Ο Κωστής Χατζηδάκης παρουσιάζοντας το σχέδιο σωτηρίας της ΔΕΗ ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει αύξηση των τιμολογίων και έτσι δεν πρόκειται οι καταναλωτές να πληγούν από το σχέδιο της κυβέρνησης να σώσει τη ΔΕΗ.

«Εξορθολογίζουμε την τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΗ. Οι καταναλωτές δεν θα επιβαρυνθούν οικονομικά στους λογαριασμούς που θα πληρώσουν. Αυτό είναι δέσμευση. Και έτσι τελειώνει και η φιλολογία των τελευταίων ημερών» είπε αρχικά ο υπουργός κ.Χατζηδάκης.

Ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος παρουσίασε αναλυτικά τις ενέργειες της κυβέρνησης στο επόμενο διάστημα. «Προχωρούμε με ένα νέο business plan από τη νέα διοίκηση που θα προκύψει σύντομα, ώστε η εταιρία να απαλλαγεί από το υπάρχον ασφυκτικό πλαίσιο και να μπορεί να λειτουργήσει με ευελιξία, αλλά και ανταγωνιστικά στην απελευθερωμένη αγορά ενέργειας. Βασικός πυλώνας του νέου business plan θα είναι η σταδιακή μετάβαση της εταιρίας στη μετά λιγνίτη εποχή.

Παράλληλα με το πρόγραμμα μετασχηματισμού της ΔΕΗ, δρομολογούμε τη μεταφορά των παγίων της Διανομής της ΔΕΗ στον ΔΕΔΔΗΕ. Στόχος είναι η  μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ, με την προσέλκυση αξιόπιστων επενδυτών που ειδικεύονται στα δίκτυα. Έτσι θα αναδειχθεί η κρυμμένη αξία του ΔΕΔΔΗΕ και η ΔΕΗ θα έχει ξεκάθαρο ταμειακό όφελος από τη μερική ιδιωτικοποίησή του.

Εξορθολογίζουμε την τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΗ. Προσέξτε, όμως: Η στήριξη των εσόδων της ΔΕΗ, θα εξισορροπηθεί απολύτως για τους καταναλωτές. Αφενός μέσω της πρόσφατης μείωσης του ΦΠΑ και αφετέρου μέσω της περαιτέρω μείωσης του ΕΤΜΕΑΡ, δηλαδή των χρημάτων που πληρώνουν οι καταναλωτές για τις ΑΠΕ. Διότι ο λογαριασμός του ΕΤΜΕΑΡ έχει υπολογιστεί πως θα έχει πλεόνασμα περίπου 200 εκ. ευρώ. Άρα η ΔΕΗ ενισχύεται, αλλά οι καταναλωτές δεν επιβαρύνονται.

Αντιμετωπίζουμε διαρθρωτικές αδυναμίες της ΔΕΗ, προχωρώντας σε στοχευμένες εθελούσιες εξόδους του προσωπικού, ώστε να επιλυθούν ουσιώδη προβλήματα στη διαχείριση ανθρωπίνων πόρων και να έχουμε μια δίκαιη μετάβαση στη νέα εποχή.

Ενισχύουμε τη ρευστότητα της επιχείρησης, κυνηγώντας τα μεγάλα ψάρια και εισπράττοντας από τους στρατηγικούς κακοπληρωτές – μόλις 60.000 καταναλωτές χρωστούν περίπου 800 εκατομμύρια στην εταιρία. Για τους κοινωνικά αδύναμους συμπολίτες μας θα υπάρχει πάντοτε ειδική μέριμνα, εναρμονισμένη άλλωστε με τις πρακτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παράλληλα, είναι σε εξέλιξη η τιτλοποίηση ληξιπρόθεσμων οφειλών – άλλη μια σημαντική ένεση ρευστότητας».

Ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε ότι η νέα διοίκηση της εταιρείας θα οριστεί εντός της εβδομάδας και πρόσθεσε ότι θα ασχοληθεί  με όλα τα προβλήματα της εταιρείας με ένα πνεύμα υγιούς πατριωτισμού. «Οι κατευθύνσεις μας είναι ξεκάθαρες. Θέλουμε να τρέξουμε για να καλύψουμε το χαμένο έδαφος. Χωρίς μαγικές συνταγές. Με βάση τα πετυχημένα παραδείγματα των άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Είμαστε αποφασισμένοι να τα καταφέρουμε και θα τα καταφέρουμε».