Χαμηλώνει ταχύτητα στο ράλι της έντασης με ΗΠΑ και Βρετανία το Ιράν.

«Όσο έχω την ευθύνη των καθηκόντων της εκτελεστικής εξουσίας για τη χώρα, (θα) είμαστε πλήρως έτοιμοι για δίκαιες, νόμιμες και ειλικρινείς διαπραγματεύσεις προκειμένου να επιλύσουμε τα προβλήματα», τόνισε ο Ιρανός πρόεδρος Χάσάν Ροχανί.

Στο μεταξύ ο Ιρανός υπουργός Άμυνας Αμίρ Χαταμί δήλωσε ότι δεν καταρρίφθηκε κανένα ιρανικό drone μετά τη δήλωση των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ ότι ανέλαβαν δράση εναντίον δύο ιρανικών drone την περασμένη εβδομάδα.

Σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Ιρανός πρόεδρος άφησε να εννοηθεί ότι θα αφήσει ελεύθερο βρετανικό δεξαμενόπλοιο που συνέλαβαν οι ιρανικές αρχές σε αντάλλαγμα για την απελευθέρωση ενός άλλου δεξαμενόπλοιου που συνελήφθη στο Γιβραλτάρ.

Το δεξαμενόπλοιο Grace-1 συνελήφθη σε βρετανικό εξωχώριο έδαφος στις νότιες ακτές της Ισπανίας στις 4 Ιουλίου επειδή φέρεται να παραβίασε τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης μεταφέροντας πετρέλαιο προς τη Συρία.

Περίπου δύο εβδομάδες αργότερα το Ιράν συνέλαβε το δεξαμενόπλοιο Stena Impero που έπλεε υπό βρετανική σημαία στο στρατηγικό Στενό του Χορμούζ, υποστηρίζοντας ότι συγκρούστηκε με ένα αλιευτικό πλοίο και παραβίασε το διεθνές δίκαιο.