Και με αυτό το νομοσχέδιο, όπως φάνηκε και από τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, επιχειρείται η συντονισμένη συγκάλυψη του αντιλαϊκού χαρακτήρα της φορολογικής πολιτικής, τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Νίκος Καραθανασόπουλος, μέλος της ΚΕ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, μιλώντας στην Επιτροπή όπου συζητείται με τη διαδικασία του κατεπείγοντος το φορολογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης. Στο νομοσχέδιο αυτό, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ έχει καταθέσει τρεις τροπολογίες.

Υπογράμμισε ότι το ΚΚΕ είναι αμετακίνητο στη θέση του για κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για τη λαϊκή οικογένεια, επισημαίνοντας ότι η κατοικία που καλύπτει λαϊκές ανάγκες σε στέγαση και αναψυχή πρέπει να είναι αφορολόγητη, σε αντίθεση με την ακίνητη περιουσία των νομικών προσώπων, η οποία μάλιστα αποδίδει και έσοδα.

Σημείωσε ότι οι αλλαγές που φέρνει η κυβέρνηση με τις κλιμακωτές μειώσεις καλλιεργεί τη λογική της αποδοχής αυτού του φόρου, ότι «όλοι συμμετέχουν στα φορολογικά βάρη» και τόνισε ότι οι κλιμακωτές μειώσεις είναι πολύ μικρές, γιατί μεταφράζονται σε ορισμένες δεκάδες ευρώ για τους φορολογούμενους με μικρή ιδιοκτησία, ενώ για πολύ μεγάλη ακίνητη περιουσία μεταφράζονται σε μερικές χιλιάδες. Η ΚΟ του ΚΚΕ επανακατέθεσε στο νομοσχέδιο τροπολογία που είχε καταθέσει και όταν συζητούνταν το ζήτημα του ΕΝΦΙΑ επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Ανέφερε ότι το ΚΚΕ δεν μπορεί να ψηφίσει τη συγκεκριμένη διάταξη, επιμένοντας ότι πρέπει να απαλλαχθεί η μικρή ακίνητη περιουσία και να επιβαρυνθεί η μεγάλη και σημείωσε ότι το ΚΚΕ θα ψηφίσει «Παρών».

Όσον αφορά στη ρύθμιση για τις 120 δόσεις, επεσήμανε ότι είναι ακόμα πιο αποκαλυπτικός ο ταξικός χαρακτήρας, καθώς το 95% των οφειλετών χρωστούν μέχρι 20.000 ευρώ, δηλαδή χρωστούν το 6% του συνόλου των ληξιπρόθεσμων οφειλών! Είναι πάρα πολλοί που χρωστούν ελάχιστα, σημείωσε ο Ν. Καραθανασόπουλος, τονίζοντας ότι αυτό το γεγονός δείχνει ότι δεν μπορούν να πληρώσουν και καυτηρίασε τη ρύθμιση της κυβέρνησης της ΝΔ, που τους αντιμετωπίζει με την ίδια τακτική με τους υπόλοιπους που χρωστάνε δεκάδες χιλιάδες ή εκατομμύρια ευρώ.

Τόνισε ότι το ΚΚΕ ζητά με τροπολογία όσοι χρωστούν μέχρι 20.000 ευρώ όχι μόνο να υπάρξει κατάργηση τελών και προσαυξήσεων, αλλά και «κούρεμα» χρεών στην εφορία, καθώς πρόκειται για χρέη που προέρχονται από τα μέτρα φοροεπιδρομής, από τέλος επιτηδεύματος, από τον ΕΝΦΙΑ κ.λπ.

Επισήμανε ότι το ΚΚΕ θα δηλώσει «Παρών», γιατί είναι πολύ μικρή η ανακούφιση στα υπερχρεωμένα λαϊκά εισοδήματα και υπογράμμισε ότι οι τροπολογίες που έχει καταθέσει το ΚΚΕ για τον ΕΝΦΙΑ και την ανακούφιση των υπερχρεωμένων νοικοκυριών κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, ικανοποιούν ανάγκες της λαϊκής οικογένειας και αποτελούν όπλο πάλης απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική που θα ακολουθήσει και η κυβέρνηση της ΝΔ.


ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ Ν. ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ Ν/Σ