Πυρκαγιά στο βόρειο Ισραήλ απειλεί την Βασιλική της Μεταμορφώσεως, έναν χριστιανικό ιερό τόπο, από τον οποίο απομακρύνθηκαν οι μοναχοί κατά τη διάρκεια της νύχτας που πέρασε, σύμφωνα με την πυροσβεστική υπηρεσία.

Η πυρκαγιά, η οποία ξέσπασε σε δάσος κοντά στο Όρος Θαβώρ, στην κορυφή του οποίου βρίσκεται η Βασιλική, δεν προκλήθηκε από εμπρησμό, ανακοίνωσε η αστυνομία.

«Οι πυροσβέστες προσπαθούν από το απόγευμα της Πέμπτης να θέσουν υπό έλεγχο την πυρκαγιά αυτή, η οποία προσεγγίζει την εκκλησία του Όρους Θαβώρ», δήλωσε εκπρόσωπος των πυροσβεστών. "Δεκάδες πυροσβέστες βρίσκονται εκεί", προσθέτει ο ίδιος σε ανακοίνωσή του, στην οποία δεν διευκρινίζει τα αίτια της πυρκαγιάς.

Η Βασιλική της Μεταμορφώσεως έχει ανεγερθεί στον τόπο, που τελέστηκε το γεγονός της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, σύμφωνα με την χριστιανική παράδοση. Εκατοντάδες χιλιάδες πιστοί επισκέπτονται την εκκλησία αυτή κάθε χρόνο, σύμφωνα με την Κουστωδία των Αγίων Τόπων.

Δώδεκα μοναχοί απομακρύνθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας. Η Κουστωδία των Αγίων Τόπων, η οποία διαχειρίζεται την βασιλική, κατηγόρησε τις ισραηλινές αρχές για "αμέλεια".

Η επέκταση της πυρκαγιάς προς την κορυφή του όρους "είναι άμεση συνέπεια της αμέλειας του κράτους όσον αφορά τις βασικές υποδομές του Όρους Θαβώρ", αναφέρει η Κουστωδία σε ανακοίνωσή της.

"Εδώ και χρόνια, οι χριστιανικές εκκλησίες έχουν προειδοποιήσει τις αρχές και έχουν ζητήσει την κανονική τροφοδοσία με νερό της κορυφής του όρους, όπως προβλέπει η νομοθεσία", προσθέτει η Κουστωδία στην ανακοίνωσή της.