Αίσθηση και εξελίξεις πυροδοτούν δημοσιεύματα και πληροφορίες, που, στο πλαίσιο των αλλαγών στο άσυλο, υποστηρίζουν πως η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας βρίσκεται σε συζητήσεις με τους Πρυτάνεις για την ενίσχυση της ασφάλειας.

Ανάμεσα στα μέτρα που – σύμφωνα με τα δημοσιεύματα – έχουν πέσει στο τραπέζι είναι η τοποθέτηση καμερών ασφαλείας και συστημάτων εισόδου με barcode ή με κάρτες στα Πανεπιστήμια.

Ωστόσο, κύκλοι του Υπουργείου απαντώντας μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ σπεύδουν να διευκρινίσουν ότι:

«Δεν υπάρχει καμία απόφαση για barcode, κάρτες εισόδου ή κάμερες ασφαλείας στους χώρους των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων».

Και οι ίδιοι κύκλοι του Υπουργείου Παιδείας συμπληρώνουν πως «στην παρούσα περίοδο η ηγεσία του Υπουργείου έχει επικεντρωθεί στο να αποκαταστήσει την ελεύθερη διακίνηση των ιδεών μέσω της εφαρμογής της κοινής νομοθεσίας μέσα στους χώρους των ΑΕΙ όσον αφορά αξιόποινες πράξεις».

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν, επίσης, ότι «η αποκατάσταση της ακαδημαϊκής ελευθερίας εντάσσεται σε μια δέσμη πρωτοβουλιών για την αναβάθμιση του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος».

«Υπάρχουν περαιτέρω ενέργειες που θα μπορούσαν να ενισχύσουν την προσπάθεια αυτή, όπως ο συστηματικός φωτισμός πανεπιστημιακών χώρων, ο αποτελεσματικότερος έλεγχος εργαστηρίων ή άλλων χώρων. Όλα αυτά είναι ζητήματα που θα συζητηθούν αναλυτικά με τους εμπλεκόμενους φορείς», καταλήγουν οι πηγές του Υπουργείου Παιδείας.

Τέλος, να σημειωθεί ότι για πρόθεση του Υπουργείου να λάβει μέτρα ασφαλείας, όπως είναι η χρήση barcode ή ειδικών καρτών, για την είσοδο στα Πανεπιστήμια, αναφέρονταν δημοσιεύματα των εφημερίδων «Real News» και «Πρώτο Θέμα».