Νομοθετική παρέμβαση με στόχο να περιορίσει τη δράση του Ρουβίκωνα ετοιμάζει η κυβέρνηση. Σύμφωνα με την Καθημερινή της Κυριακής, σε ένα από τα σχέδια που έχουν τεθεί στο τραπέζι προβλέπεται η προσθήκη διατάξεων στον Ποινικό Κώδικα, προκειμένου οι δράσεις του Ρουβίκωνα να εμπίπτουν στον αποκαλούμενο «τρομονόμο», το άρθρο δηλαδή 187Α του Ποινικού Κώδικα.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα ο νέος «τρομονόμος» πιθανολογείται ότι θα έχει εφαρμογή σε περιπτώσεις ηπιότερων εγκλημάτων (πλημμελήματα) που εμπίπτουν στη σφαίρα του βίαιου ακτιβισμού ή εξτρεμισμού και αγγίζουν τη δράση της αναρχικής ομάδας, όπως η φθορά ξένης περιουσίας και η διατάραξη οικιακής ειρήνης.

Δύο είναι οι κυριότερες αλλαγές που θα επιφέρει η νέα ρύθμιση. Η πρώτη, σύμφωνα με την Καθημερινή, είναι ότι οι επιθέσεις της ομάδας, όπως αυτή στα γραφεία του ΣΕΒ, θα διώκονται αυτεπαγγέλτως και χωρίς την υποβολή μηνυτήριας αναφοράς από τα θύματα, για την παραπομπή των δραστών στη Δικαιοσύνη. Σύμφωνα με έμπειρα στελέχη της ΕΛΑΣ , μόνο στο 20% των υποθέσεων τα θύματα έχουν ζητήσει την ποινική δίωξη των δραστών.

Η δεύτερη αλλαγή είναι ότι για κάθε ενέργεια που θα πραγματοποιείται με «σφραγίδα» του Ρουβίκωνα θα ασκείται ποινική δίωξη (σ.σ. σε βαθμό πλημμελήματος) σε όλα τα ταυτοποιημένα μέλη της ομάδας.