Ένα παιδικό και πολύ καλοκαιρινό Φεστιβάλ στην πανέμορφη πόλη της Ναυπάκτου ετοιμάζεται να υποδεχτεί τους μικρούς μας φίλους για να τους χαρίσει κέφι και πολλά χαμόγελα. Στις 26, 27 & 28 Ιουλίου οι «Παιχνιδοϊστορίες» προσκαλούν γονείς και παιδιά να πάρουν μέρος σε αυτήν τη μεγάλη γιορτή. Τρεις ήμερες γεμάτες εργαστήρια, παιχνίδια, παραστάσεις και άλλα πολλά. Μαζί μας σήμερα μία από τους διοργανωτές του Φεστιβάλ, η εμψυχώτρια και εκπαιδεύτρια, Άντζυ Κάντζου, η οποία θα μας μιλήσει για τις «Παιχνιδοϊστορίες».

-Γεια σου, Άντζυ! Είσαι πραγματικά μία σβούρα. Αεικίνητη! Ως μία από τους διοργανωτές αυτού Φεστιβάλ, που θα πραγματοποιηθεί αυτό το Παρασκευοσαββατοκύριακο στην πόλη σου, τη Ναύπακτο, θα ήθελα να μας πεις δυο λόγια για το τι είναι ακριβώς οι «Παιχνιδοϊστορίες».

Οι Παιχνιδοϊστορίες λοιπόν , πραγματοποιούνται για δεύτερη χρονιά στη Ναύπακτο και είναι η αφορμή για να παίξουμε με την ιστορία της πόλης. Τα παιδιά, που είτε μένουν εδώ είτε κάνουν τις καλοκαιρινές τους διακοπές, μπορούν μέσα απ’ αυτό το Φεστιβάλ να την εξερευνήσουν και να την αγαπήσουν. Στόχος μας είναι να προσφέρουμε σε αυτά τα παιδιά τις καλύτερες καλοκαιρινές αναμνήσεις!

-Όπως είπες αυτό το Φεστιβάλ φέρνει πιο κοντά τα παιδιά με την ιστορία του τόπου. Πώς όμως, αυτός ο στόχος θα επιτευχθεί;

Αυτό το Φεστιβάλ δημιουργήθηκε για να δώσει την ευκαιρία στα παιδιά να έρθουν σε επαφή με την πόλη και να μάθουν πράγματα γι’ αυτήν. Για πρώτη χρονιά φέτος ζητάμε από τα παιδιά να λύσουν διάφορους γρίφους. Γι΄ αυτό σχεδιάσαμε με μεγάλη προσοχή και πολύ μεράκι το κυνήγι του κρυμμένου θησαυρού. Εκεί τα παιδιά θα ανακαλύψουν τέσσερις ιστορικές γειτονιές λύνοντας το μυστήριο που καλύπτει αυτήν την πόλη. Το κέντρο της Ναυπάκτου θα γεμίσει με παιδικά χαμόγελα! Σας περιμένουμε όλους εκεί!


-Ποιοι φορείς ή επιχειρήσεις πρόκειται να συμμετάσχουν; Έχουν υποστηρίξει και πέρυσι τις «Παιχνιδοϊστορίες» ή πρόκειται για καινούριες συνεργασίες;

Αισθάνομαι πολύ τυχερή, που σε κάθε μου διοργάνωση έχω την στήριξη επιχειρηματιών και εθελοντών. Τα εργαστήρια φέτος τα έχουν επιμεληθεί οι εξής επιχειρήσεις από τη Ναύπακτο: τα Εκπαιδευτικά Κέντρα ΚΥΤΤΕΑ, ο Παιδικός Σταθμός Πιπίνος, το ΚΔΑΠ morfosi, το ΚΔΑΠ after school Φούντας, το ΚΔΑΠ ΚΥΤΤΕΑ και το Κέντρο Ξένων Γλωσσών και Δια Βίου Μάθησης Αλέξία Παληού. Εγώ, ως Σβούρα-Ναύπακτος έχω αναλάβει το δημιουργικό παιδότοπο και τη γωνιά έκφρασης για παιδιά όλων των ηλικιών. Όλες αυτές οι επιχειρήσεις έχουν στηρίξει το Φεστιβάλ και πέρυσι και σε παλαιότερες εκδηλώσεις. Μαζί μας εκτός από τις τοπικές επιχειρήσεις που προανέφερα, θα είναι από την Πάτρα οι X-Saltibagos, o Χρήστος Καλπουζάνης καθώς και εσύ, Ελένη Γκόρα. Τέλος, μαζί μας θα είναι και η ομάδα ΟΥΠΣ! Το κουκλοθέατρο από την Αθήνα.

 


-Τι έχουν να περιμένουν τα παιδιά τις επόμενες μέρες; Νομίζω πως θα ‘ναι ένα πρόγραμμα πολύ πλούσιο και τα παιδιά θα το απολαύσουν και θα το χαρούν όλο αυτό πάρα πολύ. Έχω δίκιο;

Ναι, ο στόχος μας είναι να βλέπουμε παιδικά χαμόγελα και να ξεκουφαίνουμε τους γονείς από τα τρανταχτά μας γέλια. Το ωραίο που συμβαίνει κάθε χρόνο είναι ότι τα παιδιά μετά τη λήξη του Φεστιβάλ,  ζητούν από τους γονείς τους να τους πάνε στα σημεία που γινόντουσαν τα παιχνίδια και τα εργαστήρια. Και τι να κάνουν οι καημένοι οι γονείς; Τα πάνε. Και μόνο τότε τα παιδιά συνειδητοποιούν ότι το Φεστιβάλ έχει τελειώσει. Αυτό είναι κάτι που δείχνει ότι τα παιδιά δεν θέλουν με τίποτα να τελειώσει!

-Ποιο είναι το μήνυμα που φέρνουν οι «Παιχνιδοϊστορίες» και τι έχεις να ευχηθείς εσύ προσωπικά σε αυτούς που θα πάρουν μέρος;

Το μήνυμα που θα ήθελα να πάρουν, όχι μόνο οι συμμετέχοντες, αλλά και οι εμψυχωτές είναι να αγαπήσουν όλοι λίγο παραπάνω το παιχνίδι. Ακόμη, θα ήθελα να ευχηθώ μέσα από τις «Παιχνιδοϊστορίες» να μάθουν οι γονείς να παίζουν λίγο περισσότερο με τα παιδιά τους.


-Άντζυ, σε ευχαριστώ πολύ για την όμορφη κουβέντα που είχαμε κι όταν θα ανοίξουν τα σχολεία, θα ήθελα πάρα πολύ να μου μιλήσεις για τις δράσεις που ετοιμάζεις. Μέχρι τότε συνεχίζουμε να μετράμε παγωτά και μπάνια. Μήπως θέλεις να προσθέσεις κάτι που ξεχάσαμε να αναφέρουμε;

Θα ήθελα μόνο να ευχαριστήσω θερμά τους χορηγούς. Γιατί όση θέληση και δύναμη να έχουν οι διοργανωτές, αν δεν βρουν την απαραίτητη βοήθεια και υποστήριξη που χρειάζεται, τίποτε απ΄ όλα αυτά δεν θα συνέβαινε.