«Ο Στρατηγός Ντέλα Ρόβερε», η κορυφαία, «άγνωστη» αλλά και βραβευμένη, αριστουργηματική ταινία του Ρομπέρτο Ροσελίνι, η οποία ήταν υποψήφια για Όσκαρ σκηνοθεσίας και απέσπασε άλλα 12 βραβεία και 6 υποψηφιότητες, ενώ βραβεύτηκε με το «Χρυσό Λέοντα» στο Φεστιβάλ Βενετίας, με τους Βιτόριο Ντε Σίκα, Χάνες Μέσεμερ και Σάντρα Μίλο, φιλοξενείται στις 9.30 το βράδυ της Τετάρτης 31 Ιουλίου, στο Διεθνές Φεστιβάλ της Πάτρας και την ενότητα του Δημοτικού Κινητού Κινηματογράφου, στο αίθριο του Παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου.

Η ταινία έχει χαρακτηριστεί ως ένα έξοχο, ουμανιστικό, νεορεαλιστικό, λυρικό αριστούργημα, με θεολογικές αναφορές και συνάμα ως ένα έργο εκπληκτικής διαύγειας και μινιμαλιστικής σκηνοθεσίας του Ροσελίνι, που συνδυάζει το νεορεαλισμό με στοιχεία ηθικής και ιδεολογίας.

Η ασπρόμαυρη φωτογραφία συνδυάζει το ντοκουμέντο με την ποίηση και η εξαιρετική, κλειστοφοβική ατμόσφαιρα που μετατρέπεται σε πνοή ζωής.

Ο Βιττόριο Ντε Σίκα ενσαρκώνει αριστουργηματικά τον κεντρικό ήρωα και ο Χάνες Μέσεμερ υποδύεται εξαιρετικά σε δεύτερο ρόλο τον Γερμανό συνταγματάρχη.

Μέσα από τη μυθοπλασία αναπτύσσεται μια προβληματική που ξεπερνάει τον πόλεμο και την Αντίσταση και το αιφνιδιαστικό τέλος μετατρέπεται σε άποψη ζωής. 


Ιταλία, Γαλλία 1959

Σενάριο: Roberto Rossellini, Sergio Amidei, Diego Fabbri, Piero Zuffi, Indro 

Montanelli (μυθιστόρημα)

Φωτογραφία: Carlo Carlini

Μοντάζ: Cesare Cavagna, Anna Maria Montanari

Μουσική: Renzo Rossellini

Παίζουν: Vittorio De Sica (Μπαρντόνε), Hannes Messemer (συνταγματάρχης Μιούλερ), Vittorio Caprioli (Αριστείδη Μπαντσέλι), Nando Angelini (Πάολο), Herbert Fischer (λοχίας Βάλτερ), Mary Greco (Βέρα), Bernardo Menicacci (δεσμοφύλακας), Lucia Modugno (αντάρτισσα), Luciano Pigozzi (φυλακισμένος), Kurt Polter (Γερμανός αξιωματικός)

Διάρκεια: 132΄

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ