καβάλας Ακτή Αμμόγλωσσα-Κεραμωτή 1, Δήμος Νέστου, Π.Ε. Καβάλας Ακτή Μπούκα-Παλιοσταφίδα, Δήμος Κεφαλλονιάς, Π.Ε, Κεφαλλονιάς Ακτή Γύθειο 2/Σελινίτσα, Δήμος Ανατολικής Μάνης, Π.Ε. Λακωνίας. 

Ο λόγος της απώλειας αυτής που στοιχίζει στον ελληνικό τουρισμό, με δεδομένο ότι υπάρχουν αρκετοί ξένοι τουρίστες που ψάχνουν παραλίες με καθαρά νερά που να τηρούν από κάθε άποψη την προστασία και την παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών προς τους λουόμενους, ήταν οι σοβαρές ελλείψεις που διαπίστωσαν οι αξιολογητές της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας της Φύσης και οι διεθνείς αξιολογητές.

Οι αξιολογητές προχώρησαν σε  απροειδοποίητες επισκέψεις στις παραλίες αυτές και είδαν ότι ενώ η ποιότητα των νερών κολύμβησης παραμένει εξαιρετική, υπήρχαν αρκετά κενά στην τήρηση των προβλεπομένων για τομείς που είχαν να κάνουν με την καθαριότητα των ακτών, τις υπηρεσίες στους λουόμενους, αλλά και τις δράσεις προστασίας περιβάλλοντος ακτής και παράκτιου χώρου.

Μοιραία λοιπόν χάθηκαν 17 Γαλάζιες Σημαίες και 4 από την Αχαΐα, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει. Στην Αχαΐα μείναμε με μόλις δύο γαλάζιες σημαίες αυτές της Καλόγριας Beatch και της Λακκόπετρας Beach και οι δύο στα δυτικά του νομού, στην Δυτική Αχαΐα, σε ακτές που βρίσκονται γνωστά ξενοδοχειακά συγκροτήματα.