Η Υρώ Μανέ, ζωντανεύει στη σκηνή τη "Ρένα" του Αύγουστου Κορτώ!

Η σπουδαία ηθοποιός, που έχουμε αγαπήσει μέσα από τις τηλεοπτικές και θεατρικές της δουλειές, μεταφέρει στο θέατρο τη ζωή μια γυναίκας, που αν και πέρασε δύσκολα, δεν άφησε τίποτα να τη "λυγίσει".

Μετά τη μεγάλη επιτυχία στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά με συνεχείς sold out παραστάσεις, η «Ρένα» σε σκηνοθεσία Νικαίτης Κουντούρη βάζει πλώρη για τα μεγαλύτερα θέατρα της χώρας. Ανάμεσα σε αυτά και το Αρχαίο Ρωμαϊκό Ωδείο της Πάτρας. Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει ένα ιδιαίτερο και ξεχωριστό πλάσμα την Πέμπτη 1 Αυγούστου.

Με αφορμή την εμφάνισή της στην πόλη, η Υρώ Μανέ, μίλησε στο patrasevents.gr για τη θεατρική παράσταση που πρωταγωνιστεί, τους συμβολισμούς που κρύβει και το τι σημαίνει για την ίδια, η ηρωίδα που υποδύεται.


P.E.: Ερμηνεύετε τη “Ρένα” του Αύγουστου Κορτώ, μια θρυλική μυθιστορηματική μορφή. Πείτε μας δυο λόγια για την παράσταση και το ρόλο σας.

Υ.Μ.: "Η Ρένα εξιστορεί τη πολυτάραχη και πολύπαθη ζωή της σε τρεις δημοσιογράφους, οι οποίοι έρχονται να της πάρουν συνέντευξη, με φόντο τα ιστορικά γεγονότα της πατρίδας μας, του 20ου αιώνα, ξεκινώντας από την Μικρασιατική καταστροφή, τον πόλεμο του '40, τα Δεκεμβριανά, τη δικτατορία, τη μεταπολίτευση, φτάνοντας μέχρι τις μέρες μας".

P.E.: Διαβάζοντας το βιβλίο τι είναι αυτό που σας άγγιξε στη ζωή αυτής της γυναίκας και θελήσατε να την "ζωντανέψετε" στη σκηνή;

Υ.Μ.: "Αυτό που είχε πάρα πολύ μεγάλο ενδιαφέρον στη ζωή της Ρένας, είναι ότι αυτή η γυναίκα που έχει περάσει δια πυρός και σιδήρου, έχει ζήσει πόλεμο, κατοχή, αντάρτικο, εξορίες, φυλακίσεις και χούντες, έχει κρατήσει ένα πολύ ισχυρό ψυχισμό, έχει θωρακιστεί από όλα αυτά που έχει περάσει και τη συναντάμε στις μέρες μας υπέργηρη με μια μεγάλη δύναμη, μια μεγάλη δοτικότητα και μία απίστευτη αισιοδοξία για τη ζωή και για το αύριο. Και αυτά είναι τα στοιχεία της, που έμενα με κινητοποίησαν πάρα πολύ και θέλησα, όταν διάβασα το βιβλίο αυτό του Κορτώ, να το κάνω θεατρικό και να ζωντανέψει αυτός ο χαρακτήρας επί σκηνής".


"Η Ρένα είναι μία συναρπαστική προσωπικότητα"

P.E.: Για εσάς, τι είναι η Ρένα; Πώς θα την περιγράφατε;

Υ.Μ.: "Η Ρένα είναι μία συναρπαστική προσωπικότητα, ένα πλάσμα μοναδικό. Είναι από αυτές τις γυναίκες που πραγματικά θα θέλαμε όλοι να συναντήσουμε, να την έχουμε στο περιβάλλον μας γιατί αυτό που έχει να δώσει και να μεταφέρει σαν απόσταγμα ζωής, είναι ότι τίποτα πιο σημαντικό δεν υπάρχει στον κόσμο, από την αγάπη. Έχει μπολιαστεί με τις μεγάλες ιδέες και αξίες, καθώς ερωτεύτηκε όταν ήταν πολύ νέα τον Μάρκο, ο οποίος ήταν ένας αριστερός αντάρτης, που της μετέφερε μέσα στο αγνό της μυαλό και στην καθαρή της ψυχή, όλες αυτές τις ιδέες περί ισότητας, αδελφοσύνης και δικαιοσύνης. Μ' αυτές πορεύτηκε στη ζωή της και για αυτές αγωνίστηκε, εξορίστηκε, έπεσε, μάτωσε και τελικά ξανασηκώθηκε και από τις στάχτες της ξανακοίταξε το φως. Αυτή είναι η δίκη μου Ρένα, αυτή που εγώ αγαπώ πολύ και αυτό προσπαθώ να μεταγγίσω επί σκηνής στους θεατές μας".

P.E.: Ο Αύγουστος Κορτώ που έχει γράψει το βιβλίο τι σας είπε όταν είδε την παράσταση;

Υ.Μ.: "Ενθουσιάστηκε πάρα πολύ και είπε ότι η Ρένα που είχε πλάσει στη φαντασία του ήρθε και ακούμπησε πάρα πολύ στη "Ρένα" που είχαμε φτιάξει εμείς και την ξεπέρασε κιόλας".


P.E.: Σε λίγες ημέρες έρχεστε στην Πάτρα. Κάποιος που θα έρθει να δει τη "Ρένα", τι μηνύματα θα λάβει;

Υ.Μ.: "Νομίζω ότι είναι καλύτερα να αφήσουμε το κοινό να κάνει τη δική του ανάγνωση στο έργο. Εμείς αυτό που θέλουμε να περάσουμε με την παράστασή μας είναι ότι η Ρένα, δεν έχει καμία σχέση με το επάγγελμα που κάνει και αυτό το στεγανό που έχουμε εμείς στην κοινωνία μας για το τι σημαίνει μια γυναίκα να προσφέρει τις ερωτικές της υπηρεσίες επί χρήμασι. Αυτό δεν έχει καμία σχέση με τη Ρένα που έχουμε φτιάξει στη σκηνή και ούτε με τη πρόθεση του Αύγουστου Κορτώ. Η δική μας Ρένα είναι ένα πλάσμα που ξεπερνάει και τα επαγγέλματα και το τι κάνει. Αυτή κρατάει καθαρή την ψυχή της και την έχει περιχαρακώσει με τέτοιο τρόπο που δεν την έχει διαποτίσει ο ιδρώτας των ανδρών που πέρασαν από πάνω της".


"Ένα χαρακτήρα δεν τον προσεγγίζεις εξωτερικά για να τον ζωντανέψεις"

P.E.: Είναι ένας ρόλος με μεγάλες απαιτήσεις. Μάλιστα, διάβασα ότι ήρθατε σε επαφή με ιερόδουλες προκειμένου να τον προσεγγίσετε καλύτερα.

Υ.Μ.: "Ναι μίλησα με κάποιες γυναίκες για να πάρω μια μυρωδιά, από αυτό που φέρουν. Ένα χαρακτήρα δεν τον προσεγγίζεις εξωτερικά για να τον ζωντανέψεις. "Βουτάς" μέσα στα βάθη και της δικής σου ψυχής, αλλά προσπαθείς να αποκωδικοποιήσεις και τα γραφόμενα του συγγραφέα. Φυσικά και με βοήθησε η επαφή μου με αυτές τις γυναίκες, γιατί, εμείς οι ηθοποιοί ξέρετε, παρατηρούμε ακόμα και τον τρόπο που κοιτάει ένας τέτοιος άνθρωπος, οπότε όλα αυτά είναι βοηθητικά, αλλά δεν είναι καταλυτικά για την προσέγγιση και την ενσάρκωση του χαρακτήρα".

P.E.: Όταν φύγατε από αυτές τις συναντήσεις, ποιες ήταν οι πρώτες σας σκέψεις;

Υ.Μ.: "Είχα μια τρομερή ευαισθησία απέναντι σε αυτές τις γυναίκες, ίσως επειδή μπήκα πολύ πιο βαθιά στο χαρακτήρα της Ρένας. Ένιωσα μια τρυφερότητα για αυτές, γιατί ήταν σίγουρο ότι η ζωή τους ήταν πολύ σκληρή και για κανένα λόγο δεν είχαν επιλέξει αυτό το επάγγελμα, σαν κάτι καλό. Οπότε είχε ένα περίβλημα πολύ μεγάλης σκληρότητας και ενοχής, κατά ένα τρόπο, αυτό που εγώ ένιωσα".


"Ένας ηθοποιός, δεν ταυτίζεται μόνο με την τηλεοπτική εικόνα που δίνει στο κοινό"

P.E.: Τηλεοπτικά συμμετείχατε σε μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες, "Τα Εγκλήματα". Σας κυνηγάει ακόμα η "Φλώρα";

Υ.Μ.: "Έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε, σίγουρα ο κόσμος με έχει αγαπήσει σαν "Φλώρα" και πάντα όταν με βλέπει του τη θυμίζω, αλλά έχουν γίνει και άλλα πράγματα. Νιώθω ότι ο κόσμος με ακολουθεί για τις δουλειές που έχω κάνει στο θέατρο, μετά τη "Φλώρα" και γιατί έχει καταλάβει, ότι ένας ηθοποιός, δεν ταυτίζεται μόνο με την τηλεοπτική εικόνα, που δίνει στο κοινό, αλλά μπορεί να την ξεπεράσει και να την πάει αλλού. Και μου δίνει πολύ μεγάλη χαρά όταν νιώθω ότι κάτι τέτοιο, το εισέπραξε το κοινό".

P.E.: Κυκλοφορούν το τελευταίο διάστημα διάφορες φήμες ότι μπορεί να επιστρέψουν, όπως έχουμε δει με άλλες σειρές. Τι ισχύει τελικά; Εσείς θα ήσασταν σύμφωνη σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο;

Υ.Μ.: "Δεν ξέρω, δεν μου έχει γίνει κάποια πρόταση. Εγώ θεωρώ ότι κάτι που έχει γίνει, καλό είναι να σταματάει και να γίνεται κάτι καινούριο. Με λυπεί το γεγονός ότι θα πρέπει να ανατρέξουμε στο παρελθόν, αντί να φτιάξουμε κάτι ωραίο από την αρχή".


"Βλέπω ότι κινούνται τα κανάλια προς σειρές"

P.E.: Πώς βλέπετε την εικόνα που έχει η τηλεόραση σήμερα, σε σχέση με εκείνη την εποχή;

Υ.Μ.: "Στην τηλεόραση αντικατοπτρίζονται τα χαρακτηριστικά μιας εποχής. Το ότι τα τελευταία χρόνια δεν είχαμε ισχυρή δόση μυθοπλασίας θα έλεγα ότι είναι απόρροια των καιρών και της κρίσης που έχουμε περάσει. Τώρα όμως, είμαι πιο αισιόδοξη και το βλέπω κιόλας να συμβαίνει, βλέπω ότι κινούνται τα κανάλια προς σειρές και αυτό είναι πραγματικά πολύ ωραίο. Το χαίρομαι και μου αρέσει πολύ".

P.E.: Θα σας δούμε σε κάποιο σήριαλ το χειμώνα;

Υ.Μ.: "Για την ώρα όχι δεν θα με δείτε, γιατί "τρέχω" σε όλη την Ελλάδα και δεν έχω τη δυνατότητα να κάνω γύρισμα και παραστάσεις ταυτόχρονα, είναι λίγο απαιτητικό αυτό. Προτιμώ να είμαι αφιερωμένη απόλυτα στη "Ρένα". Αργότερα πιθανότατα ναι".

P.E.: Μετά τη "Ρένα" τι να περιμένουμε από εσάς θεατρικά;

Υ.Μ.: "Ακόμα δεν έχω τίποτα. Ζω και αναπνέω με τη "Ρένα" και εύχομαι να το κάνω αυτό για πολύ καιρό".