Νέο πεδίο «διαμάχης» ανάμεσα στους Έλληνες σεισμολόγους άνοιξε ο νέος σεισμός, μεγέθους 4,2 Ρίχτερ, που σημειώθηκε το απόγευμα της Κυριακής με επίκεντρο τη Μαγούλα.

Το επίκεντρο των 4,2 Ρίχτερ βρίσκεται σε πολύ κοντινή απόσταση από εκείνο του μεγάλου σεισμού, των 5,1 Ρίχτερ, που ταρακούνησε την Αττική προ δεκαημέρου, στις 19 Ιουλίου 2019.

Σχολιάζοντας τον νέο σεισμό που καταγράφηκε το απόγευμα της Κυριακής, ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Ακης Τσελέντης δήλωσε ότι ο σεισμός δεν πρέπει να προκαλεί ανησυχία, καθώς εντάσσεται στη μετασεισμική ακολουθία της δόνησης των 5,1 Ρίχτερ.

Ο κ. Τσελέντης εξήγησε ότι ο σεισμός των, 4,2 Ρίχτερ έγινε αισθητός λόγω του μικρού εστιακού βάθους, ενώ σημείωσε ότι παρόμοιες δονήσεις θα συμβαίνουν ακόμη και μήνες μετά τον κύριο σεισμό.

Παπαδόπουλος: Δεν αποκλείεται σεισμός μεγαλύτερου μεγέθους

Την ίδια στιγμή, ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος επισήμανε ότι δεν αποκλείεται να σημειωθούν μετασεισμοί μεγαλύτερου μεγέθους από τον χθεσινό (των 4,2 Ρίχτερ). «Αναμένουμε τέτοιου είδους σεισμούς. Δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα η μετασεισμική ακολουθία. Ενδέχεται κάποιοι από αυτούς να είναι ίδιου μεγέθους ίσως και μεγαλύτεροι. Όχι πιθανό αλλά δεν αποκλείεται κιόλας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος, μέλος της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου.

Να σημειωθεί ότι για ομαλή εξέλιξη του φαινομένου μίλησε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, καθηγητής Γεωλογίας, Ευθύμιος Λέκκας. «Θέλουμε τέτοιους σεισμούς προκειμένου να επιβεβαιωθεί πλήρως ότι είμαστε σε φάση εκτόνωσης», εξήγησε και προσέθεσε: «Αυτός ο σεισμός έρχεται να επιβεβαιώσει ότι είμαστε σε πλήρη μετασεισμική ακολουθία. Ήταν ο μετασεισμός που ήθελα, προκειμένου να κλείσει με τον καλύτερο τρόπο η σεισμική ακολουθία της περασμένης Παρασκευής» συμπλήρωσε.

Στο μεταξύ, τη θέση του Γεράσιμου Παπαδόπουλου ενίσχυσε η άποψη του διευθυντή Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, Βασίλη Καραστάθη. Ο κ. Καραστάθης, μιλώντας στο One Channel, τόνισε ότι τα 4,2 Ρίχτερ είναι μετασεισμός των 5,1 Ρίχτερ. Παρά ταύτα, σημείωσε ότι δεν είναι αναγκαστικό να ακολουθείται φθίνουσα πορεία στη μετασεισμική δραστηριότητα όσο απομακρυνόμαστε από τον κύριο σεισμό.