Τη διευθέτηση κοινής συνάντησης του ιδίου με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί μετά τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, που θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη, εισηγήθηκε ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες στον Πρόεδρο Αναστασιάδη κατά την τηλεφωνική συνομιλία που είχαν χθες, σύμφωνα με τον Κύπριο κυβερνητικό εκπρόσωπο Πρόδρομο Προδρόμου.

Όπως ανέφερε ο κ. Προδρόμου, ο Αντόνιο Γκουτέρες ευχήθηκε στον Κύπριο Πρόεδρο ταχεία ανάρρωση και υπογράμμισε ότι προσβλέπει στη συνάντηση που έχει διευθετηθεί ανάμεσα στον Πρόεδρο και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, όπως αναφέρει το protothema.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τον κ. Προδρόμου, ο ΓΓ του ΟΗΕ επαναβεβαίωσε την αφοσίωση και τη δέσμευσή του στην προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού αναφέροντας ότι θα μπορούσε να διευθετηθεί μια κοινή συνάντηση του ιδίου με τους δύο ηγέτες τον Σεπτέμβριο μετά τη Γενική Συνέλευση με την ευκαιρία της παρουσίας τους στη Νέα Υόρκη, ενδεχόμενο το οποίο ο Πρόεδρος Αναστασιάδης βλέπει θετικά δεδομένου ότι πρόκειται για πρόταση που είχε εισηγηθεί στον κ. Γκουτέρες όταν τον συνάντησε στο Πεκίνο.

«Προς το παρόν η θετική εξέλιξη στην οποία κι εμείς προσβλέπουμε είναι η συνάντηση που θα γίνει στις 9 Αυγούστου», είπε ο κ. Προδρόμου.

Εξήγησε ότι «θα είναι μια ελεύθερη ανταλλαγή απόψεων, στις 9 Αυγούστου θα είναι μια άτυπη συνάντηση ακριβώς για να συζητηθούν όλα εκείνα τα θέματα που τόσο καιρό περιγράφονται ως όροι αναφοράς από τα Ηνωμένα Έθνη προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την επανέναρξη διαπραγματεύσεων από κει που είχαμε μείνει με δεδομένο και το πλαίσιο Γκουτέρες».

Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας προσέρχεται στη συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη με την ελπίδα ότι θα μπορέσουν να διαλυθούν όλες οι διαφορές στα ζητήματα, τα οποία μέχρι τώρα είχαν εγερθεί και θα πάμε σε μια ουσιαστική διαπραγμάτευση, όπως ήταν η επιδίωξη του Προέδρου Αναστασιάδη από την επαύριο της Διάσκεψης του Κραν Μοντανά.

Ταυτόχρονα ανέφερε ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ δικαιολογημένα θέλει να είναι καλά προετοιμασμένη η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, πράγμα που επιδιώκει και η ελληνοκυπριακή πλευρά μετά την πολύ αρνητική εμπειρία του Κραν Μοντανά, όπου η τουρκική πλευρά δεν ήταν διατεθειμένη να συζητήσει κάποια από τα θέματα, ιδιαίτερα εκείνα της ασφάλειας τα οποία είχε θέσει και ο κ. Γκουτιέρες.

Κληθείς να σχολιάσει την ανακοίνωση του λεγόμενου «υπουργού εξωτερικών» του ψευδοκράτους, Κουντρέτ Οζερσάι για την καταγραφή περιουσιών στην περίκλειστη Αμμόχωστο, ο κ. Προδρόμου είπε πως πρόκειται για καθαρή καταπάτηση των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών, προσθέτοντας πως αυτές οι ενέργειες είναι μέρος ενός συνόλου ενεργειών που παρατηρούνται τον τελευταίο καιρό, οι οποίες δεν δημιουργούν το κλίμα που χρειάζεται για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

«Όταν ο ΓΓ του ΟΗΕ ζητά και αναμένει από τις δύο πλευρές ότι θα έχουν και τη θέληση, αλλά θα έχει προετοιμαστεί κατάλληλα και μια καινούρια προσπάθεια, οπωσδήποτε τέτοιου είδους ενέργειες πηγαίνουν στην αντίθετη κατεύθυνση. Ελπίζουμε ότι η τουρκική πλευρά στο σύνολο της τελικά θα συμπεριφερθεί με τρόπο που θα ανταποκριθεί στο κάλεσμα του Προέδρου για ουσιαστικές διαπραγματεύσεις», πρόσθεσε.

Σε παρατήρηση ότι η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή πλευρά πετούν στον κάλαθο των αχρήστων τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και ζητούν συνομιλίες εκτός παραμέτρων ΟΗΕ, ο κ. Προδρόμου είπε πως η Λευκωσία παρακολουθεί όλες τις εξελίξεις και ότι όλα λαμβάνονται υπόψιν, αλλά, επανέλαβε, πάνω από όλα ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι προσηλωμένος στο ζητούμενο, το οποίο είναι η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. «Μόνο με ουσιαστικές διαπραγματεύσεις μπορούμε να παρεμποδίσουμε ή να παρακάμψουμε όλα αυτά τα οποία εκδηλώνονται από την τουρκική πλευρά, είτε από την Τουρκία είτε από τα κατεχόμενα», συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς εάν θα αρχίσουν οι συνομιλίες χωρίς να σταματήσουν οι τουρκικές προκλήσεις, ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε πως «αυτή τη στιγμή περιμένουμε να δούμε τι θα διαμειφθεί στις 9 Αυγούστου, έχοντας την ελπίδα ότι ο Πρόεδρος μαζί με τον κ. Ακιντζί θα μπορέσουν να αποφασίσουν κατά τρόπο που να έχουμε συνέχεια και με τον ΓΓ του ΟΗΕ, αν χρειαστεί και με την κα Λουτ (ειδική εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ), με οποιονδήποτε τρόπο κρίνουν τα Ηνωμένα Έθνη ότι είναι πρόσφορος».

Σε ερώτηση κατά πόσον θα μπορούσε να υπάρξει πενταμερής διάσκεψη με τις τουρκικές προκλήσεις να συνεχίζονται την ώρα που η Λευκωσία ζητάει μέτρα από την ΕΕ, ο κ. Προδρόμου είπε πως η Κυπριακή Δημοκρατία δεν ζητά επιβολή μέτρων, έχει πάρει αποφάσεις η Ευρωπαϊκή Ένωση και πρόσθεσε ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ, περιμένει από τις δύο πλευρές, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, ότι θα δημιουργηθεί το κατάλληλο κλίμα και θα προετοιμαστεί η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. «Αυτός είναι ο στόχος του ΓΓ και είναι ο ίδιος στόχος που έχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας», κατέληξε.